Gesztivál

Date:

Geszti Péterről sok mindent tudunk, hiszen életének popvilágban zajló része alaposan beszivárgott mindennapjainkba, felbukkan egy-egy idézet vagy a konyhai rádióból kiszűrődő dal formájában, amely réges-rég beivódott sejtjeinkbe. Péter a mínusz egyedik napon feldobta a labdát, hogy sokezres rajongótábora előtt mindezeket Gesztivál néven összegezze. Múlt és jelen idő egyben.

Geszti nem csak abból a szempontból volt úttörő, hogy ő volt az első fellépő a fesztiválon, akinek neve betűiből ki lehetett rakni a Sziget szót és aki biztosra menve saját maga előzenekaraként lépett fel, de ezelőtt soha nem fordult még elő, hogy több transzparens volt a színpadon, mint a nézőtéren. Márpedig a Gringo Sztár – Geszti Péter legújabb, második koncertes formációja – épp így startolt: az első szám alatt, reflektorfényben masírozó statiszták hol a frontember arcképét, hol Rapülők-, Jazz meg Az- és GS-idézeteket, hol nagy rózsaszín betyárbajuszokat emeltek a magasba transzparenseiken. Persze nemcsak a látvány vitte el a produkciót (bár a pálinkás dalra együtt dülöngélő 40-50 táncos igencsak mutatós volt): a sziporkázó szövegeket le se tagadhatná a szerzőjük. Na és a zene? Elég, ha annyit mondunk, azok ropták rá legjobban a táncot, akik egy árva szót sem értettek belőle – franciák, hollandok, németek. Az első részt zárandó és a másodikat összekötő, Jorgosz vezette Balkán Fanatik vette át a főszerepet, hogy eljátssza a Gesztivel közös Repülj madár népdalfeldolgozást, majd egy tizenegy évvel ezelőtti dokufilm kockái már sejtették a következő nagy etapot.

A jelen és jövő idős gringóék után a második blokkban Geszti Péter és három különleges dívája által létrehozott Jazz+Az lépett a színpadra. Az 1998-as Kalózok, majd a következő évben megjelent Egynek jó lemezekkel befutott zenekar – még egy remixlemezt is piacra dobva – végül 2000-ben adta búcsúkoncertjét. Geszti és a három kivételes hangú énekesnő – Behumi Dóri, Kozma Orsi és Váczi Eszter – Dés Lászlóval kiegészülve Megint hétfő című slágerükkel nyitották a programot. Bár a második dal, a Hello édes kezdését egy kis technikai baki megnehezítette, a későbbiekben a négyes és a mögöttük felálló kilenctagú zenekar albumminőségben és hibátlan produkcióval feledtette a közönséggel a kihagyott tizenegy évet. A nyolcszámos blokkban természetesen a legnagyobb slágereket hallhatta a közönség: Kémhatás, Süss fel nap, a Váczi Eszter „sádés” előadásában megindító Csepp a tengerben, de természetesen volt a Mit tehet a sejt és az Egynek jó is. A záró Ma jól vagyok előtt Geszti személyes vallomásban fejezte ki sajnálatát énekesnőtársai felé, hogy anno befejezték a Jazz+Az működését, de szerencsére a zenekar és a dalok egy évtizeddel később is aktualitásukat sem vesztve nyújtottak élményt minden rajongónak.

Így rapül az idő a Szigeten: a Jazz + Az-os etap után pár perccel Geszti egy mozdulattal már a kilencvenes évek legpimaszabb hazai triójának játékmestereként irányított minket az Áj Láv Júval. Minden személyi kultuszra hajazó elemet félretéve, a szemvillanás alatt MC Gesztenyévé átalakuló showman a Rapülők leghangosabb csendestársait hívta fel a fesztivál legnagyobb színpadára, hogy a billentyűket uraló Berkessel és a dobos-csendestárs Szentmihályi Gáborral együtt idézte meg a táncoslányokkal, őszinte reményekkel, karórákkal és katasztrófákkal teli ’86-os évet, melynek hívószavai a fejekben régóta a strukturális károkat okozó csernobili rettenet és az övön aluli mexikói 6:0. Megannyi negatív élmény, de a veszteségeket csillapítandó ott a Casucci, a Ritt, a magas szárú Nike, a Kappa póló, a Randevú diszkó meg az Első Emelet.  Bár sokan komplett Első Emelet-blokkot reméltek, hiszen a Rapülőkben játszó Michelhez és Kisberkeshez már csak a többieknek kellett volna csatlakozni, ám Kiki érkezett, aki viszont pár perc erejéig megidézte nekünk a nyolcvanas éveket és két védjegyszerű dallal – az Angyali vallomással és a Csakazértis szerelemmel – emlékeztetett mindenkit, hogy az Emelet tinislágergyáros státusza máig nagyszerű dalszerzőket és előadókat takar. Ezek után derék alá toltuk a farmert és lazábbra engedtük az öveket, hogy a Marutinkat elsodorja a szél egy olyan világba, ahol csak a Holiday Rap, valamint érthető és énekelhető slágerek szólnak. Ekkor már csak a Ringasd el magad és a Túl de flanc volt hátra a Gesztiválból , melyek lazaságai a Sziget kijáratán túl segítettek át minket egy rókarímes-füstbombás-táncos örömökön túli valóságba.

sziget.hu

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uTboFgI3RA0&feature=player_embedded[/youtube]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...