Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Latest Posts

Széki Hobo és Beethoven is szerepel a Csík Zenekar új lemezén

A Csík Zenekar új lemezén lesz autentikus zene, Kispál-feldolgozás, Juhász Gyula-vers és cimbalmon előadott Beethoven-szonáta. Lovasi András és Kiss Tibor mellett Ferenczi György és a Rackajam, a Vivace Kamarazenekar és Őze Áron színész is közreműködik az albumon, amelyet november 5-én mutat be a zenekar.

November 5-én jelenik meg a Csík Zenekar új, Lélekképek című albuma, amin ismét lesznek alterrock-feldolgozások, autentikus népzene, továbbá még újabb meglepetések. Szerepel rajta Lovasi András (ex-Kispál és a Borz, Kiscsillag), Kiss Tibor (Quimby), Ferenczi György és a Rackajam, Pál István “Szalonna”, Őze Áron színész és a Vivace Kamarazenekar. Mint a lemezről szóló sajtótájékoztatón Csík János elmondta, hogy ismét nagyon sokszínű lemezt készítettek, hiszen a mai világban nagyon sokféle zene születik és “tartani kell a frontot” – de az “öncélú popularitásnak” nem engedve.

Lovasi Andrásnak több dalhoz is köze van. A Földtörténet című régi (az 1992-es Föld kaland ilyesmi… című lemezen szereplő) Kispál és a Borz-számból a Csík Zenekar készített átdolgozást, amit ő csak felénekelt; a verziót “álomszerű, utazós film noir-filmzeneként” írta le. A Szívrablás című új szerzemény egy végül meg nem valósult tervből nőtt ki: az ötlet az volt, hogy a Széki táncok stb. típusú bemutatók mintájára készüljön egy Pécsi táncok című műsor. Ez végül nem jött össze, viszont több körben megszületett ez az új dal. Lovasi András még egy harmadik számhoz is írt szöveget.

Ferenczi György és a Rackajam egy Széki Hobo című dalban játszik; ebben – mint a cím is mutatja – a népzene egy Hobo Blues Band-dallal találkozik. Ferenczi György ugyanis úgy véli, hogy ha az együttes el is búcsúzott a közönségtől, “ezeknek a daloknak nem szabad elhallgatniuk”. A több hangszeren játszó zenész elmondta még azt is, hogy a célja a műfajokat elválaztó kapuk lerombolása, és ebben a Csík Zenekar nagyszerű partner. Mint fogalmazott: “nincs náluk ‘ha’ meg ‘de’, hanem halálugrásszerűen vetik bele magukat” a közös zenélésbe. Ehhez Csík János hozzátette, hogy a gátlástalanságnak azért “egészséges keretek között kell maradnia”. A sajtótájékoztató résztvevői egyetértettek abban, hogy erre az a garancia, hogy olyanok zenélnek együtt, akik a különböző zenei világokat jól ismerik, így tudnak figyelni arra, hogy – mint Csík János mondta – ne csorbuljon a “minőség, igényesség, ízlésesség, arányok”.

A Lélekképek egy autentikus kalotaszegi dallal kezdődik, és egy Szvit című darabbal végződik, amit a zenekarvezető ötlete és instrukciói alapján Lukács Miklós cimbalmos komponált (ő többek között Dresch Mihály mellől lehet ismerős). Ebben a Vivace Kamarazenekarral játszik a Csík Zenekar; mint Csík János elmondta, először izgult a felvételek alatt, mert “nálam számtalanszor jobb zenészek előtt kellett hegedülnöm”. Salamon Bea, aki zenei rendezőként dolgozott azon, hogy a sok és nagyon különböző zenész jól megszólaljon együtt, arról mesélt, hogy a Csík tagjai gyakran önbizalomhiányosak a felvételek alatt, de aztán összeszedik magukat “és csoda történik”. A kamarazenekar képviselője pedig arról számolt be, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjai (közülük kerülnek ki a kamarazenekar játékosai) azért vetélkednek, hogy ki jöhet még játszani a nagyon jó hangulatú felvételekre. Őze Áron színész, aki két Juhász Gyula-verset szaval az albumon (Adagio, Anna örök), hasonlóképpen arról mesélt, hogy a színház világban “irigykednek rá”, hogy együtt dolgozik a Csík Zenekarral; egyébként régi barátság fűzi össze őt a zenekarvezetővel.

Nem a Szvit az egyetlen, a klasszikus zenéhez közeli darab a lemezen. Barcza Zsolt cimbalmos ötlete alapján összetalálkozik egy kalotaszegi ún. hajnali dal és a komolyzene egyik legismertebb alkotása, Beethoven Holdfény szonátája – cimbalmon előadva, brácsával és bőgővel kísérve. Erről Szabó Attila hegedűs-gitáros azt mondta: nagyon örül neki, hogy már nem csak ő “csinálja a hülyeségeket”, vagyis áll elő az ilyen ötletekkel, hanem zenekar fiatalabb tagjai is.

A Lélekképek november 5-én jelenik meg, először ezen a napon, a lemezbemutató koncerten lehet majd kapni a a Fonó Budai Zeneházban (a részleteket lásd itt). Itt majdnem minden, az albumon szereplő vendég jelen lesz, Lovasi Andrást leszámítva: ő a Kiscsillaggal ad ki lemezt és koncertezik pont akkor.

quart.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.