Monday, May 20, 2024
spot_img

Latest Posts

Omega-jubileum – Minden jegy elkelt a szombati Aréna-koncertre

32975Minden jegy elkelt a szombati Omega-koncertre: az idén 50 éves zenekar telt ház előtt ünnepel rajongóival a Papp László Budapest Sportarénában.

    Trunkos András zenész, szövegíró, a jubileumi Omega-év főszervezője az MTI-nek kedden elmondta: története során a Sportarénában először fellépő legendás zenekar koncertjére valamennyi jegyet eladták, a március óta tartó jubileumi turné fő eseménye is teltházas lesz.
A fennállása 50. évfordulóját idén ünneplő Omega március óta előbb vidéki városokban, majd több külhoni és külföldi helyszínen adott nagy sikerű koncertet. Az MTI úgy tudja, hogy az Aréna-koncerten mintegy 14 ezer néző előtt játszik szombaton a zenekar, kiegészülve egy 60 fős szimfonikus zenekarral, látványos fény-, hang- és vetítéstechnikával.
Az Omega minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara; első koncertjét 1962. szeptember 23-án adta a Műegyetemen. A hatvanas évek második felében első közép-kelet-európai zenekarként turnézhatott az Egyesült Királyságban. Az együttes világszerte több mint 50 millió albumot adott el, itthon eddig tizenhat stúdiólemez mellett több válogatása, koncertalbuma és DVD-je jelent meg. Az együttes Németországban ma is népszerű, az áttörést az 1977-ben ott megjelent Time Robber című angol nyelvű lemez jelentette, amely egymillió példányban kelt el.
Az első Magyarországon megjelent rockalbum az Omega Trombitás Frédi és a rettenetes emberek című nagylemeze volt 1968-ban, amely nagyon gyorsan 100 ezer példányban kelt el. Megszületett a Tízezer lépés, a Petróleumlámpa vagy a Gyöngyhajú lány, utóbbit később a német hard rock sztárcsapat, a Scorpions is feldolgozta, a dal díjakat nyert a tokiói Yamaha Fesztiválon és Mallorcán a Barbarella Fesztiválon.
A hetvenes-nyolcvanas évek space rock időszakának termése az Ezüst eső, a Fekete pillangó, a Léna, a Babylon vagy a Hajnali óceán. Az Omega nevéhez kötődik az első magyar gyémántlemez is ötmillió eladott albumuk után, de a leggrandiózusabb magyar koncertek szintén a zenekarhoz fűződnek, köztük négy népstadionbeli fellépéssel.
A zenekar felállása 1971 óta állandó: Kóbor János – ének, Benkő László – billentyűs hangszerek, Molnár György – gitár, Mihály Tamás – basszusgitár, Debreczeni Ferenc – dob. A csapatban korábban olyan zenészek fordultak meg, mint Presser Gábor, Laux József vagy Somló Tamás.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.