Monday, May 20, 2024
spot_img

Latest Posts

ZBB: rocklemez a Korál zenéjéhez kötődő csapattól

ZBBHolnaptól… címmel jelenik meg a Fischer László, a Korál gitárosa által vezetett rock supergroup, a ZBB bemutatkozó albuma; a korong bemutatója november 3-án lesz a fővárosi Crazy Mama Music Pubban.

    “A ZBB négy évvel ezelőtt alakult, nem sokkal Tunyogi Péter halálát követően. Akkor már egy ideje én is a Tunyogi Rock Bandben (TRB) játszottam, és az énekes tragédiáját követően Kékesi Bajnok László basszusgitárossal döntöttünk úgy, hogy új zenekart alapítunk, ami egyrészt a TRB, másrészt az én régi zenekarom, a Korál zenei hagyományait viszi tovább” – idézte fel Fischer László az MTI-nek.
A zenekar neve, pontosabban annak nem használt, hosszabb változata (Zöld a Bíbor Band) a P. Box egykori számára, az annak idején a gitárkirály, Radics Béla emlékére íródott A zöld, a bíbor és a fekete című szerzeményre utal. A 2009-es eredeti felállásban Donászy Tibor dobolt, aki korábban szintén tagja volt a Tunyogi Rock Bandnek, őt azóta a fiatalabb korosztályt képviselő Krecsmarik Gábor váltotta, Kékesi helyét pedig időközben a szintén jóval ifjabb Tolmacsov György vette át.
Az album zenéit Fischer László és Nagy Zsolt, a szintén sok más együttesből (Varga János Project, S-Modell) ismert billentyűs, a szövegeket Kiss Zoltán (Nemesis, Iron Maidnem, Special Guest) énekes szerezte.
“A dallam számomra nagyon fontos a rockban, akkor is, ha kemény a zene. Ez érződik ezen az anyagon is, de a szinte már teljesen megírt, modernebb következő lemez még inkább dallamos lesz. Hasonló hangzást szeretnék, mint amilyen a svéd metálcsapaté, a Cloudscape-é, miközben a Korál, az Edda, a Lord által teremtett örökség is bennünk van. A ZBB-be került fiatalok az elmúlt évtizedben több stílusban is megállták a helyüket, meghatározó zenészek” – fejtette ki a zenekarvezető.
Kitért arra, hogy bár ez a fajta rockzene manapság a perifériára szorult Magyarországon, kikerült a fősodorból, továbbra is van egy közönségréteg, amelyik kíváncsi rájuk.
A ZBB Korál-számokat is játszik, akárcsak az egyaránt 2010-ben alakult Korál Forever és Balázs Fecó Band, amelyek teljes egészében az 1978-tól 1986-ig igazán aktív Korál dalaival koncerteznek.
A dolgot tovább árnyalja, hogy időnként a Korál is fellép. A ZBB tagjai Nagy Zsolt nélkül, Balázs Fecóval alkotják a Balázs Fecó Bandet, a Korál Foreverben Fischer, Kiss és Nagy Zsolt mellett szerepel két másik tag, a Korálban pedig Balázs Fecó és Fischer mellett 30 éve Fekete Tibor basszusgitározik és Dorozsmai Péter dobol.
“Nyilván vannak átfedések, de sokban eltérnek a repertoárok. A ZBB elsősorban saját szerzeményeket ad elő, a Korál-számok csak kiegészítésképpen hangzanak el. A havi rendszerességgel fellépő Korál Forever olyan Korál-dalokat játszik, amiket az anyazenekar élőben soha, másrészt jobban igazodik a lemezen hallható megszólaláshoz, mint a Korál” – hangsúlyozta Fischer László.
A ZBB Holnaptól… című lemezét, amely a Grund Records kiadásában november 3-án jelenik meg, aznap este a Crazy Mama Music Pubban mutatja be a zenekar.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.