Saturday, May 18, 2024
spot_img

Latest Posts

ZAGAR 10 éves Jubileumi koncert

2011.02.12 20:00

Trafó Nagyterem

„Ma már nem lehet úgy lemenni a budapesti metróba, hogy ne szólna a fejünkben a Bossa Astoria, nem lehet úgy elindulni a Balatonra, hogy ne az Eastern Sugart hallgatnánk, nem lehet úgy elmenni egy fesztiválra, hogy ne csöppenénk bele egy Zagar-féle audio-vizuális orgiába.”

A Zagar zenekar vezetője, Zságer Balázs nem egy szerény gyerek. Első, 2002-es Local Broadcast című nagylemeze első számának mindjárt azt a címet adta, hogy Parachute to Eternity, és mindjárt katapultálta is magát vele az örökkévalóságba. El is véthette volna az ugrást, és akkor ma már nagyképű hencegésnek tűnne egy ilyen című dallal indítani egy „karriert” de nem vétette el. Sőt, a Parachute to Eternity a létező legszebb, legstílszerűbb és egyben legátfogóbb nyitás volt, amit három percben el lehet követni. Összefoglalta, és utólag mondhatjuk: előre vetítette mindazt, ami utána következik majd. Egy olyan életművet, amely azonnal felismerhető, tökéletesen egyéni védjegyekkel operál, és amely úgy kelet-európai, hogy nem az, úgy magyar, hogy nem az, úgy budapesti, hogy nem az, viszont univerzális, és korántsem ért még véget. Mert a Zagar művei (Local Broadcast, Szezon-Eastern Sugar, Cannot Walk Fly Instead, hogy csak az albumokat említsük), időtálló, sőt, ne szerénykedjünk: örök darabok, hisz az ember örök érzéseiről szólnak, azokat szólaltatják meg, azokat adják vissza, és azokat keltik újra életre…

És bár sorolhatnánk a díjakat, a közel negyven nemzetközi válogatás lemezen való szereplést, a különféle jelöléseket és elismeréseket (például, hogy a Nemzetközi Dalszerzők Versenyén 15 ezer dalból a Wings of Love lett a második legjobb, méghozzá úgy, hogy a zsűri tagjai között ott volt maga Tom Waits is) ennél talán sokkal fontosabb az, hogy a Zagar minden egyes dala élményszámba megy és – és főleg élőben – lenyomatot hagy a lelkünkben.
A zenekar jelenleg negyedik albumán dolgozik, és a tervek szerint a régi nagy klasszikus Zagar-szerzemények mellett ízelítőt adnak az új számokból is. Aztán bemutatnak majd egy sor vendégművészt is a színpadon, akiknek kiléte természetesen titok, de az biztos, hogy Kemuri és az Urbanizer csapat ott lesz, és rendületlenül fog vetíteni, mint mindig, hogy vizuálisan is megkapja mindenki azt, amit megérdemel.

Pritz Péter

A zenekar tagjai:

Zságer Balázs – billentyű, elektronika, ének
Zságer-Varga Ákos – basszusgitár
Ligeti György – ének, gitár
Dj Bootsie – scratch
Lázár Tibor – dob
Kemuri & Urbanizer – vetítés

+ meglepetés vendégek!

www.zagarmusic.com
www.trafo.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.