Thursday, May 23, 2024
spot_img

Latest Posts

X. Székelyföldi Rockmaraton – 2011. július 5-9., Székelyudvarhely, Szejkefürdő

Elézkezett ez a pillanat is, jubilál a Székelyföldi Rockmaraton, melyet idén immár X. alkalommal szervez meg a Zeneudvar Kulturális Egyesület (www.zeneudvar.ro).

Nem tudni, hogy 2002-ben vajon hányan mertek volna mérget venni arra, hogy a minőségi zajok fesztiválja megéri a tíz éves születésnapját – valószínűleg nem sokan – íme egy okkal több, hogy július beköszöntésével, amikor a rockzene feldübörög a szejkei domboldalon, ott legyünk mi is és ünnepeljünk.

Ünnepelve – többet – olcsóbban

Idén július 5-tól 9-ig lesz hangos a szejkefürdői völgyoldal – árulták el a fesztivált szervező Zeneudvar Kulturális Egyesület képviselői Jére Ágoston és Orosz Pál Levente június 16-án, az esemény hivatalos sajtótájékoztatóján. “A gazdasági helyzet még mindig nehezíti a hasonló jellegű rendezvények lebonyolítását, ez főleg a magánszféra támogatói erején érződik meg. Azonban a Timişoreana főtámogatásával, valamint Székelyudvarhely önkormányzata, a Communitas Alapítvány és a Hargita megyei tanács segítségével sikerült tető alá hozni a jubileumi maratont is, ráadásul úgy, hogy kevesebbért adunk többet” – derült ki a sajtóértekezleten, ahol elmondták, hogy már tavaly is sikerült elkerülni az árdrágítást, ezúttal tovább léptek, 20 százalékkal olcsóbban lehet látogatni a rendezvényt. A napi belépő 40 lejbe kerül (szerdán 35 lej), a heti beugrót pedig 150 lejért lehet beszerezni. A szervezők elárulták, nem tudnak olyan fesztiválról, amely nemhogy tartani, de csökkenteni tudta árait.

Újítás az Open est

“Próbáltunk idén is újítani és egyben bővíteni” – mondták a szervezők, elárulva, hogy idén a rockmaratonnak felvezetője is lesz, ez pedig az Open Est névre hallgató Székelyföldi Rockzenekarok Találkozója. A Zeneudvar Kultúrális Egyesület által megálmodott és Hargita Megye Tanácsa társszervezésével létrejött esemény célja a székelyudvarhelyi és környékbeli zenekarok támogatása és promoválása nagyobb fesztiválokra. A július 6-án, 15 órakor kezdődő találkozóra 35 lejért lehet belépőt váltani, ami természetesen érvényes a hivatalosan este 8 órakor kezdődő Székelyföldi Rockmaraton első estéjére is.

Több külföldi csapat

Ami a felhozatalt illeti, tavaly a fellépők 60 százaléka volt külföldi, idén a határon túliak arányát sikerült 80 százalékra emelni. Idén együtt ünnepel a rokcmaratonnal a P.Box, amely három évtizeddel a háta mögött lép színpadra a Szejkén. Az Ossian 25 fennállásának legjobb dalait hozza el. Gyaníthatóan egyemberként fokunk énekelni a Depresszióval, bár a Menekülés a studióból 2011 címre keresztelt turnéjuk során várhatóan menedékjogot kér minálunk néhány dal a szeptemberre ígért új lemezükről is. De itt lesznek az Ismerős Arcok ismerős arcai is, akik számára egy erdélyi fellépés mindig valami pluszt jelent, hiszen szövegviláguk és témaválasztásuk épp egy erdélyi út következményeként változott meg, végtelenül közkedveltté téve minálunk is Nyerges Attila verseit. Tavaly a Korpliklaani szolgálta fel a Vodkát, eme nedűt idén Moszkvából importáljuk, hisz itt lesz a folk-metálban utazó, s amúgy a Székelyfüldi Rockmaratonnal egyidős orosz Arkona. Ők arról is híresek, hogy orosz földön ritka látványnak bizonyulnak, többnyire a tőlünk nyugatabbra fekvő színpadok deszkáit koptatják. Ami a South Park a rajzfilmben, az a Rózsaszín Pittbull a zenében. Úgy tűnik a Honfoglalást… izé, vagyis a Bongfoglalást Szejkére is elhozzák és várható a még a celebek kicsúfolása (nem is alaptalanul… ők tehetnek róla).

Epilógus pirotechnikával

Zeneudvar Kulturális Egyesület képviselői elmondták, a bemelegítő, “nulladik nap” idén sem marad el. Július 5-én, kedden, hajnalig tartó ingyenes szabadtéri bulival lehet hangolni a rockmaratonra. A koncertsorozat szerdától minden nap délután 3 órakor startol, a tavalyi kiadáshoz képest pedig még annyiban változott, hogy a Hammerworld nap két részre oszlik, négy együttes pénteken, újabb négy pedig szombaton lép fel. Az átszervezésnek köszönhetően várható, hogy a záró nap optimális időben érjen véget, nem is akárhogyan, hanem a Rückwarts pirotechnikai showjával.

A szervezők idén sem feledkeztek meg a hiperaktív rajongókról sem, hisz ezúttal sem maradnak el a nagy népszerűségnek örvendő, nyereményekkel díjazott délelőtti vetélkedők, a dedikálások, illetve a koncerteket követő hajnalig tartó bulik. Eddig még nem volt rockmaraton eső nélkül (Kalapács József tavaly is azzal bíztatta csapattársait, hogy „Csak semmi pánik, fiúk, Szejkefürdőn vagyunk, itt eső nélkül nincs is koncert!”), s mivel előre nem tudni, hogy az égi áldásból a kisebb avagy nagyobb adagot kapjuk, idén is felállítják a legutóbb igencsak bevált nagyméretű (mintegy 300 négyzetméretes) sátort, amely szükség esetén az esőtől vagy épp az erős napsütéstől óvhatja meg a nagyérdeműt.

Magától érthetődően a Székelyföldi Rockmaratonon a sátorozás nem kerül pénzbe, naponta 11 óráig zuhanyozási lehetőség van és non stop büfék állnak a “maratonozók” rendelkezésére.

A jubileumi, X. Székelyföldi Rockmaratont a temesvári sörgyár, a Communitas Alapítvány, Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely önkormányzata, valamint helyi cégek és vállalkozók támogatják, a szervezők ezúton is köszönik segítségüket.


 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.