Saturday, September 23, 2023
spot_img

Latest Posts

VOLT Fesztivál – Moby volt a soproni éjszaka sztárja

Az időnként beinduló eső és a szeles idő sem zavarta meg Moby-t abban, hogy már az éjszaka szombati részén az idei VOLT Fesztivál talán eddigi legjobb koncertjét adja; az elektronikus zenei színtér egyik legnagyobb sztárja fellépése előtt interjút adott az MTI-nek.

(MTI) –  “Sokszor jártam már Magyarországon, legelőször csaknem húsz évvel ezelőtt, 1992-1993-ban, amikor akkori kiadóm, a Mute Records szervezésében, nem sokkal sikeressé vált korai kislemezem, a Go megjelenése után Európában turnéztam két zenekar, az Inspiral Carpets és a Miranda Sex Garden társaságában” – idézte fel a “magyar kapcsolatokat” meglepően élesen az amerikai művész. A Gót Sopronban is eljátszotta Moby (eredeti nevén Richard Melville Hall), és nemrég megjelent új albuma, a Destroyed számai mellett olyan más, a közönség által várt nagy slágereket is előadott az elmúlt két évtized terméséből, mint a Natural Blues vagy a Raining Again.
Mint elmondta, amikor turnén van, sajnos kevés lehetősége van “turistaként viselkedni”, de Budapesten járt már például a Várban, néhány múzeumban is. “Szinte egyetlen országban sem voltam még kizárólag turistaként” – jegyezte meg.
Tavasszal megjelent új lemezét, a Destroyed-ot előző koncertsorozata idején írta különböző hotelszobákban éjjelente, álmatlansággal küzdve. “Számomra a Destroyed ezért egyfajta filmzene egy üres városhoz. Olyan zenét próbáltam írni, amely nagyon hangulatos és dallamos, de érezhető benne az üresség is. Játszottam klasszikus zenét, voltam punkrock zenekar tagja és hiphop dj, sohasem a zenei stílusok érintettek meg, hanem az érzelem, amit bennük találok” – fejtette ki. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy meglehetősen különös zenei gyökerei vannak. A hetvenes években édesanyja nagyon változatos ízlése is befolyásolta, ő John Coltrane-től Bruce Springsteenig mindenfélét hallgatott. Később, amikor New Yorkba került, bejött a képbe a punkrock, a hiphop, a salsa, a reggae és a többi. Moby viszonylag ritkán énekli fel maga vokális dalait, holott rajongói kifejezetten szeretik a hangját.
“Ez érdekes dolog, mert eredetileg énekes akartam lenni, és számos újhullámos és punkrock bandában énekeltem is, de nem volt elég erős a hangom, és technikailag sem vagyok túl képzett. Nagyjából úgy lehetne megfogalmazni, hogy akkor éneklem magam fel a dalt, ha úgy érzem, az egyszerűbb megközelítést igényel” – fogalmazott Moby. Egy kérdésre válaszolva kitért arra, hogy szólómunkái mellett manapság is játszik különböző zenekarokban, például egy Little Death nevű csapatban, amely “egyfajta blues-os kabaré”, egy hardcore punkegyüttesben, a Vatican Commandosban 29 éve (!) tag, és benne van egy heavy metál formációban is, a Diamondsnake-ben, amelyik “amolyan nyolcvanas évek közepi Def Leppard-stílusban nyomja”. A zenész beszélt arról is, hisz a zene gyógyító erejében, abban az értelemben mindenképpen, hogy a muzsika képes megérinteni az embereket a mindennapokban. Moby új albumához kísérőfüzet is tartozik fényképekkel, amelyeket ő készített hotelszobákban, repülőtereken, színpadok mögötti backstage-ekben. Fotóiból nemrég a camdeni Proud Galleryben kiállítást is rendeztek. “Remélem, a jövőben is lesz időm ezzel foglalkozni, hiszen 35 éve fotózom” – mondta erről Moby az MTI-nek.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.