Sunday, May 19, 2024
spot_img

Latest Posts

Visszatér az Omega – Németországban is ismerte őket mindenki

Visszatér egykori sikerei színhelyére az Omega. Az idén ötvenéves zenekar nem felejtette el a németországi rajongóit, akik közül sokan ma is féltett kincsként őrzik a régi Omega lemezeket.

A hetvenes-nyolcvanas években többezres közönség előtt adott koncerteket az Omega az egykori NDK-ban, sőt, a berlini Omega-rajongók rendszeresen jártak a magyarországi koncertekre is. Többéves szünet után aztán tavaly Halléban láthatta a német közönség a magyar együttest  , ahol az Omega szimfonikus zenekar kíséretében játszott telt ház előtt. Ekkor derült ki, hogy az idén ötvenéves együttesnek továbbra is van közönsége Németországban, főleg a kelet-német városokban.

Omega

Kóbor János, akit Németországban a legtöbben Mecky-ként ismernek, április első napjaiban érkezett Berlinbe, hogy a közelgő négy koncertet előkészítse. A Kossuth Rádiónak nyilatkozva elmondta: tisztában van vele, hogy akárcsak régen, most is eltérő a fogadtatásuk az ország keleti és nyugati részeiben.
Annak ellenére, hogy az NDK zárt, szigorú ország volt, nagy igény volt a rockzenére, és nagyon büszkék voltunk, hogy rögtön “berobbantunk” – mondta az énekes a Szombat Reggel adásában. Nem tudtunk úgy kilépni az utcára, hogy ne ismertek volna fel bennünket. Olyan volt, mintha otthon lettünk volna. Ezzel szemben Nyugat-Németországban rettenetesen meg kellett harcolunk azért, hogy ezt elérjük – emlékezett.
A kérdésre, hogy hogyan lehetett abban az időben sikeres egy magyar együttes külföldön, Kóbor János felidézte: egy angliai koncertjükön többen álltak a színpadon, mint ahány néző kíváncsi volt rájuk. A következő alkalommal azonban már tele volt a helyszín, vélhetően azért, mert az a néhány ember sokaknak elújságolta, hogy jó volt a zene.
Nem marad el a szimfonikus kíséret és a lézershow sem a közelgő fellépésekről: a német közönség előtt május 10-e és 12-e között három helyszínen ad koncertet az Omega: Drezdában, Lipcsében és a thüringiai Suhlban. Kóbor János jól ismeri az itteni feltételeket, folyékonyan beszél németül, így könyen kapcsolatot teremt a sajtóval és a rajongókkal.
Augusztusban egy berlini koncerttel zárul az Omega Rhapsody német turné. Mint a Kossuth Rádiónak elmondta, Kóbor János emlékezetében ma is él a legendás Berlin-Plänterwaldi koncert 1982-ből, ahol majdnem ötvenezren hallgatták az Omegát a zuhogó esőben.

hirado.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.