Wednesday, May 22, 2024
spot_img

Latest Posts

Visszaszámlálás: még 25 nap a Szent György Napokig

Véglegesítették a programot: az idei Szent György Napok lesz a legütősebb, minden eddiginél színesebb programkínálattal – ígérik a szervezők. A kulturális hét összes előadására jegyet már lehet váltani a Kulturális Szervezőirodában, visszatér a tavaly nagy sikernek örvendő Borudvar, és bemutatkoznak a magyar tájegységek konyhái is. A Szent György Napok hivatalos, kétnyelvű honlapja megkezdte működését (www.szentgyorgynapok.ro), a rendezvény ideje alatt hírportálként üzemel majd. Több mint 250 program közül csemegézhetnek az érdeklődők.

Dancs Zsolt programigazgató és Grubisics Levente fesztiváligazgató, valamint Mădălin Guruianu, a román programok koordinátora közös sajtótájékoztatón számoltak be kedd reggel a szervezés eddigi megvalósításairól és a programkínálatról. Grubisics Levente kifejtette, idén hamarabb kerül a standokra a rendezvény műsorfüzete, és bár a program több publikus helyen is megtekinthető lesz, érdemes megvásárolni a két lejes műsorfüzetet, hiszen tombolát tartalmaz, melynek idei nyereménye egy kétszemélyes, törökországi nyaralás, 1400 euró értékben. A műsorfüzet ötezer példányszámban kerül a partnerek standjaira, és meg lehet majd vásárolni a Városimázs Irodában is.

Programok, nemcsak román ajkúaknak

Mădălin Guruianu, a városünnep román kulturális programjainak koordinátora röviden vázolta, melyek lesznek a legfontosabb – nyilván nemcsak a román anyanyelvűeket megcélzó – román nyelvű programok. Április 23-án, hétfőn az Andrei Muresanu Színház Igor Bauersima: Norway. Today felolvasószínházi estjére várják az érdeklődőket a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termébe, utána beszélgetés lesz az alkotókkal; a fordító, Victor Scoradet is jelen lesz.

Április 26-án Horaţiu Mălăele hírneves román színészt láthatja a közönség. Külön kiemelte a B színpad programjai közül a bodzafordulói Youvennis Group fiatal román együttes fellépését. Szent György Napok alkalmából a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeuma nyílt napokat szervez, gyerekprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.
Idén is közös román-magyar ifjúsági sátor lesz a Román Fiatalok a Közösségért sátor és a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) szervezésében, ahol karaoke, élő könyvtár, vitaestek, koncertek, közönségtalálkozók lesznek.

Jön Mága Zoltán, de a nagy mesemondó is

A gyerekprogramokra szintén nagy hangsúlyt fektettek a szervezők. Amint azt már korábban bejelentették, vendégük lesz az Alma Együttes, viszont az előre beharangozott Krisztus Király templom helyett „behozzák” a rendezvényt a központba, valószínűleg a kultúrházba.

A kicsik legnagyobb örömére ellátogat Sepsiszentgyörgyre a Kossuth-díjas mesemondó, Berecz András is. Berecz április 24-én, kedden, 18 órától mesél a Tamási Áron Színház nagytermében.

A kulturális hét keretében, április 26-án, csütörtökön a Krisztus Király templomban koncertezik a hegedűművész, Mága Zoltán öttagú kamarazenekarával. A repertoárban Bach, Mozart, Vivaldi, Erkel, Liszt, és még sok más klasszikus mű vár az érdeklődőkre.

Kultúrkert programjai a jazz, blues és világzene témájában zajlanak majd április 27. és 29. között. A jazz napján fellép a sepsiszentgyörgyi Session Jazz Band, a St. George Quintet, a Free Connection, illetve a budapesti Szőke Nikoletta Quartet. Szombaton a bluest ünneplik a sepsiszentgyörgyi Exit Blues Band, Séta a Kacsámmal, Blúz Bend, a bukaresti Rares Totu Blues Trio, illetve a békéscsabai Borsodi Blue Trio fellépésével. A vasárnap a világzenéé, itt fellépnek: Mácsafej, Impro-Víziók 2.2, Jedam, Fabula Rasa és Szirtes Edina „Mókus”, valamint a Makám.

A múzeumkertben 12 magyarországi és romániai borász működteti majd a tavaly annyira népszerű Borudvart. Idei újdonság: Paprika csárda néven nyolc tájegység magyar konyháját bemutató vendéglő is nyílik ugyanitt, hagyományos ételkülönlegességeket lehet itt kóstolni.

100 kilós kenyér

Idén a Diószegi pékség nem 50, hanem 100 kilós pityókás házikenyeret süt. Nyílt nap keretében a gyerekek kipróbálhatják a cipókészítést, és bárki végigkövetheti, hogyan sütik a kenyeret. A 100 kilós kenyeret 29-én, vasárnap 11 órakor mutatják be a vásár népének a B színpadon, megáldják, 11.30-tól pedig ugyanitt ökumenikus istentisztelet lesz a történelmi egyházak részvételével.

Csalogató városünnep

Több szervezett kirándulásról is tudnak a szervezők: legalább 2-3 busszal érkeznek majd látogatók a Szent György Napokra, magyar borászok mindenképpen részt vesznek majd a városünnepen, de az Omega honlapján azt is látni, hogy rajongói táboruk is szervez kirándulást Sepsiszentgyörgyre.

A már bejelentett fellépők kiegészülnek a nyíregyházi 4 For Dance, az alternatív Vad Fruttik, valamint Maszkura és a Tücsökraj, a Katapult, a szászrégeni Szabó Előd és a Titán, a 25 éves jubileumát ünneplő Role, a Csillag Születik győztese, László Attila, a bolondos Firkin, valamint Varga Miklós és az Időgép koncertjeivel.

Dancs Zsolt programigazgató kiemelte, hogy az idei városünnepen egyetlen playback koncert sem lesz, csak ott használnak majd félélő hangzást, ahol technikailag nem kivitelezhető másképp. Elmondása szerint a zenei igényességet helyezték előtérbe, így szóba sem jöhetett, hogy valamelyik fellépő vagy zenekar ne élőben zenéljen.

A 21. Szent György Napokra az elmúlt évek több tízezres látogatószámát is meg akarják dönteni, és hogy megszületik-e a rekordkísérlet azt egy hőlégballonból figyelik majd, innek készülnek majd fotók és felmérik a vásári hétvégére látogatók számát. Ha pedig a technika is úgy engedi, idén ismét lehet majd élőben, online követni az eseményeket – emelte ki Grubisics Levente fesztiváligazgató.

A Szent György Napokat 21 éve Sepsiszentgyörgy Önkormányzata szervezi és támogatja.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.