Saturday, July 13, 2024
spot_img

Latest Posts

Világzene itthonról

World Music from Hungary – Világzene itthonról | Nem magyar népzenei albumról van szó, hanem hazai előadók különböző stílusú, különböző népek zenéjét bemutató válogatáslemezről. Azért természetesen előtérben vannak a magyar dallamok, de emellett van itt cigányzene, szerb népdal, zsidó muzsika, dél-amerikai autentikus mű is. Mindezt a legnagyobb hazai nevektől!
Annyiban hiánypótló válogatásról van szó, hogy itt a népszerű – már-már mainstream-nek számító – előadók mellett (Rúzsa Magdi, Lovasi András) kevésbé széles körben ismert zenekarok dalai is helyet kaptak (Napra, Szirtes Edina, Balkan Fanatik).
Az album egyik hibája szerintem, hogy a legelején „ellövi a puskaport”: a 3 legerősebb dallal kezd. Mi jöhet ezek után? – kérdezi az ember. De szerencsére nem kell csalódni!
Én a Kováts Kriszta-Sebestyén Márta dalt ugyan úgy ahogy van, lehagytam volna erről a lemezről, de  az is elég, ha az ember átugorja, és rögtön a Kaláka-Ghymes vonalra megy rá. A mítikus dallamok után a Váradi Roma Café – Szalóki Ági – Szirtes Edina Mókus csokor jazzes hangulatot áraszt, kicsit „leül” a lemez, de ez inkább elmélyülést, mint elunást jelent.
A Budapest Klezmer Band dalától kezdve muszáj, hogy egyfolytában járjon a láb, hiszen a Djabe, a Balkan Fanatik vagy épp a PASO alapritmusát jól ismerjük. A Napra: Jaj, a világ című, 9 perces (!) eposzának a végén pedig már egyértelűen headbangelésen kapja magát az ember!
Az elsőre kicsit elklektikusnak tűnő 16 daltól pontosan azt kapja a hallgató, amiért megvette a lemezt: kellemes, szórakoztató, táncolós, pörgős válogatáslemezt, mely világzenei dallamaival, ízeivel több mint egy óra erejéig kiszakít a hétköznapokból.
SZTR
World Music from Hungary – Világzene itthonról (Sony Music, 2009)
1. Rúzsa Magdolna – Ederlezi (Live Version)
2. Palya Beáta – Hoppá
3. Csík zenekar és Lovasi András – Csillag vagy fecske
4. Ferenczi György és a Rackajam – Legényes
5. Kováts Kriszta és Sebestyén Márta – El condor pasa (A keselyű elszáll)
6. Kaláka – Embersólyom
7. Ghymes – Parasztínek
8. Váradi Roma Café – Ördög bújt a botomba
9. Szalóki Ági – Te merel e luma
10. Ando Drom – Na mangav me ratyija (I Don”t Need Brandy)
11. Szirtes Edina “Mókus” – Nem tudja azt senki
12. Budapest Klezmer Band – Löhájim, Rebbe!
13. Djabe – Táncolnak a kazlak
14. Napra – Jaj, a világ
15. Balkan Fanatik – Csináld, csináld, jól csináld!
16. Pannonia Allstar Ska Orchestra – A Tenkes kapitánya
Mymusic.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.