Wednesday, May 22, 2024
spot_img

Latest Posts

Világsztárok és a Nemzet Színészei Mága Zoltán VIII. Budapesti Újévi Koncertjén

Az elmúlt nyolc évben, már több mint százezren köszöntötték az új évet Mága Zoltán hegedűművésszel!

Öt világklasszis operacsillag, három Kossuth-díjas művész és négy popénekes világszínvonalú show-műsor keretében kápráztatta el a teltházas Aréna közönségét Mága Zoltán hegedűművész újévi gálaestjén, január 1-jén. A VIII. Budapesti Újévi Koncerten hatalmas sikert aratott Marcello Giordani az olasz tenorsztár, Mario Frangoulis a crossover stílusban jeleskedő görög tenor, Micaëla Oeste a kristályhangúként emlegetett amerikai szoprán, Ekaterina Lekhina a Grammy-díjas orosz sztárszoprán és Georgina von Benza magyar operaénekesnő. A legendás tenor Placido Domingo állandó művésztársai mindannyian elismerően méltatták Mága Zoltán virtuozitását és stílusteremtő előadásmódját. Felejthetetlen pillanat volt a Nemzet Színészei, Molnár Piroska és Bodrogi Gyula közös produkciója, ahogyan az is, hogy tizenháromezren együtt emelték poharukat Törőcsik Mari újévi köszöntőjére. A tradicionálissá lett koncerten az elmúlt nyolc évben, már több mint százezren vettek részt.SCS_1311

A VIII. Budapesti Újévi Koncert közönsége vastapssal, állva köszönte meg a Prima Primissima-díjas hegedűművésznek, hogy világhírű operaénekesek, legendás színművészek, kiváló hazai popénekesek, százfős szimfonikus zenekar, a rendvédelmi zenekarok és neves táncosok tették feledhetetlenné az újesztendő első estéjét. A gálát közjogi méltóságok, miniszterek, államtitkárok, országgyűlési képviselők és több mint 20 ország nagykövetei is megtisztelték jelenlétükkel.

Az első felvonásban a klasszikus zene kapott főszerepet, a másodi felvonásban pedig igényes könnyűzenei darabok, örökzöld filmzenék és népdalok is felcsendültek. Már a látványos nyitány, a művészek hintós bevonulása és a rendvédelmi zenekarok felvonulása elkápráztatta a publikumot. Tovább fokozta a hangulatot Johannes Brahms I. Magyar tánca, majd a hegedűművész egyik virtuóz darabja: a Csárdás-fantázia és variációk. Mága Zoltán ünnepi köszöntőjében kifejezte háláját a közönségnek, amiért számos program közül immár nyolcadik alkalommal is megtöltötték hazánk legnagyobb befogadóképességű létesítményét, a Papp László Budapest Sportarénát. „Nyolc évvel ezelőtt meghonosítottuk az “újévi koncert” műfaját Magyarországon, amit százezren láthattak már itt élőben, az Arénában. Az azóta – Önöknek köszönhetően – tradícióvá nemesült Budapesti Újévi Koncert  európai mércével is mérve egyedi színvonalú és hangulatú kulturális esemény lett, amely minden év első napján a zene teremtő erejével olyan pozitív élményt nyújt, melynek segítségével könnyebben és felszabadultabban vághatunk bele az újévbe!” – mondta a hegedűművész, aki külön köszöntötte a nézőtéren helyet foglaló rendvédelmi és az egészségügyi dolgozókat „akik a mögöttünk hagyott esztendőben a legfeszültebb időkben és a legszélsőségesebb körülmények között is szakszerűen, hősiesen dolgozva tettek hitet hazájuk, hivatásuk és az emberség mellett. Adyval szólva: emberek tudtak maradni az embertelenségben!” – fogalmazott Mága Zoltán.

Az ovációval jutalmazott köszöntőt követően sorra érkeztek a színpadra a világ legrangosabb pódiumainak ünnepelt operacsillagai. Különleges produkcióval elevenítették fel, hogy a híres magyar zeneszerző Kálmán Imre remekművét, a Csárdáskirálynőt 100 éve mutatták be. Sylvia belépőjét a világhírű, „kristály hangúként” jellemzett szoprán, Micaëla Oeste adta elő. Puccini és Verdi egy-egy népszerű áriáját énekelte korunk egyik legsokoldalúbb tenorsztárja, Marcello Giordani, akit közel három évtizede a világ legjobbjai között tartanak számon José Carreras és Placido Domingo mellett. Drámai ereje és kifejező lírai előadásmódjáról híres kárpátaljai születésű magyar szopránénekesnő, Georgina von Benza, Leoncavallo Mattinata című gyönyörű dalával nyűgözte le a publikumot. Az est másik világklasszis operaénekese pedig, a fiatal generáció egyik legkiemelkedőbb alakja a görög tenor, Mario Frangoulis – aki Mága Zoltán amerikai turnéjának is sztárvendége volt – a híres Granada című számmal bizonyította, méltán sikeres a klasszikus zene és a kortárs pop ötvözésével, mint a világ egyik legjobb crossover énekese.SCS_3345

Nagy sikert aratott Liszt Ferenc: 2. Magyar rapszódiája, Johann Sebastian Bach G-moll szonátája, Pablo de Sarasate Cigánymelódiák című műve, a Budapesti Táncművészeti Stúdió kiváló tánckarával színesített Háry János intermezzo Kodály Zoltántól és a Divertimento Weiner Leótól. A műsorból nem hiányozhattak a virtuóz remekművek sem, mert ezek nélkül nem lett volna igazi újévi hangulat, és a világkörüli turné során is ezek a darabok bűvölték el legjobban a közönséget. Pár év kihagyás után ismét fellépett a 10 esztendős ifjabb Mága Zoltán, aki Paganini Á-dúr virtuóz szonátáját játszotta elsöprő sikerrel. A hangulat már a pohárköszöntő előtt a tetőfokára hágott; amikor Bodrogi Gyula Seress Rezső “Fizetek, Főúr” című örökzöld sanzonját előadta. A Nemzet Színészét a krakkói és montreux-i Jazz Fesztiválon szólistaként díjat nyert zongoraművész Szakcsi Lakatos Róbert kísérte. A közönség ugyancsak hatalmas üdvrivalgással fogadta a 100 éves Csárdáskirálynő tiszteletétre előadott Hajmási Péter című melódiát a Nemzet Színészei, Molnár Piroska és Bodrogi Gyula, valamint Mága Zoltán előadásában. A Guiness Rekordok közé bekerült közös koccintás sem maradt el az első felvonás fináléja előtt. 13 ezren koccintottak egyszerre az operacsillagokkal, a Nemzet Színészeivel és a hazai könnyűzenei élet sztárjaival a híres Brindisi, a „Pezsgő Duett” dallamaira. Majd elérkezett a várva várt pillanat: amikor a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas ünnepelt színésznőnk, Törőcsik Mari köszöntötte az új esztendőt. Lényével beragyogta az Arénát, hangulatteremtő képessége fénypontja volt az estnek. Minden generáció kedvenc színésznője az újévi köszöntőjében kiemelte: legyünk érzékenyebbek mások fájdalmára. Mint mondta, remény az egyik legnagyobb kincs az életben, minden nehézség közepette a remény éljen bennünk.  

Az első felvonásban fókuszba állított klasszikus zene után, a második felvonásban az igényes könnyűzenei darabok, népdalok és örökzöld filmzenék csendültek fel. Oroszország egyik legünnepeltebb operaénekesnője, a Grammy-díjas szoprán Ekaterina Lekhina egy csodálatos Johann Strauss művet adott elő. Szekeres Adrien EMeRTon-díjas popénekesnő Leonard Cohen Hallelujah című slágerével aratott osztatlan sikert. A jellegzetesen rekedt hangú Liszt Ferenc-díjas énekes Horváth Charlie pedig több generáció nagy kedvencét, a Könnyű álmot hozzon az éj című slágert énekelte. Az EMeRTon-díjas jazzdíva, népszerű színésznő és műsorvezető, Szulák Andrea egy ismert jazz melódiával lépett színpadra.

Az est nagy meglepetése pedig az volt, hogy Mario Frangoulis, aki Placido Domingotól Celine Dionig énekelt már a legnagyobbakkal, ezúttal Mága Jenniferrel adott elő egy duettet. Mivel a világhírű művész görög származású, a fiatal énekesnő is görögül énekelt. Mielőtt hagyományosan a Radetzky indulóban az összes szereplővel megkezdődött volna az álló tapsviharral jutalmazott parádé, Mága Zoltán magyaros blokkal és a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes előadásával kedveskedett a közönségnek.

A VIII. Budapesti Újévi Koncert gálaműsorában több száz művész közreműködött: a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar Silló István vezényletével, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Központi Zenekara, a Pénzügyőr Zenekar és a Katasztrófavédelem Központi Zenekara, az ELTE Bartók Béla Énekkara, a Vasas Művészeti Egyesület Vass Lajos Kórusa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ITK Kórusa és a Budapesti Vándor Kórus. Műsorvezető Demcsák Zsuzsa és Csonka András volt. A káprázatos gálaestet Meskó Zsolt rendezte, művészeti vezető: Zsoldos Béla, látványterv: Somfai Péter.

A hegedűművész az ünnepi gála után sem pihen, mert vasárnap Bécsben, az operett fővárosában második alkalommal rendezi meg a Magyar Újévi Koncertet a Wiener Konzerthausban. Január elején jótékonysági koncertet ad a kárpátaljai rászoruló gyermekek javára, és természetesen gyakran megszólal majd a hegedűje a magyarországi és erdélyi hátrányos helyzetű kisgyermekekért is. A következő négy esztendőben szimfonikus zenekarával a világ minden táján Magyarországot és zenei kincsünket népszerűsíteti majd, de hazai közönségét sem hanyagolja el. Idén és jövőre is két Amerikai turné várja a hegedűművészt, akinek 2019-ig igen zsúfolt a koncert naptára. Ausztráliában, Kínában, Indiában, Oroszországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Új Zélandon, Izraelben és számos európai nagyvárosban is fellép Hegedűvel a világ körül című turnéja keretében. A Budapesti Újévi Koncertet pedig jövőre is megrendezi, immár kilencedik alkalommal.

A VIII. Budapesti Újévi Koncert  legemlékezetesebb pillanatait január 9-én, szombat este 23 óra 10 perctől vetítik a TV2 műsorán!

Mind az öt operacsillag egyaránt méltatta Mága Zoltán hegedűvirtuóz művészetét!

„Bámulatos, hogy Mága Zoltán művészi repertoárja a népzenétől a klasszikus darabokon át a jazzig, a könnyűzenéig terjed. Virtuozitás, és átütő erő jellemzi játékát, ezért öröm volt számomra, hogy  részese lehettem  a VIII. Budapesti Újévi Koncertnek. Mága Zoltán egy olyan eseményt hozott létre, mely Európa rangos koncertjévé vált”– mondta Marcello Giordani, korunk egyik legsokoldalúbb olasz tenorsztárja, akit közel három évtizede a világ legjobbjai között tartanak számon.

„Mága Zoltán a hangszerén keresztül érzelmek széles skáláját tudja kifejezni, tele van szenvedéllyel és mégis nagyon kifinomult. Egyedi, első hallásra azonnal felismerhető virtuóz játékát, a klasszikus zene, a népzene, a popzene és egyéb irányzatok ötvözésével kialakított jellegzetes crossover stílusát világszerte elismerik. Nem is csoda, hogy az amerikai közönség is megszerette és vissza is várják. Élmény volt vele együtt  fellépni, örülök, hogy San Diego után Budapesten is a vendége lehettem!” fogalmazott a görög tenor, Mario Frangoulis, aki a klasszikus zene és a kortárs pop ötvözésével világszerte sikert sikerre halmoz, 2011-ben a világ legjobb crossover előadója címmel tüntették ki.

„Büszke vagyok, hogy részese lehettem ennek a világszínvonalú gálakoncertnek. Mága Zoltán virtuozitása olyan egyedi, nem meglepő, hogy az amerikai közönség is felfigyelt karizmájára és stílusteremtő képességére. Kiváló az a mód, ahogy egyesíti a különböző stílusokat. A magyar zeneműveket sokan ismerhették meg általa.”– nyilatkozta a világhírű, „kristály hangúként” jellemzett szoprán, Micaëla Oeste.

„Rangos koncerteken, neves művésztársakkal játszani mindig öröm. Boldog vagyok, hogy részese lehettem a produkciónak. Mindig is tisztelettel adóztam azoknak a művészeknek, akik a könnyebb út helyett egy missziót teljesítenek és hazájuk sokszínű zenéjét népszerűsítik a világban.” – emelte ki Oroszország egyik legünnepeltebb operaénekesnője, a világ legrangosabb színpadain éneklő Grammy-díjas sztárszoprán, Ekaterina Lekhina.

„Mága Zoltán  virtuóz technikájának és lehengerlő előadásmódjának hamar híre ment Európában és a tengerentúlon egyaránt. A világ rangos színpadain gyakran emlegetik és méltatják kivételes stílusát. Kis hazánk óriási tehetségeket, adott a világnak, ilyen Mága Zoltán is. Fantasztikus jó zenész, egy virtuóz. Boldogságom határtalan, amiért neves zenésztársakkal együtt köszönthettem az új esztendőt!” mondta a drámai ereje és kifejező lírai előadásmódja révén ünnepelt operacsillaggá vált a kárpátaljai születésű magyar szopránénekesnő, Georgina von Benza.

Fotók: Schumy Csaba

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.