Tuesday, June 25, 2024
spot_img

Latest Posts

VIBE: több mint harmincezren színezték ki a Maros-partot

Hétfő délelőtt az utolsó hangfal is elnémult, véget ért a VIBE Fesztivál. A hétvégi esők nem tántorították el a fesztiválozókat: résztvevő rekorddal zárt a második kiadás.
A szervezők hétfői összesítése alapján 33870-en VIBE-oltak idén Marosvásárhelyen, Erdély legszínesebb diáktalálkozóján. Ez naponta mintegy kétezerrel több résztvevőt jelent a tavalyhoz képest. A fesztiválozók több mint ötven koncerten vettek részt, de ismét kiderült, hogy nem csak bulizni jönnek a Vibe-ra: szinte teltházasok voltak a fesztivál nyári egyetemének, a KOLI-nak az előadásai, panelbeszélgetései és programjai. Ezekből több mint nyolcvanat tartottak négy nap alatt.
Találkozóhely
“Nem csak maradandó élményekkel tértek haza a VIBE-ról hétfő reggel a résztvevők, hanem új barátságokkal, kapcsolatokkal is, számunkra ez a legfontosabb” – mondta Rés Konrád Gergely. A fesztiváligazgató hozzátette, az idei VIBE az újragondolt bejárati övezettel, a fesztiválbútorzattal, a zenei kínálattal is szintet lépett tavalyhoz képest. Így egyre jobban érvényesülhet a szervezőknek az a szándéka is, hogy a VIBE az erdélyi magyar fiatalok legfontosabb találkozóhelyévé váljon. A szervezők szerint sokat tett hozzá az idei fesztiválhoz, hogy vendéglátó egységeket is sikerült integrálni a programba és a helyszínbe. A marosvásárhelyi FreshPoint-nál és a székelyudvarhelyi Alsó G-ben végig teltházas bulik voltak. A dizájnervásárt és sok érdekes, divattal kapcsolatos programot befogadó Fashion Corner és a multiszenzoriális irodalmi túrák színtere, a Kerengő két olyan új helyszín volt, melyek szintén sokat hozzátettek a fesztiválélményhez.
A kaput péntek este lépték át a legtöbben, ekkor ugyanis nem csak az időjárás kedvezett a fesztiválozóknak, nagyon sokan várták már, hogy együtt vibráljanak a Wellhelloval és a nap többi előadójával. Több ezren énekeltek és táncoltak együtt Fluorral és Diazzal a hangulatos, naplementés koncerten. Ezután az angliai Dub Pistols Sound System foglalta el a Magenta Stage-et, majd a saját bulijuk után váratlanul beugrottak a szintén brit Sigma elektronikus zenei producer Blue Arénás szettjére is.
Rengetegen várták a többi nap fellépőit is, többek között az Intim Torna Illegál-t, a Blahalouisiana-t, a Magashegyi Undergroundot, a Kistehént és a Margaret Island koncerteket. A külföldi és hazai lemezlovasok nem kapcsolták le a zenét hajnalban, csütörtöktől hétfőig minden nap késő délelőttig szólt a zene az elektronikus zenei helyszíneken.


KOLI, mint tudásbázis
A VIBE KOLI négy helyszínén a meghívottak és a közönség együtt próbálták felrajzolni Erdély jövőjét, élhető perspektívákat kerestek. Neves előadók, kutatók, közéleti személyiségek és művészek fordultak meg itt, mint Pálffy Tibor, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színésze, Csinta Samu a Sepi OSK igazgatója, Nagy Károly vállalkozó, dr. Nagy Ágnes egyetemi oktató, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja vagy épp dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A közönség kedvenc előadásai közt volt többek között a szombat esti slam poetry, a fiatal vállalkozókról vagy akár a nők érvényesüléséről szóló is. A nyári egyetem partnerségekben is erősödött: jelen volt többek között az OTP Bank által létrehozott Oktatáshoz való jog Alapítvány, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia EMTE, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem diákjai, a Mathias Corvinus Collégium, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség és sokan mások. A KOLI szervezője ismét a Kolozsvári Magyar Diákszövetség, illetve az Országos Magyar Diákszövetség volt.
 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.