Friday, December 1, 2023
spot_img

Latest Posts

Vad Fruttik: A zenekar végre magára talált

Utána olvastam a saját zenekaromnak, és meglepődve tapasztaltam, hogy páran nem értik a viccet. Például nem értik, hogy a Sárga zsiguli egy marháskodás. Érdekes, hogy vannak, akik azt hallják, amit hallani akarnak. És nem csak a mi hozzáállásunkat értik félre, hanem vannak bizonyos dolgok, amiket elfogadnak – amik már szólnak vagy 20 éve – és van, amit eleve elutasítanak, mert viszonyítási alap híján nem tudják eldönteni, hogy jó-e vagy rossz. – mondja Likó Marcell, a Vad Fruttik énekese. Készül a harmadik lemez, többek között erről is beszélgettünk. És van olyan, hogy Vad Fruttik szürreál. A tovább után, innen folytatjuk.
Idáig nem értettek meg?
– Szerintem ezért is készül a 3. lemez, illetve ennek szellemében. Ez nem azt jelenti, hogy populárisabb lesz. A második lemez az varietés lötyögés leginkább. Valószínű ezért sem fogadták be sokan, mert akarva akaratlanul egy rétegnek szólt. Az Egy éjszaka Bohémiában-t két részre tudom osztani. Volt a komoly része, meg a vicc. Ezek a poénok általában az idősebbeknél ültek (akiknek nem volt ismeretlen a táncdalfesztivál 66, vagy a swing) szóval ebből okulva a harmadik albumon ilyen már nem lesz. Igazából a másodikkal az volt a baj, hogy nagyon széttartott, azt inkább egy útkeresésnek tudnám tekinteni.
Milyen irányvonalat lehet elképzelni a 3. albumhoz?
– Sokkal sújtóbb lesz. Elhagytuk a tingli – tanglit, és tökös dalokat készítünk, tökös hangzással.  Sok zenei külsőséget, meg hívságot vetkőzünk most le, amitől pont, hogy olyan émelygős, vagy fogyaszthatatlan volt egyeseknek a zene. Ez eltűnik, és máshol éljük ki a kreativitásunkat. Úgy gondolom sokkal kísérletezőbbek vagyunk, megbontjuk a dalszerkezeteket, nem lesz az egész annyira kiszámítható. Az új szövegeknél is van kontroll csoportom. Irodalom tanárok, szövegírók, meg pár haverom, pont azért, hogy elkerüljem a saját stílusom buktatóit.
És ez segít ebben?
– Pont azért jó, mert úgy gondolom, mindig lehet jobbat írni. Én folyamatosan kételkedem magamban, sokszor nem is tudom eldönteni, hogy jó-e vagy sem. Az a nehéz igazából, hogy ez egy szórakoztató műfaj, totálisan leegyszerűsítve az marad életben, akire kíváncsi a közönség. Fontos, hogy hogyan reagálnak bizonyos dalokra, és ezt általában koncerteken látom.
Jó visszajelzéseket kaptok?
– Ha a koncerteken táncolnak, akkor az jó. Mert az emberek arra mozdulnak meg, ami tetszik nekik. Nyilván itt nem csak a közönség ízléséről van szó, de az egy elég fontos szűrő.
Neked tetszik, amit csináltok?
– Persze, hogy tetszik, de nem feltétlenül hallgatnám magunkat, ha kívülálló lennék. Ez azért van, mert a zenei inspiráció miatt én olyat hallgatok, ami nagyon távol áll a saját zenei stílusomtól, illetve olyat, amiből tanulni tudok. Általában az fog meg, ami a határon mozog. Nem vagyok oda a trendekért, mint például az indie.
De befolyásolni, sem befolyásol?
– Csak olyat csinálok, amit szeretek, és azt adom elő, ami tetszik. Ezt a közönség szelektálja, én pedig ebből tanulok.
Mit tanultál az elmúlt pár évben?
– Hogy hülyeség azt gondolni, hogy az emberek csak a slágerek, meg a sematikus popzene iránt érdeklődnek.
Szerinted, miért nem nyitottak az emberek az újra? Nem féltek, hogy a 3. albumra sem lesznek?
– Sokféle ember hallgat zenét. Aki nem nyitott, azt úgy értettem, hogy csak egy stílusból válogat, és mondjuk, az elektronikus zenét nem szereti. Sokan élnek úgy, hogy folyton ugyanazt hallgatják, életük végéig. Leragadnak egy valami mellett, és képtelenek váltani. Nem születtem zseninek, nem írtam egy albumot, amitől a hallgatóság hanyatt dobta volna magát, hanem volt egy-két dalunk, ami bejött, aztán lett még pár. Most pont azon dolgozunk, hogy azt szüljük ki magunkból, ami maradandóvá teheti a munkánkat. Kicsit fellengzős ilyet írni, de csak így érdemes csinálni.
Akkor mit vársz/vártok ettől a lemeztől? Mert nyilván vannak elvárások.
– A zenekar végre magára talált. Most csak azt tudom elmondani, amit mi érzünk. Azt, hogy ez a lemez nagyon jó lesz. 2010-es év, a lemez körül forog. Amúgy, persze, hogy sokat várunk ettől az albumtól, hiszen két éve nem jelent meg új. Most már azért szeretnénk új dalokat is játszani. Kicsit olyan, mintha újrakezdtük volna, mert elment a dobos, meg a basszusgitáros, jöttek új arcok. Mostanra a zenekar teljesen összecsiszolódott, és egy csapatként veszünk részt a 3. album elkészítésében. A másik, hogy rengeteg zenét hallgattam, ami inspirált, és ezek valahogy visszakacsintanak a dalokban, de inkább az energiákban. Bár ez olyan szarral festés, hogy beszélek itt az energiákról.
Milyen zenéket hallgattál?
– Mindenfélét. Bach-tól kezdve, Neurotic-on át, Bloody Beatroots-ig mindent. NIN-t, meg Muse-t, bár az utóbbit próbálom száműzni az életemből. Szóval így készülünk. Sokkal tudatosabban. Most például nem is nagyon koncertezünk, próbáljuk ezt is kicsit visszaszorítani. Meg hát a MÜPA-s fellépésre is készülünk, ez lesz még különlegesebb.
Erről mit lehet tudni?
– Ez a NAGY titok. Annyit, hogy van saját forgatókönyve, és leginkább egy performance lesz. A címe: Vad Fruttik Szürreál.
-gabriella-
mymusic.hu
Következő koncertek:
Február 19. Debrecen-Perényi 1
Február 26. Budapest-A38
Március 5. Zalaegerszeg- Keresztury ÁMK
Március 12. Sopron- Hangár
Március 13. Százhalombatta – Ifjúsági Ház
Március 20. Székesfehérvár – FEZEN Klub
Április 9. Budapest – MÜPA

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.