Saturday, June 15, 2024
spot_img

Latest Posts

Újhold – Versek másképp

Ady, Radnóti, József Attila, Pilinszky alter/indie felfogásban. 2011. január 20-án igazi zenei-kulturális csemegében lesz részük azoknak, akik ellátogatnak a Zöld Macska Diákpincébe (Budapest, IX. Üllői út 95.).
Az Újhold versmegzenésítő együttes 2011 márciusában kezdte meg működését, amelyet Krasznahorkai László magyartanár és zenész hívott életre.  A gitáros-énekes Krasznahorkait Hellenpárt György kíséri billentyűn. Később Takács Márton dobos is csatlakozott a formációhoz.
2011 őszén elkészítették első nagylemezüket Bájoló címmel. A 11 dalt tartalmazó lemezen – a ma már klasszikusnak számító költőkön (Ady, Radnóti, József Attila, Kosztolányi) kívül – néhány kortárs költő verse is helyet kapott. A költemények között akadnak ünnepi, alkalmi versek is (okt.6.,okt.23., Pedagógusnap). A zenéről szólva elmondhatjuk, hogy erősen hatással van rá a hazai alternatív és az angolszász gitárzene. Ez azért sem meglepő, mert a tagok több underground rockzenekarban is játszanak már hosszú évek óta.
A lemezen akusztikus gitárok, zongorák, vonósok, valamint mértéktartó dobok, csörgők hallhatók. Kiválóan kísérik Krasznahorkai markáns hangját és énekstílusát. A műfaj jellegéből adódóan itt senki ne várjon hosszú szólókat, merész technikai megoldásokat. Egyszerű, jól megírt dalok ezek sok énekkel és vokállal. A főszereplő: a vers.
A nagylemez kedvező fogadtatásra talált. “Az mondjuk a minimális követelmény, hogy jók legyenek a számok és (versekről lévén szó) szépek; nem is ez a lemez különlegessége és legnagyobb erénye, hanem hogy izgalmasan találkozik rajta több hagyomány: egyrészt a megzenésített verseké, másrészt a magyar alterrocké, végül pedig az angolszász( indie)rocké. Ez a köztesség tetten érhető a dallamokban és az énekstílusban is, ami néha a beszédszerűséghez közelít, máskor dallamosabb, többféleképpen. Akár rosszul is elsülhetne ez, de jól sül el. A hangszerelés is kellőképpen változatos, ami elsősorban a szintinek köszönhető. Lemezkritika, Quart, Rónai András (2011.10.12.)
A csapat már számos rendezvényen fellépett, ám önállóan még nem szerepeltek. A január 20-án megrendezendő előadáson természetesen előadják Bájoló című nagylemezüket és azóta született vadonatúj dalaikat is. A csapat rendkívül termékeny, hiszen már két lemezre való anyagot is megírtak az album megjelenése óta. A zenés irodalmi est pontosan 20h-kor kezdődik.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.