Tuesday, December 5, 2023
spot_img

Latest Posts

Új lemezét játssza el a Tárkány Művek a Muzikumban

 – A napokban jelenik meg a Tárkány Művek új lemeze. Az etno, a dzsessz, a folk és a rock elemeit vegyítő formáció töprengő, elgondolkodtató, a szokásosnál több és szabadabb improvizációt tartalmazó anyagát csütörtökön a fővárosi Muzikumban játssza el.

    A kötelező slágerszámok ezúttal kimaradtak: ezen a korongon a Tárkány Művek azokat a dalokat játssza, amelyek a koncerteken csak elvétve hallhatók. Az album két koncertfelvételből állt össze, amelyet Dresch Mihállyal rögzítettek idén októberben és novemberben – tájékoztatta a Fonó Budai Zeneház az MTI-t.
A zenekar először egy évvel ezelőtt tartott a Muzikumban lassúszámos koncertet, amely varázslatos élményt adott mind a hallgatóknak, mind a zenészeknek. Ezeket a számokat ritkán játsszák koncerten, mivel befogadásuk nehéz, a közönségtől nagyobb odafigyelést igényel.
A hallgatóság reakcióját látva fogalmazódott meg a zenekar vezetője, a cimbalmos Tárkány-Kovács Bálint fejében az ötlet, hogy ezt a különleges hangulatot lemezfelvételen kellene megörökíteni. Október 22-én a Muzikumban, novemberben pedig a Hunnia Art Bisztróban játszotta az együttes a Merengő programot. A második koncerten Dresch Mihály, a magyar dzsessz élő legendája volt a zenekar vendége. A korongra a két koncert legjobb dalai kerültek fel, jórészt a zenekar korábbi számai, de egészen máshogy játszva, illetve Dresch Mihály szerzeményeiből is válogattak néhányat.
A koncertlemez megjelenését egy újabb koncerttel ünnepli a zenekar december 19-én a Muzikumban, Dresch Mihállyal együtt, adventi hangulatban.
A több zenekarban aktív Tárkány-Kovács Bálint 2008-ban alapította meg saját zenekarát. Első nagylemezükkel, az Arcomba az arcod vésted (2010) című albummal új zenei nyelv megalkotására törekedtek a népzene, a dzsessz és a második világháború sanzonkultúrájának sajátos közép-európai mixeként. Második lemezük, a Címesincs 2013 májusában jelent me, és már nagyrészt saját szerzeményeket tartalmazott.
Tavaly a zenekar elnyerte a Jazzy Dalverseny legjobb hangszerelés díját, ugyanebben az évben Junior Prima díjjal ismerték el őket. Az Illés Lajos feldolgozásversenyen Lehetett volna című számukat beválogatták a koncert programjába. 2012 szeptemberében a Tárkány Művek új számait bemutató CD Nagy-Britanniában is megjelent a The Rough Guide to the Music of Hungary kiadvány mellékleteként és több elismerő kritikát kapott, a rangos brit világzenei szaklap, a Song

MTI

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.