Monday, May 20, 2024
spot_img

Latest Posts

Tom Jonesnak sárkány a címerállata

Vörös sárkánnyal és nárcisszal díszített saját címerpajzsot választott magának Sir Tom Jones.

A 71 esztendős veterán előadóművész még tavaly nyújtotta be igényét a címerek adományozásának és regisztrálásának feladatát ellátó londoni Címerhivatalhoz – mondta David White, a címerek nyilvántartásával, megrajzolásával és elbírálásával foglalkozó tisztségviselő.
“A pajzson egy fordított nárciszt tartó, félig látható vörös sárkány kapott helyett, és egy függőlegesen álló kulcs, amely két fa között helyezkedik el” – idézte White-ot a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. Mint hozzátette: a kép az énekes eredeti vezetéknevére, a Woodward-ra (erdész) utal.
Jones, akinek olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Delilah és a Green Green Grass of Home, nem nyilatkozott a pajzs kapcsán. A 2006-ban lovagi címet kapott előadó nem az első híresség, aki saját címerpajzs birtokosa lett.
Sir Paul McCartney 2002-ben részesült a megtiszteltetésben. Az ő címerén egy gitár, valamint a zenei munkásságát, illetve a liverpooli gyökereit jelképező legendás Liver Bird nevű – egy leginkább kormoránhoz hasonlító – madár is helyet kapott. A címeren az Ecce Cor Meum (Íme, a szívem) latin felirat olvasható: annak az oratóriumnak a címe, amelyet az egykori Beatles tag az első felesége, Linda betegsége alatt írt.
Nagy-Britanniában bárki igényelhet címerpajzsot, aki hajlandó legalább 3500 fontot (1,2 millió forint) áldozni erre a célra. A címerpajzs birtoklásnak nincsenek szigorú alkalmassági korlátjai, de az elbírásakor figyelembe veszik az uralkodóházból, polgári szférából, vagy a hadseregből érkező utasítást, az egyetemi, illetve szakmai minősítést, vagy akár a nemzet életében játszott meghatározó szerepet.
Évente nagyjából 150 új címertulajdonos van Nagy-Britanniában. A Címerhivatalt 1484-ben alapította III. Richárd angol király, és 1530-ban az összes nemesembernek “regisztrálni” kellett az intézménynél. A vörös sárkány és a nárcisz Wales jelképei közé tartoznak.

est.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.