Monday, October 2, 2023
spot_img

Latest Posts

Több mint két óra a Judas Priesttel

Búcsúturnéra indult a heavy metal egyik legmeghatározóbb és legnagyobb csapata, a Judas Priest, aki kihagyta a banda bukaresti koncertjét, bánhatja. Július első napjaiban a román parlament előtt zajlott a Rock the City nevű fesztivál, melynek utolsó napján két hírneves együttes lépett színpadra: a már említett Judas Priest és a Whitesnake. Az előttük fellépő román együttesek és az amerikai Hatebreed műsorát lekéstük, de nem bánkódtunk miatta, mert úgyse értük jöttünk.

Nem is tudtuk, a két sztárcsapat közül melyiknek örüljünk jobban. Három éve játszott Bukarestben a Priest és a ’Snake is, és az akkori pozitív tapasztalatok alapján kíváncsian vártuk, most képesek-e felülmúlni akkori önmagukat. Mivel nem a Whitesnake volt a főbanda, alig egy órát játszott, ráadás nélkül. A rövid program ellenére David Coverdale jó formában volt, akárcsak három éve, torkából remek hangok jöttek elő, és az őt kísérő zenészeket is csak dicsérni lehet. A színpad hátterében és a lábdobon az idén tavasszal megjelentForevermorealbum borítója volt látható, elő is adtak róla három dalt (Steal Your Heart Away, Forevermore, Love Will Set You Free), de nem hiányoztak a régi slágerek sem, mint a Give Me All Your Love, Is This Love, Fool For Your Lovin’vagy a Here I Go Again.

Mintegy félórás szünet után felcsendült a Black Sabbath WarPigscímű száma, majd megjelentek a metálistenként emlegetett zenészek, aRapid Fire-ral indítva, aztán következett a Metal Godsés egyéb gyöngyszemek. A Judas Priest nehezen búcsúzott a romániai rajongóktól, ugyanis több mint két órát játszott. Teljes hangerőre kapcsolva sorra vette az összes albumát, a Rocka Rollától kezdődően. Az előadott dalokat még felsorolni is hosszú lenne – a hetvenes évek terméséből volt Starbreaker, Victim of Changes, Never Satisfied, Diamonds & Rust, The Green Manalishi, a nyolcvanas-kilencvenes évekből pedig nem hiányozhatott a Heading Out to the Highway, Night Crawler, Turbo Lover, The Sentinel, Blood Red Skies…A vége felé természetesen a Breaking the Law-t is előadták, ennél Halford egy hangot se énekelt a mikrofonba, hanem csak a közönséget énekeltette a zenei alapra.
Egyszóval a repertoár teljes életművüket felölelte, leszámítva a Rob Halford nélkül készített lemezeket. Amikor minden idők legjobb metálénekese a lemezeken hallható sikolyokat korát meghazudtoló módon csalta elő torkából, barátommal elismerően néztünk egymásra: ezért szeretjük! Az idén hatvanadik életévét töltő frontember szinte minden számnál más ruhát viselt, de ezen a téren azért még távol áll Madonnától. Glenn Tipton gitáros híres piros bőrnadrágjában feszített, Ian Hill szokásos hajlongásával nyűtte basszusgitárját, Scott Travis rutinosan püfölte a dobokat, a nemrég visszavonult K. K. Downing gitárost helyettesítő, mindössze 31 éves Richie Faulkner pedig igyekezett pótolni elődjét, és nem vallott szégyent.
A színpadon időnként lángok törtek a magasba, és a parlament falára lézerrel vetítettek, ami azért túl sokat nem tett hozzá a látványhoz. Eleinte, míg be nem sötétedett, furcsán hatottak háttérként a színpad függönyén átlátszó szürke szocreál épületek, de szerencsére, miután leszállt az este, ez a valóságra emlékeztető látvány a sötétbe veszett. A Painkillerés azElectric Eyeután már búcsúztak a metálistenek, de még hátravolt a ráadás: a Hell Bent For Leathernél Rob Halford, szokásához híven, motorkerékpáron tért vissza a színpadra, jellegzetes tányérsapkájában, hogy aztán a You’ve Got Another Thing Comin’és a Living After Midnightdal után végleg búcsút intsen. A Judas Priest Epitaph (Sírfelirat)című világ körüli turnéja az utolsó, de mint nyilatkozták, ez nem azt jelenti, hogy felkérésre ne állnának még össze egy-egy koncert erejéig. Azt viszont már valószínűleg nem Kelet-Közép-Európában teszik, úgyhogy nagyon kevés esélyünk van még egyszer elcsípni őket élőben. A Priest legénysége jól tudta ezt, így méltóképpen köszönt el romániai rajongóitól. Vigaszul jövőre új stúdióalbummal jelentkeznek, így biztos hallunk még róluk.
szabadsag.ro

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/60467

 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.