Sunday, December 3, 2023
spot_img

Latest Posts

The Beatles: 1

A legendás négyes bár az évek sajnos során megfogyatkozott, nem tűnt el a közönség elől. Az EMI összesítése alapján eddig világszerte több, mint egymilliárd lemezt, CD-t, illetve kazettát adtak el és ennek még mindig nincs vége: szeptember 6-án jelent meg új válogatásalbumuk „1” címmel, rajta 27 sikerdal.

Az 1950-es évek Nagy-Britanniájában alakult meg a világ egyik legismertebb és legsikeresebb zenekara The Beatles néven. A banda 1970-ig hódított: 11 önálló albumuk jelent meg Angliában, 20 Amerikában, továbbá számos kis- és középalbum, karácsonyi kiadások, válogatáslemezek. Fennállásuk idején 5 filmet forgattak róluk, amelyek közül a Let It Be Oscar-díjas lett.
Az együttes feloszlása után mind a négy „bogár” készített szólóalbumot: Lennon a John Lennon/Plastic Ono Band-et, McCartney a McCartney-t, Starr a Sentimental Journey-t és Harrison az All Things Must Pass-t. 1975 után indult meg a koncertfelvételek és egyéb elfekvőben lévő dalok kiadása, majd John Lennon 1980-ban bekövetkezett megrendítő halála kapcsán újra az érdeklődés középpontjába kerültek. Emlékkoncertek, emlékalbum (All Those Years Ago), dokumentumfilmek idéztek fel a tíz évvel korábbi sikereket.
A tendencia folytatódik: évfordulókra, különleges alkalmakra összeállításokat készítenek a zenekar dalaiból – persze mindig más szempont alapján. A legújabb az „1” címet kapta ezzel is jelezve, hogy a 27 legnagyobb sikert aratott sláger van rajta időrendi sorrendben. A megjelenés kapcsán a facebook-on elindult egy rögtönzött közvéleménykutatás is, amelynek keretében a rajongók is összeállíthatják a számukra legkedvesebb 10 szám listáját.
A CD-n szerepel például az örök klasszikus Yesterday, Help, Yellow Submarine, Hey Jude, Get back és persze az Eleanor Rigby. A Ballad of John and Yoko –bár megjelenésekor nagy port kavart főleg az Egyesült Államokban – ugyancsak megtalálható. A sort a Long and winding road zárja, miközben az elején számomra meglepő módon a Love me do-t találjuk. A korai dalok kiemelkedő népszerűsége a zenekar zsenialitásán túl nem kizárt, hogy a zenei kínálattal is összefügg, de ebből ne vonjuk le messzemenő következtetéseket.
Az pedig, hogy miért tudnak még most is a lemezeladási listák élére kerülni, nem kérdés – az emberek szeretnek nosztalgiázni. Akármilyen messzire került is 60 év alatt a rock and roll fogalma, mindenkiben megmaradt az a régi bogár, aki a Yellow Submarine (valljuk be) egyszerű szövegére ringatózik.
Bertoni
MyMusic értékelés: 10/10
Beatles: 1 (Capitol, 2011)
1. Love Me Do
2. From Me To You
3. She Loves You
4. I Want To Hold Your Hand
5. Can’t Buy Me Love
6. A Hard Day’s Night
7. I Feel Fine
8. Eight Days A Week
9. Ticket To Ride
10. Help!
11. Yesterday
12. Day Tripper
13. We Can Work It Out
14. Paperback Writer
15. Yellow Submarine
16. Eleanor Rigby
17. Penny Lane
18. All You Need Is Love
19. Hello, Goodbye
20. Lady Madonna
21. Hey Jude
22. Get Back
23. The Ballad Of John And Yoko
24. Something
25. Come Together
26. Let It Be
27. The Long And Winding Road
mymusic.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.