Sunday, June 23, 2024
spot_img

Latest Posts

Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor koncertezhet

A Múzeumok Éjszakája idei rendezvénysorozatának keretében Marosvásárhelyre várják Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor gitárvirtuózokat, valamint koncertezik a marosvásárhelyi Nowáx, fellép a Szászcsávás Band és a Maros Művészegyüttes.
A kiállítótermek éjszakai nyitvatartása mellett az érdeklődőket várják – a 99%-ban biztos! – Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor (fotón fent) gitárduó szabadtéri koncertjére is – tudtuk meg a Maros Megyei Múzeum igazgatójától, Soós Zoltántól. Tátrai Tibor tehetségére 17 éves korában felfigyeltek, játszott többek között a Kárpátia, a Tűzkerék, a Syrius, a Generál, a Hobo Blues Band, a Tátrai Band együttesekben is, jelenleg pedig a Latin Duó és a Tátrai Trend gitárosa, Szűcs Antal Gábor pedig az 1973-ban alakult Skorpió rockegyüttes gitárosa. Ők ketten 1999-ben „találkoztak”, amikor Tibuszt megkérték egy televíziós műsorban, hogy a beszélgetés mellett gitározzon is egy keveset, ő pedig régi jó barátját, Totyát hívta el a felvételre és latin zenét játszottak.
Rajtuk kívül szintén a Kultúrpalota elé tervezett szabadtéri színpadon lép fel a Szászcsávás Band és a Maros Művészegyüttes, a nagyteremben pedig ismét koncertezik a tavaly marosvásárhelyi rocktörténelmet írt Nowáx együttes.
A megyeszékhelyen ugyanis mindaddig nem fordult elő, hogy egy zenekar megélje 30. születésnapját, 2009.november 7-én viszont a Maros Művészegyüttes kövesdombi székhelyén a banda vásárhelyi közös rockünnepet ígért és adott. A Nowáxot 1978-ban a Novák fivérek, József és László alapították, majd csatlakozott hozzájuk Kutas Sándor és Nagy Sándor. Első pillanattól saját hangzást, imidzset teremtettek maguknak s már az első koncertet is telt ház előtt tartották. Az igazi berobbanást 1980-ban, a Marosvásárhely legnagyobb filmszínházában megtartott koncert-buli hozta, amire már napokkal előtte elkelt az összes jegy. „Felejthetetlen fellépés volt” – mesélte Novák József (a doboknál). Dalaikat, szövegeiket és koncertjeiket az akkori elvtársak cenzurázták, figyelmeztették és le is tiltották, az ok: forradalomra buzdították az ifjúságot. A Levél és a Szeress, hogy szeresselek című dalok hónapokig a rádió slágerlistáin és műsoraiban szerepeltek.
Megnyerték a csíkszeredai VII. Fiatal Zene Rockfesztivál I. díját, majd több rádió és televíziós felvétel készült az együttesről. Ezt követte a marosvásárhelyi Sportcsarnokban megrendezett hatalmas koncert-buli, ahol több mint 2500 rajongó tapsolt és énekelt együtt a zenekarral. I. helyezést értek el 1989-ben a kolozsvári Conexiuni-rendezvényen és a csíkszeredai Ezüstfenyőn. Az utolsó fellépés az Arta filmszínházban volt 1989-ben.
2001-ben, 12 év után újjáéledt az együttes, hangfelvételeket készítettek a 2003-as Kultúrpalotában rendezett 25 éves koncertről és 2009.november 7-en megünnepelték fennállásuk 30. évfordulóját is. A Múzeumok Éjszakáját Marosvásárhelyen május 15-16-án rendezik.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.