Thursday, December 1, 2022
spot_img

Latest Posts

Szörényi Levente: a közönség szeretetével nem szabad visszaélni

Kapolcs, 2011. július 30., szombat (MTI) – A közönség szeretetével nem szabad visszaélni, ezért is fejezte be a Hattyúdal elnevezésű fellépéssel a koncertezést – mondta Szörényi Levente zeneszerző, a legendás Illés együttes frontembere szombaton Kapolcson, a kávéház udvarába zsúfolódó mintegy kétszáz érdeklődő jelenlétében.

    Elmondta: úgy gondolta, hogy még egyszer úgy igazán “oda kéne tenni” magukat. “Még egyszer kimegyek a színpadra, s ami tőlem telik, azt beleadom. Ha az a magam szempontjából jó, akkor biztos lehetek abban, hogy a közönségnek is jó” – mondta.
Hozzátette: a közönség ugyanis a harmadik vagy negyedik szám után észreveszi, “ha már nem vagy az igazi”. “Ezt nem szabad megvárni, így már nem szabad fellépni” – jegyezte meg.
Nagy meglepetést okozott a beatlegenda azzal is, hogy kijelentette: mindenre büszke, csak arra nem, amit létrehozott a pályáján. A magyarázatával aztán megnyugtatta a közönségét, mondván: a zenélést, zeneszerzést a hivatásának és természetesnek tartotta, azt “csinálnia kellett, és a lehető legjobban”. Ám a szőlőművelés és a borászkodás más, mert például micsoda nagy öröm egy chardonnayt keverni olaszrizlinggel vagy juhfarkkal, s ha az jól sikerül, “na, arra büszke vagyok” – fogalmazott.
Elmondta, hogy a Balaton-felvidéken, a káptalantóti hegyoldalban van a szőlője, a présháza, ahonnét “lélegzetelállító” a kilátás a balatoni tájra.
Szörényi Levente utalt Bródy János zenész- és szerzőtársának arra a véleményére is, miszerint “az a bajom Leventével, hogy olyan küldetéstudatos”. Szörényi Levente úgy reagált: “mi a frász lennék más”. Hozzátette: ha nem küldetéstudattal dolgozik egy művész, akkor “azt megette a fene”.
Rámutatott: arra gondolt Bródy, hogy “nekem van egy extra küldetéstudatom”. Pontosabban van egy “megingathatatlan és megmásíthatatlan hitem” – mondta Szörényi Levente. Hozzátette: “maradjunk annyiban: ahogy telt az idő, egyszer csak azt vettem észre, nem tölt el különösebb büszkeséggel az, amit csinálok, és annak sikere van”. Az szolgálat, feladat, jól kell csinálni, de ennyi – mondta.
Márta István, a Művészetek Völgyének igazgatója vetette közbe, hogy az Illés zenekar “fantasztikusan játszotta” annak idején a Beatles-számokat.
Szörényi Levente válasza szerint a kezdetekkor el kellett dönteniük: Beatlest vagy Rolling Stonest játszanak, és a Beatles-pártiak voltak többen. Elmondta: szereti a Rolling Stones stílusát, egyes számait is, de azt “nagyon utálja”, ha valaki megkérdőjelezi a zenei vagy énekesi tehetség bizonyos fokát, s úgy vélekedik; “jó lesz az úgy is”. Mint mondta, senkiről és semmiről ne akarjuk elhitetni, hogy “jó az úgy is”, azaz gyengébben is.
Szörényi Levente kitért arra is, hogy jövő tavasszal készül felújítani a 2000-ben, Esztergomban bemutatott Veled, uram című musicalt, amely az István, a király folytatása, és az Operettszínház mutatja majd be.
Azt nem érti – vetette fel -, hogy miért próbál “fogást találni rajta” a katolikus egyház. Csak azért, mert azt mondta egy rádióriporternek, amikor Csíksomlyón mintegy félmillió ember énekelte az István, a király dalait, hogy ha lenézne most István király, azt látná; az országa nincs egyben, az egyháza is bajokkal küzd, idegenből pénzelt szekták “hajtanak a fiatalok lelkére” és sajátítják ki. “Ha itt megállok, nincs semmi baj, de azt találtam hozzátenni: ezért kár volt Koppányt felnégyelni” – emlékeztetett. Azóta a “pogányság zászlóvivőjének vagyok kikiáltva”, de minimum gyanús figurának – mondta.
Szörényi Leventét alig akartak elengedni a rajongók Kapolcsról, körülállták, kérdezgették, autogramot kértek tőle, kávéra, üdítőre invitálták.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.