Sunday, May 19, 2024
spot_img

Latest Posts

Szkafander nélkül az űrbe – Megújult a Szabó Balázs Bandája

Rövid koncertszünet után, április 27-én új felállásban mutatkozik be a közönségnek a Szabó Balázs Bandája. „A rengeteg munka után nekem, mint zenésznek a legnagyobb öröm az lesz, hogy végre bemutathatom, hogy mi született” – mondja az énekes zenekarvezető.
Szabó Balázs Bandája – minden ellenkező híreszteléssel szemben – nem oszlott fel, csak átalakult: Balázs hosszú, közel féléves vívódás után megvált régi zenészeitől és új muzsikusokkal folytatja útját. „A Szabó Balázs Bandájában a kezdetektől fogva családias és baráti légkörben folyt a munka és majdnem ez lett a zenekar veszte is” – mondjaSzabó Balázs. „A harmadik lemezünkhöz elérkezve mindannyiunkban megfogalmazódott, hogy újítanunk kell, de a hat ember nem talált közös utat és hangot a továbblépéshez.Sok kérdés volt terítéken: milyen legyen a zene, milyen helyeken, hol, mennyit játszunk, kivel dolgozzunk, milyen legyen a weboldalunk, és mindenki mást szeretett volna. Mivel az én elképzeléseim túlságosan messze kerültek a többiekétől, végül úgy döntöttem, annak érdekében, hogy megmaradjon a barátságunk, különválok tőlük, mert úgy találtam: egészségesebb, ha mindenki járhatja a saját útját. Nehéz döntés volt, megviselt a dolog, de én mindig is álmodozó ember voltam és szívesen ugrok szkafander nélkül az űrbe, mert így közelebb van a csoda reménye. A Suhancos feloszlása után saját zenekart akartam, ami az enyém, és abban játszhatok, amíg élek. Nem akartam a Szabó Balázs Bandáját megszüntetni és egy új zenekart más néven elölről kezdeni, hiszen a dalok és én itt maradtunk.”
Balázs új társai valamennyien képzett, nagy tudású, tehetséges zenészek. Földes Gábornak (nagybőgő, basszusgitár – ld. még: Fabula Rasa), Harangozó Sebestyénnek (gitár, ének -ld. még: Volvox, Sun City), G. Szabó Hunornak (dob – ld. még: The Qualitons, Smárton Trió) és Ölveti Mátyásnak (cselló – ld. még: Accord Quartet) két-három hónap alatt kellett megtanulnia a teljes koncertműsort, ami – Balázs szavaival élve „elméletileg nem lenne nehéz feladat, de úgy, hogy alapjaira bontottuk vissza a zenét, levetkőztetve a dalokat olyanra, amilyennek anno eredetileg megírtam, majd újrahangszereltük őket, így már nagy munka volt. De mostanra elkészültünk egy egész estés koncertprogrammal. Néhány régi dalról az első taktusoknál a közönség hirtelen nem is fogja tudni,  melyik az. Írtam két új dalt is, amelyek egyelőre megmaradnak abban a világban, amiben eddig mozogtam, de az új zenészek más energiákat hoznak  bele és az, hogy ilyen sokféle muzsikát játszottak/játszanak (a komolyzenétől a világzenén át a jazzig), nyilván megváltoztatja a zene összhangzását és így az új lemez anyagát is.”
Balázs óriási várakozással tekint zenekara történetének új fejezete elé. „Ami a próbákon történik, az tetszik, és én most boldog vagyok ettől. Hogy a közönség hogy reagál majd, az hamarosan elválik, de örülök, hogy találkozhattam azokkal az emberekkel, akikkel most zenélek. És a rengeteg munka után nekem, mint zenésznek a legnagyobb öröm az lesz, hogy végre bemutathatom, hogy mi született.”
A zenekar új felállása április 27-én, a budapesti Akvárium Klubban mutatkozik be az olasz La Tresca társaságában. A további klubkoncerteket követően a nagyobb hazai fesztiválokon is találkozhat velük a közönség.
Szabó Balázs Bandája
Szabó Balázs – gitár, hegedű, ének, kaval
Harangozó Sebestyén – gitár, ének
Földes Gábor – nagybőgő, basszusgitár
Ölveti Mátyás – cselló
G. Szabó Hunor – dob, ének
www.szabobalazsbandaja.hu
www.facebook.com/szabobalazsbandaja
www.megadokiado.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.