Monday, April 22, 2024
spot_img

Latest Posts

Szimfonik Live 2.0 – Compact Disco: igazi kihívás

A Szimfonik Live 2.0 koncert próbájaKomoly kihívásnak tekinti a Szimfonik Live 2.0 produkciót az egyik fellépő, az idei Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarországot képviselt Compact Disco; az elektronikus zenét játszó népszerű csapat szeptember 8-án három számot ad elő az MR Szimfonikusokkal a Millenárison a Közmédia Napján.

    Pál Gábor, a Compact Disco billentyűse, zeneszerzője az MTI-nek elmondta: fantasztikus érzés volt belépni a Magyar Rádió több mint nyolcvanéves épületébe, a fantasztikus hangzású stúdióba és ott próbálni a szeptember 8-i ingyenes koncertre.
Az általa áthangszerelt Without You már tavaly elkészült a Liszt Remix című produkcióra, de szimfonikus zenekarral most először szólal meg.
“Szintén a tavalyi Liszt-év kapcsán játszottunk a Budafoki Dohnányi Zenekarral is, együtt adtuk elő Liszt II. magyar rapszódiájának feldolgozását. Így némi tapasztalatunk azért van” – jegyezte meg a zenész. A Compact Disco Feel The Rain című dala Walkó Csaba énekes átiratában hangzik el a Szimfonik Live 2.0-án, az idei Eurovíziós Dalfesztiválon szerepelt Sound of Our Hearts-ot pedig Balogh Sándor, a produkció zenei vezetője, karmestere hangszerelte át szimfonikus zenekarra.
A szeptember 8-i Szimfonik Live 2.0 című koncerten az MR Szimfonikusok a Compact Disco mellett az Irie Maffiával, a Péterfy Bori & Love Banddel, a Pannonia Allstars Ska Orchestrával (PASO), a Kistehénnel, a Vad Fruttikkal, a Heaven Street Sevennel (HS7), a Kiscsillaggal, a Hősökkel és a Neóval is fellépnek.
Pál Gábor az MTI-nek kitért arra, hogy számukra ez a fajta munka azért is érdekes, mert ma már az elektronikus zene teljesen számítógépen készül, egy ötventagú szimfonikus zenekarra pedig szigorú szabályok szerint készülnek művek. “Utána kellett néznünk a hangszerek hangterjedelmének, a transzponálási lehetőségeknek. Így is volt, amit kicsit korrigálni kellett, például az üstdobra írt részt”.
A billentyűs szerint szimfonikussá varázsolt dalaik emelkedettebbek lettek, a Sound of Our Hearts ugyanakkor talán a legkevésbé különbözik az eredetitől, hiszen a dalban amúgy is szerepelnek vonósok. Az eurovíziós dalhoz Balogh Sándor a klasszikus zene szabályai szerint írt szóló és összekötő részeket.
Pál Gábor felidézte, hogy a Compact Discóból ő és Walkó Csaba is rendelkezik klasszikus zenei végzettséggel és dzsesszt is tanultak.
A könnyűzene világában az elmúlt években készült számos szimfonikus produkció kapcsán Pál Gábor azt mondta, a legjobban a Metallica és a San Francisco-i Szimfonikus Zenekar közös munkája tetszett neki, viszont Sting esetében úgy érezte, a gyors számok a szimfonikus változatban elvesztették erejüket.
“Időnként jó és izgalmas egy kicsit máshogy csinálni a dolgokat. Talán valóban egy kiindulási pont lehet a csak a könnyűzenét ismerő fiatalok számára, hogy szélesebb megközelítésben gondolkozzanak a zenéről, de azért sok minden kell még ehhez” – jegyezte meg a billentyűs.
Pál Gábor az MTI kérdésére elmondta, hogy korábban ők is terveztek egy önálló szimfonikus produkciót, és nem zárja ki, hogy a jövőben is szerepelnek ilyen jellegű munkában, mert számukra ez szakmailag is kihívást jelent.
A Compact Discóban Walkó Csaba (ének), Lotfi Begi (groove-ok, extra zenei sávok, effektek), Pál Gábor (billentyűs hangszerek) és  Sándor Attila (basszusgitár) szerepel. A zenekar Sound of Our Hearts című dala májusban a 24. helyen végzett Bakuban az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében. Az elektronikus zenét játszó Compact Disco 2008-ban alakult, eddig két stúdióalbumot adott ki, tavaly Fonogram-díjat nyert.
A zenekar szerdán este a fővárosi Zöld Pardonban nagyszabású bulival ünnepli negyedik születésnapját.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.