Sunday, December 3, 2023
spot_img

Latest Posts

Sziget – Világzenei sztárfellépők: Pogues, Goran Bregovic, Shantel

Összeállt a Sziget 2012 világzenei programja: az eddigi négy helyett napi öt fellépő lesz a műfajnak szentelt színpadon, amelynek új neve, a World Music Party a táncosabb felhozatalt is jelzi. Itt koncertezik majd többek között a Pogues, Goran Bregovic, Emir Kusturica, a Shantel & Bucovina Club Orkestar, magyar részről pedig a PASO, a Besh o droM és a Quimby.

    Először lép fel eredeti felállásban Magyarországon az ír folk-punk műfajt megteremtő, idén 30 éve alakult londoni Pogues. A frontember Shane MacGowan és zenekara az újjáalakulás, 2001 óta néhány koncertre minden évben összeáll, ezúttal az augusztus 6. és 13. között zajló, 20. Sziget fesztiválra is – közölte Vető Viktória, a rendezvény sajtófőnöke csütörtökön az MTI-vel.
A Pogues ugyan stúdióalbumot több mint másfél évtizede nem készített, munkásságával kiemelt helyet érdemel a rockzene történetében. Az alkohollal való barátságáról hírhedt énekessel olyan nagy hatású lemezeket készítettek, mint a Rum Sodomy & the Lash (1985) vagy az If I Should Fall from Grace with God (1988). A frontember és a többiek 1991 és 2001 között külön zenéltek: ekkor lépett fel a Pogues 1995-ben a Petőfi Csarnokban, az énekes pedig a Shane MacGowan & The Popes nevű formációjával kétszer is járt Budapesten, 2003-ban a Sziget fesztivál világzenei színpadán, 2004. április 30-án pedig a magyar EU-csatlakozást kísérő kulturális rendezvények sorában a Dózsa György úton.
Az idei Sziget világzenei felhozatalában a latin, a balkán zenék, valamint a jamaicai eredetű ska is helyet kap. A fellépők között a spanyol La Selva Sur és Che Sudaka, a mexikói Los De Abajo a latin ska legjobbjai közé tartozik, az olasz Figli Di Madre Ignota “spagetti Balkánnak” nevezi vadnyugati-balkáni-jamaicai ötvözetét, a francia Sergent Garcia világa raggamuffinból és salsából áll össze. Fellép az A38-on tavaly már sikerrel bemutatkozott, a hiphop, a reggae, a dub és a rock hatásait a bosnyák népzene elemeivel ötvöző Dubioza Kolektiv, a szicíliai Roy Paci & Aretuskal, valamint az orosz tánc- és népdalokat skába oltó Leningrád.
A balkáni zenét több, Magyarországon rendszeresen fellépő előadó is képviseli majd, köztük a szerb Goran Bregovic Wedding And Funeral Band, az Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, valamint a tradicionális balkáni muzsikát az elektronikus zenével vegyítő Shantel & Bucovina Club Orkestar, amely a német producer és dj, a bukovinai gyökerű Stefan Hantel vezetésével mindig hatalmas bulikat rendez Budapesten.
Jön a Szigetre a moldovai Fanfare Ciocarlia, a bajor rezes zenét újraértelmező LaBrassBanda, a marokkói gnawa-rockon alapuló Orchestre National De Barbés, a görög slágereket újraértelmező Imam Baildi, a francia-algériai HK & Les Saltimbanks, az európai klezmer színtéren sikeres Amsterdam Klezmer Band, a spanyol Muchachito Bombo Infierno, a mexikói Molotov és a Salamon-szigetekről érkező Narasirato is.
A magyar(os) fellépők között lesz a Besh o droM, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), a magyar-ukrán-német Rotfront, és meglepetésre idén a világzenei színpadon ad koncertet a Quimby is.
Vető Viktória arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a világ egyik legfontosabb világzenei magazinja, a Songlines ismét a műfaj top fesztiváljai közé sorolta a Szigetet.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.