Saturday, May 18, 2024
spot_img

Latest Posts

Sziget – MR Szimfonik Live: Frenk a Prince-koncertről rohan át

Előbb megnézi nagy kedvencét, Prince-t a nagyszínpadon, majd átrohan a világzenei színpadra, ahol a Hiperkarmával van jelenése a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával: Frenk, napjaink egyik legnépszerűbb hazai zenésze az MTI-nek kedden délután elmondta, hogy a héten a Szigeten összesen négy fellépése lesz.

    “Szerencsém van, mert az MR Szimfonikusokkal utolsó előttiként lépünk fel, így végig tudom nézni Prince esti koncertjét a nagyszínpadon” – mondta Frenk (Torma Gábor), aki a Hiperkarmával a Felejtő és az Amondó című dalt játssza el az MR Szimfonikusok kíséretével a Sziget nulladik napján.
Mint kifejtette, az Amondó nagyzenekari feldolgozására nagyon kíváncsi volt, mert egy rock-techno számról van szó, de Balogh Sándor karmester hangszerelése nagyon tetszik neki. Frenk kitért arra, hogy a konzervatóriumban maga is játszott ütőhangszeresként szimfonikus zenekarban, és meglepetéssel fedezte fel két egykori osztálytársát az MR Szimfonikusok között.
Frenk a Hiperkarmával korábban sokszor előadta élőben Prince Purple Rain című dalát egy szál gitáron, és időnként szólóban is eljátssza egy-egy klubkoncertjén. Igaz, most a fesztiválon nem fogja, mert – mint mondta – túl nagy volt a kísértés.
“Nagyon szeretem Prince-t, lemezgyűjteményem viszont nincs tőle. A kedvenc Prince-albumom a 2001-ben megjelent The Rainbow Children, úgy tudom, nem adták ki hivatalosan, csak a netről lehetett letölteni. Prince egyrészt iszonyúan jó muzsikus, nagyon sok hangszeren játszik, ráadásul többön virtuóz is, elsősorban gitáron, dobon és zongorán. Emellett zseniális hangszerelő, alázat van benne a zene iránt, és fantasztikus aurája van a színpadon” – sorolta Frenk.
A népszerű magyar zenész négyszer is fellép az idei Szigeten: a keddi, nulladik napi szimfonikus közreműködés mellett csütörtökön (péntekre virradó 0.45-kor) kísérőzenekarával szólókoncertet ad az Open-Civil színpadon, pénteken a Budapest Bárral játszik az MR2 színpadon, szombaton pedig ugyanott a Hiperkarmával.
“Élvezem a sok fellépést, azért is, mert sokféle zenét játszom jó emberekkel” – tette hozzá.
A zenész 2000 és 2007 között dobolt az alternatív, de országosan ismert Hiperkarmában. A Bérczesi Róbert vezette csapat idén újra összeállt, a már két szólólemezt – Szívzörejek (2006), Nagyvárosi éjszakák (2010) – is megjelentetett Frenk előrejött a doboktól, gitározik és vokálozik a Hiperkarma 2.0-ban.
Frenk közben felvette harmadik, egyelőre cím nélküli szólólemezét, amely várhatóan ősszel fog kijönni. “Ha már Prince-ről beszéltünk, minden hangszeren én játszom az albumon, akárcsak az amerikai sztár némely anyagán. A lemez társproducere Sándor Dániel (Péterfy Bori & Love Band, Esclin Syndo, Volkova Sisters), aki nagyon megcsavarta a hangzást. A dalok más szempontból, szövegileg és felépítésükben egyaránt jelentősen eltérnek a Nagyvárosi éjszakák kissé mesterkélt, modoros világától. Úgy érzem, végre rátaláltam a saját hangomra” – mondta Frenk az MTI-nek.
A kedden este 20 órakor kezdődő MR Szimfonik Live koncerten a világzenei nagyszínpadon a nagyzenekar a Heaven Street Seven, a Janicsák Vecával fellépő Balkán Fanatik, a FreshFabrik, a Vastaghúros Swetter, a Belmondo, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), Rúzsa Magdi, az Isten Háta Mögött, a Budapest Bár (Lovasi Andrással és Kollár-Klemencz Lászlóval), a Hiperkarma, valamint Molnár Ferenc Caramel társaságában játssza el a könnyűzenei előadók dalainak szimfonikus átiratát.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.