Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Latest Posts

Sziget – Kelet-Európa Expressz a nulladik napon

Ebben az esztendőben Kelet-Európára irányítja a figyelmet a Sziget fesztivál nulladik napjának világzenei programja; kedden a Klezmatics, a Boban Markovic Orkestar és a Leningrad lép fel a Rock-Metál Nagyszínpadon.

    “Minden évben arra törekszünk, hogy a Világzenei nagyszínpadon is történjen valami a nulladik napon, ami valamilyen szempontból unikális. Idén is ezt szerettünk volna, a kelet-európai zenére fókuszálva” – mondta az MTI-nek a színpad szervezője. Marton László Távolodó azonban hozzátette: mivel a Magyar Rádió Szimfonikusok nem fért volna el kisebb helyen, ezért a világzene keddre átköltözött a Rock-metál nagyszínpadra.
A nulladik napi világzenei program a Kelet-Európa Expressz címet kapta. “Azt szerettük volna ezzel jelezni, hogy nem feltétlenül a régióban működő vagy nem kimondottan kelet-európai zenét játszó zenekarokról van szó, hanem ennek a kategóriának a globális megközelítéséről” – árulta el.
A fellépőkről szólva Marton László Távolodó kiemelte: a Klesmatics amerikai formáció, de a zenéje kelet-európai jiddis tradícióra épül. A Leningrad tagjai Kelet-Európában, Moszkvában élnek, viszont az együttes nem kimondottan orosz zenét játszik, hanem annak a skával való kombinációját mutatja be. A Boban Markovic Orkestar pedig a kelet-európai, balkáni cigány zenének a rezes változatával híresült el tizenvalahány éve; ma világszerte a műfaj legismertebb előadói között tartják őket számon.
“Számolnunk kellett azzal, hogy a nulladik napon a közönség még többnyire táborozókból, külföldiekből áll, őket olyan dologgal szerettük volna megszólítani, ami ehhez a térséghez kötődik kulturálisan” – jegyezte meg.
Marton László Távolodó a Sziget fesztivál további öt napjának világzenei programjára is kitért: “hatalmas kirakós játék olyan programot csinálni, amely földrajzi és stiláris értelemben egyaránt izgalmas”. Mint hangsúlyozta, a régió zenei kultúráját természetes módon meg kívánják jeleníteni, hiszen a világ minden részéről érkezők kíváncsiak erre.
A Sziget Kelet-Európa fókuszprogramjához kapcsolódva ezért a Világzenei színpadon fellép a szerb Goran Bregovic Wedding and Funeral Band és a szlovén Magnifico, de a régióhoz kötődik a német-magyar-ukrán Rotfront, Lajkó Félix zenekara és Palya Bea, a Muzsikás, valamint a Csík zenekar is.
Ugyanakkor ennek a visszája is igaz: “a magyar közönségnek meg kell mutatni azokat az előadókat, akik általában nem jutnak el Magyarországra, értek ezalatt Amerikából vagy Afrikából érkező zenekarokat, amelyek csak nyáron turnéznak, és klubszinten nem oldható meg a felléptetésük” – fogalmazott.
Mint Marton László Távolodó hozzáfűzte, természetesen a stiláris sokszínűségre is figyelemmel kívánnak lenni: “semmiképpen ne az legyen, hogy egy ízlés érvényesül, hanem a annak a legfőbb szegmenseit mutassuk meg, ami manapság a világzenében történik. Úgy a feltörekvő zenekarokat, mint a világzene legnagyobb sztárjait, akik már évekkel ezelőtt meghódították a közönséget”.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.