Friday, June 14, 2024
spot_img

Latest Posts

Sziget – Caro Emerald: dzsessz és pop határán egyensúlyozva

caro-emerald Sikeres koncertet adott csütörtökön délután a Sziget fesztivál nagyszínpadán Caro Emerald, napjaink holland könnyűzenéjének egyik legfontosabb szereplője; az énekesnő a fellépés után az MTI-nek adott interjúban a dzsessz és a pop közötti átjárásról is beszélt.

    “Nagyszerű hely a Sziget, egész nap élveztem a fesztivál atmoszféráját. A közönség egyszerűen csodálatos volt, és elfeledtette velem az előállt technikai problémákat. Csak holnap utazom el, úgyhogy kicsit körülnézek este is néhány színpadon, a gitárosom még fel is lép” – mondta Caro Emerald (eredeti neve Caroline Esmeralda van der Leeuw) az MTI-nek.
Mint kifejtette, nem túl gyakran lép fel nagy fesztiválokon, bár azért jó néhány ilyen rendezvényen szerepelt már hazájában, Hollandiában is. Hozzátette: a nagyszínpad és a népes közönség óriási élmény volt számára a Szigeten. Fellépése olyan szempontból is különleges volt, hogy a budapesti fesztivál nagyszínpadán a héten ő az egyetlen előadó, akinek stílusa a dzsesszhez köthető.
Caro Emerald zenéjében és hangjában egyszerre van jelen a harmincas évek amerikai vokális dzsessze és a modern popos easy listening, különösen erős hatással a bossa nova, valamint a szving.
“Igen, valahol a pop és a dzsessz határán egyensúlyozok. A dzsessz felől jöttem, hiszen az amszterdami konzervatóriumban dzsessz tanszakon végeztem, de ez nem jelenti azt, hogy a dzsessz alapvető, meghatározó lett volna számomra a műfajok között. Amit most csinálok, az inkább a pop kategóriájába sorolható be, dalaim felépítése is ilyen szerkezetű. Persze ha a hatásokról beszélünk hangzásban és hangszerekben, mindenféle megtalálható bennük” – fejtette ki az énekesnő.
Caro Emerald kitért arra, hogy a harmincas évektől egészen a kilencvenes évekig számos olyan előadó van, aki meghatározta zenei fejlődését, de Louis Armstrong, Dusty Springfield, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Otis Redding és Marvin Gaye mindenképpen közöttük van. “A maiak közül nagyon szeretem például Beyoncét hallgatni”.
A 31 éves holland énekes első albuma 2010-ben jelent meg Deleted Scenes from the Cutting Room Floor címmel, és minden létező csúcsot megdöntött Hollandiában. A lemez 30 héten át szerepelt a holland slágerlistán, világszerte egymillió példány feletti eladást produkált.
“Mintha egy álom vált volna valóra, olyan számomra ez a lemez, amelynek sikere még ma, a megjelenés után két és fél évvel is hihetetlennek tűnik. Valahogy a dalszerzőknek, a producereknek olyan elegyet sikerült összeállítaniuk ezzel az anyaggal, ami így együtt nagyon passzolt. Nem volt benne semmiféle titok, csak nagyon-nagyon sok munka, amit közösen elvégeztünk” – fogalmazott Caro Emerald az MTI-nek.
A Deleted… producere David Schreurs és Jab van Wieringen volt, a dalok többségét szintén ők, illetve Vince Degiorgio kanadai szerző írta, néhány szám angol szövegét Emerald maga jegyezte.
Az énekesnő kérdésre válaszolva elmondta, hogy – hasonló stábbal – már dolgoznak a folytatáson, amely várhatóan jövő januárban fog megjelenni. “Kicsit több lesz benne a dráma, a nagyzenekar, és sok szám fog rákerülni a húszas-harmincas évek francia sanzonjainak stílusában”.
Arra a felvetésre, hogy tervez-e egyszer klasszikus dzsessz-számok feldolgozásaiból lemezt készíteni, Caro Emerald azt mondta, ezen még nem gondolkodott, de nem zárja ki a lehetőségét.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.