Sunday, December 3, 2023
spot_img

Latest Posts

Székelyföldi zenekarok újabb budapesti sikere

Székelyföldi zenekarok újabb budapesti sikere
 
Bejutott az “Örömzene” nyolcas döntőjébe két székelyföldi zenekar: a csíkszeredai Role és a sepsiszentgyörgyi-csíkszeredai Jedam.
A versenyző dalok népzenei forrásokból építkező saját dalok kellett legyenek.
Meglepetésként érte a nyolcas döntőbe bejutott versenyzőket az a hír, hogy a következő forduló –most már négyes döntőjében-  egy neves magyar zenekar, közismert, népszerű számával kell versenyezni saját stílusban előadva.
 
Role-ék nemrég tértek haza több mint egy hónapos többnyire magyarországi helyszíneket érintő Székelyföldet, a székelyföldi kultúrát népszerűsítő turnéról, ahol sikerűlt felkelteni alaposan az érdeklődést szűkebb pátriánk iránt a Kájoni miserend, a Székely reneszánsz, a Túl a szemen, A zene varázsa és a Pille című műsoraikkal.
 
A Jedam nemrég tartott fergeteges koncertet a Szentgyörgy-napok keretén belől.
 
Az Örömzene pályázat-versenyről azt kell tudni, hogy ez nem a szokványos népbutító sztárcsináló versenyműsor, hiszen itt felléptek már olyan nevek is mint a Ghymes, a Csík zenekar, a Kormorán, Szalóki Ági, a Mókus és a Fabula Rasa, a Napra  vagy akár Ferenczi György és a Rackajam stb.
 
A verseny döntőjét  Magyar Televízió MTV1-es adója sugározza május 9-én 2×50 percben főműsoridőben. Kérjük, akinek van lehetősége rá: tartson velünk és szurkoljon a székely zenekaroknak!
Örömzene Pályázat
A nagy sikerű ÖRÖMZENE-ÖRÖMTÁNC törekvés idén a Pannónia Fesztiválon mutatja be felfedezettjeit!
A több éves múltra visszatekintő Örömzene-Örömtánc program célja a magyar, magyarországi kisebbségi, nemzetiségi népzenei alapokon nyugvó, de 21. századi formában megújított zenei kultúra modern formában történő bemutatása.
Mindez megvalósításához kellesz Te és zenekarod, amennyiben tarsolyodban van vagy lesz olyan SAJÁT zenei szerzemény, amely alkalmasnak ítéltetik az Örömzene-Örömtánc és a Pannónia Fesztivál közös pályázatára.
Az elmúlt évek során a felhívásra olyan nevek ragadtak lantot, mint az Anselmo Crew, a Besh o drom, a Csík zenekar, a Folkfree, a Ghymes vagy a Neofolk.
Bővebb infók:
www.role.hu
http://www.myspace.com/506069914
http://www.pannoniafesztival.hu/oromzene/
http://www.orom-tanc.hu/

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.