Monday, May 20, 2024
spot_img

Latest Posts

Székely–magyar Illés-koncert

Fotó: gondola.hu

Nem mindennapi élményt nyújtott a Tusványos záróestjén fellépő Illés Lajos emlékzenekar koncertje. Erdélyi muzsikusok, énekesek magyarországi előadókkal együtt szólaltatták meg az ismert, korosztályokat összekötő Illés-dalokat.

Hölgyeim és uraim, színpadon az Illés Lajos emlékzenekar!” – hangzott a felkonferálás a tusványosi tábor záróestjén. Az Illés zenekar alapítójának, a magyar beat- és rockzene máig játszott slágereit adó zeneszerzőjének nevével fémjelzett produkció akkor is izgalmasnak ígérkezett volna, ha nem tudja a közönség, kik álltak össze egy közös előadásra. De mindenki pontosan ismerte a fellépők személyét, így nem csoda, ha szép számban érkezett a közönség a koncertre. Az előadás plakátja igazi közös magyar– székely produkciót ígért, hiszen azt hirdette, hogy a csíkszeredai Role zenekarral együtt fellépnek többek között olyan ismert magyarországi előadók, mint Varga Miklós, Homonyik Sándor, Kalapács József, Szvorák Katalin, illetve jelen lesz a szászrégeni Szabó Előd, aki az X-Faktor válogatásán előadott, a Szabadság vándorai című Demjéndallal robbant be a szűkebb hazáján kívüli zenei köztudatba.

A plakátok nem hazudtak, felejthetetlen produkciót láthattak az Illés-dalok kedvelői. Különös értéke volt az előadásnak, hogy végre sikerült résmentesre kötni a csomót az erdélyi meg a magyarországi zenészek, előadók között. A koncert alatt, két fellépés között a kulisszák mögött sikerült néhány szót váltani az előadókkal. Meglepő tisztelettel, szakmai alázattal közelítették meg Illés Lajos dalait azok az énekesek is, akiknek úgymond már nem kell a szomszédba fordulni a hírnévért, ugyanakkor teljes elismerés hangján szóltak az erdélyi kollégáról is, akikkel egy emlékkoncert erejéig összehozta a sors. Sőt Kalapács József nyílt színen értékelte a Szabó Előd teljesítményét: „Nem kell megnyerni celebműsorokat ahhoz, hogy tisztában legyünk azzal, Erdély egyik legnagyobb hangját hallották” – konferálta be a szászrégeni kollégát a Pokolgép egykori frontembere. A Role zenekar pedig nemcsak kifogástalanul szólaltatta meg a dalokat, de a két énekes lány, Bodor Emese és Sántha Zsuzsánna is állta a sarat, éppen olyan kitűnő teljesítményt nyújtottak, mint a magyar könnyűzene poszterarcainak számító előadók. A fellépők arról is beszéltek, hogy Illés Lajos nemcsak zeneszerzőként, hanem emberként is közel állt hozzájuk.

„Illés Lajos majdnem maga volt az Illés zenekar, ez a mai koncerten játszott dalokból is kiderült, hiszen a legtöbb slágert ő írta. Arra is büszke vagyok, hogy a zenekaros korszak után írt színpadi művek legtöbbjében főszerepet játszhattam – mondta Varga Miklós. – Örülök, hogy itt lehettem, bámulatos a helyszín, a közönség, ide bármikor szívesen jövök.”

„Ez életem eddigi legfontosabb fellépése, hatalmas megtiszteltetés, de ugyanakkor kihívás is. Illés Lajossal volt alkalmam 2004-ben együtt vacsorázni, így tudom, egy csodaember volt. Nagyon örültem, hogy itt lehetek és énekelhetem a dalait, hiszen mindegyik sláger, ezekre épült fel a magyar beatzene. Nekem nagyon fontosak ezek a dalok, és véleményem szerint minden magyar lelkű embernek, aki tud magyarul beszélni és érti a magyar zenét, fontos kell hogy legyen az Illés Lajos-diszkográfia” – vélekedett két dal között Szabó Előd.

„Azt hiszem, szakmai elismerés is, hogy részt vehetek az Illés Lajos munkásságát bemutató produkcióban. Ifjúkorom két nagy szerelme a Beatles, illetve itthonról az Illés. Kissrác koromban tátott szájjal néztem őket, és azt hiszem, hogy »bűnösök« abban, hogy magam is zenész lettem” – nyilatkozta Homonyik Sándor, az Álmodj, királylány című sláger szerzője és előadója.

„Még jó, hogy most kérdezed, milyen élmény fellépőként részt venni ezen a koncerten, hiszen már túl vagyok néhány dalon, így már tudom, hogy nagyon jó. Egészen különös hangulata van a koncertnek, kicsit olyan, mint amikor újra kinőnek a növények, megszületik valami ritka harmónia. Nagyon jó dolog ennek részesévé válni, tudni azt, hogy általunk is születik újjá ez a harmónia. Meglepett ugyan a megkeresés, hogy vennék részt a ma esti koncerten, hiszen én vagyok az egyetlen itt, aki személyesen nem ismerte Illés Lajost, a munkásságát viszont annál jobban. Óriási megtiszteltetésként éltem meg a meghívást az emlékzenekarba, ugyanakkor szakmai kihívást is jelentett, hiszen az általam énekelt dalokat több nagy előadó énekelte, akik mögött nem szabadott lemaradni” – mondta Kalapács József.

„A zenekarnak megtiszteltetést és egy óriási sikerélményt jelentett a koncert. Különösen a próbák hangulata volt szenzációs, kár, hogy mindenki nem lehetett ott. Nem számítottak határok, kor- és stílusbeli különbségek, mindenki tette maximálisan a dolgát. Valamiféle hihetetlen zenei dimenziókba kerültünk így együtt, ami szavakba önthetetlen élményt jelent számomra” – értékelte a közös muzsikálást Nagy Tivadar, a Role zenekarvezetője.

„A kedvenc Illés-dalaim azok, amelyeket én adhattam elő, hiszen éppen ezért választottam őket, de tetszett az összes többi. Nagy élmény volt a koncert, en�nyi jó dalt ilyen jó emberekkel együtt előadni ilyen jó közönségnek nem mindennap adatik meg. Remélem, lesz folytatás” – vélekedett egy nehéz dal eléneklését követően Sántha Zsuzsa.

„Egy nagy-nagy, nem mindennapi buli volt. A felkérést nagy megtiszteltetésként éltem meg, és különös volt az is, hogy olyan örök életű dalokat énekelhetek, amelyek legtöbbje korábban született, mint én” – számolt be a közös koncert első benyomásairól Bodor Emese énekesnő.

A produkció mögött egy erős asszony állt, Makkai Lilla, Illés Lajos özvegye, aki megálmodta a székely–magyar emlékzenekart a tusványosi közönség örömére, majd valóra is váltotta álmát. „Már kezdetben felmerült az ötlet, hogy egy erdélyi zenekart hívjunk meg, akik együtt zenélnek a barátainkkal, ismerőseinkkel. Innen egyenesen vezetett a Role-hoz az út, hiszen már régebbről ismertük Tivadarékat. Reméljük, jó lesz a koncert” – nyilatkozta Lilla néni néhány nappal a fellépés előtt. Igaza lett, nem mindennapi zenei élményt nyújtottak az Illés-slágerek Tusványos záróestjén. A több évtizedes nóták korosztályokat kötöttek egybe, a tinik az idősebb korosztályhoz tartozókkal együtt énekelték a dalokat.

Hompoth Loránd
honline.ro


Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.