Monday, May 20, 2024
spot_img

Latest Posts

Szalóki Ági az Etnoklubban

Április 24-én, szombaton a kortárs zenei élet egyik legnépszerűbb énekese lesz a Duna Televízió Etnoklubjának vendége: Szalóki Ági és zenészbarátai látogatnak ezúttal Katona Erika műsorába.  
Hogyan szól a fulyara? Mi a sodronypáncél és hogyan készül? Mi történik, ha keresztezzük a magyar népzenét, a népdalt és az amerikai eredetű jazzt? És végül: melyik az a műsor, amely mindezekre választ ad? Természetesen a Duna Televízió műsorán futó Etnoklub, melyben Katona Erika minden szombat délben igyekszik közelebb hozni a népzene különleges világát kicsikhez-nagyokhoz egyaránt. Az április 24-i műsorban találkozhatnak a mai dzsessz-élet megkerülhetetlen szereplőjével, Szalóki Ágival, aki elárulja, miként jutott el a népi énektől az etnodzsesszig. A fiatal, ám méltán elismert énekesnő mindmáig a népzenéből meríti ihletét: megtudhatjuk, milyen dalokat gyűjtött legutóbbi erdélyi útja során, és ez hogyan inspirálta mostani műveit.  
Szalóki Ági a barátaival érkezett az Etnoklubba: újra találkozunk a Vujicsics együttesben is játszó Borbély Mihállyal, aki elmeséli, hogy milyen hatást gyakorolt az amerikai dzsesszre, Chick Coreára és Duke Ellingtonra Bartók népzenei gyűjtése. Megismerhetjük Dés Andrást, aki használati tárgyakból alakít ki magának ütőhangszereket, valamint a zongorista-zeneszerző Szabó Dánielt, a gitáros Oláh Szabolcsot és a nagybőgőn játszó Barcza Horváth Józsefet – a dzsessz-zenészekről az is kiderül, Szalóki Ági hatására megváltozott-e viszonyuk a magyar népzenéhez. 
Mindeközben bepillantunk egy igazi sodronykészítő mester, Ábel Endre munkájába, s kiszámolhatjuk, hogy hány Etnoklub-adás alatt lehet elkészíteni egy többkilós, fejre való kámzsát. És természetesen végig szól a muzsika: szászcsávási cigánydalt, bolgár dalt, gyimesi, széki, magyarszováti és magyarlónai népdalokat és etnodzsessz feldolgozásokat hallgatunk. 
Április 24-én, szombaton 12.35-kor a Duna Televízióban és a Duna II Autonómia csatornán várja önöket Könczei Árpád szerkesztő, Lukács Gabriella rendező, és a műsorvezető: Katona Erika.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.