Monday, May 20, 2024
spot_img

Latest Posts

Sickratman elkészítette második szólólemezét

Hét évvel első albuma után elkészítette második szólólemezét Sickratman, azaz Paizs Miklós, a Bëlga zenekar egykori tagja; a meghökkentő és különc produkcióiról ismert énekes-író A nagy Én című anyagát kedden mutatja be zenekarával a fővárosi Gödör klubban.
Sickratman új lemezét igazi műfaji sokszínűség jellemzi: van induló, opera, egyházi ének, kemény rock, népdal, alterock, még vers is. A szövegek – ahogy eddig – olykor meglehetősen szabadszájúak, a témák között pedig most is van némi magyarkodás-kifigurázás (Hülye magyarok), de az egyház is szóba kerül. “Aktív szókincsünknek részét képezik az úgynevezett csúnya szavak is. Ha a szótagszám vagy a dallamív úgy kívánja, akkor habozás nélkül odafogalmazom ezeket, mert sokkal fontosabb, hogy ne döccenjen a szöveg, mint az, egy lehetséges megítélés szerint megbotránkoztató-e vagy sem” – mondta Sickratman.

Mint kifejtette, az elmúlt hét évben zenélt a Korai Örömben, írt egy könyvet Odüsszeiász címmel, volt a Tápszínházban, létrehozta az Ipomea formációt, és énekelt egy dalt a Chip-Chip Chokas című lemezre is. “De a legfontosabb a Don Giovanni volt Simon Balázs rendezésében Zsámbékon. A librettót írtam meg hozzá és a recitativók helyetti drámai jeleneteket, valamint eljátszhattam az operában Leporello szerepét is. Néha Simon Balázs, Vajda Róbert, vagy Rumi László írat velem szövegeket” – idézte fel.
Az új albumon is szerepel Mozart Don Giovannija, a Regiszter-ária átirata. Kitért arra, hogy további tervei vannak a librettóval, “kínomban már megtanultam az egész operát kívülről, és néha azon gondolkodom, hogy egyedül kellene előadni valahogy, de az én agyamnak túl komplex a probléma”.
Arra a felvetésre, hogy A nagy Én sokkal dalközpontúbb, mint a hét évvel ezelőtti lemez (a Buzi-e vagy?), Sickratman azt mondta, mindig arra dolgozik, amit kap, ugyanis zenére írja a szövegeket. “Ehhez a lemezhez olyan számvázlatokat kaptam, amelyekből ilyen dalosabb album adódott. Kialakult egy zenekar a projekt körül, bekerült egy dalszerző, az Üllői Úti Fuckból ismert Szántó Gábor ’Faszi’. Vele próbáltam, nem pedig Titusszal, akivel korábban együtt dolgoztam” – jegyezte meg. Négy szám azért még mindig van a Bëlgából ismert Bicskei Titusztól a lemezen.
Sickratman zenekarának tagjai: Szántó Gábor (gitár, ének), Szabó Viktor (gitár), Lukács Albert (basszusgitár), Farkas Attila (dob), közreműködik Ágoston Béla (szaxofon), Edőcs Fanni (csembaló) és Porteleki Áron (pergő). A lemezen szereplő “buszos dalt” Poko énekli. Sickratman a lemezen tudtul adja, hogy vele egy lépcsőházban lakott Nyíregyházán, akárcsak Thuróczy Szabolcs színésszel, “a tirpák De Niróval”, aki az albumon Szüdi György Tücsök című versét mondja el.
“A 21 dal hozzávetőleg hat év termése. Az album szövegei az enyémek, kivétel a Jézuskával a Szentmisén című szám, amelynek Elisabeth von Schmidt-Pauli a szerzője, illetve van egy népdal meg két vers, Poko pedig saját számát énekli” – közölte Sickratman.
A Lyuk-lyuk című szám a 2002-ben megjelent első Bëlga-lemezen már rajta volt, az énekes az elejét még annak idején átírta, ez a verzió van rajta új albumán.
“A keddi koncerten a Gödörben 50 perc a műsoridő. Főleg új számok lesznek, viszont eljön közénk Poko, és elénekli a számát” – mondta Sickratman. Beszámolt arról is, hogy Titusztól kapott több ígéretes dalt, szóba került egy bábszínházas Varázsfuvola (itt mint librettista működne közre), és napirenden van egy új zenei próbálkozás is.
MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.