Thursday, May 23, 2024
spot_img

Latest Posts

Schuster Lóránt válaszol a P.Mobil közleményre

Tegnap az Artmedia International kiadó a rock-vásárlóközönségnek és a P.Mobilnak írt nyílt levelében közölte, hogy a továbbiakban lemond az Örökmozgó kiadványainak gondozásáról. Az alábbiakban Schuster Lóránt reagálását közöljük.
A P.Mobil közleménye
Kékesi, Rudán, Vikidál, Zeffer. Utoljára írom le ezeket a neveket. Bebizonyították, hogy igaz a következő állítás az általuk létrehozott zenekarról. „Megalakult a leghitelesebb, és egyben a legaljasabb P.Mobil Tribute Band.” (Rédl Norbert.) Arról már beszámoltam, hogyan próbálták meg a névhasználattal, logóval, betűtípussal, plakátokkal, nyilatkozatokkal megtéveszteni a közönséget, a médiát és a szervezőket is. Egészen addig sikerült, míg vissza nem vonták a Rockinform Special-nak adott, általuk jóváhagyott nyilatkozataikat. Kiderült, hogy mennyire nem Mobil és mennyire nem Mánia a zenekaruk. Majd jöttek a kiadványok. Nekik nem volt elég a hivatalosan járó jogdíj, ill. az előadói jogdíj. Megkeresték a Kiadót, és újabb követeléseket támasztottak.
 
Nem untatok a részletekkel senkit, de a Kiadó még arra is hajlandó volt, hogy mind a négyüknél, egy összegben megváltja a már megjelent, és megjelenésre váró „Nagy P.” sorozat anyagainak összes jogát. Vajon ki volt az, aki kiszállt a közös megállapodásból, és otthagyva a másik hármat, felajánlva a külön megállapodás lehetőségét a Kiadónak? Igen, V. Gyula volt az. Megkapta a megjelenésre váró anyagot (ami a megállapodás részét képezte a már megjelentekkel együtt), jóváhagyta, és felvette a pénzt. Majd korábban nem jelzett követelések teljesítéséhez kötötte a vele készült felvételek kiadását. Azt akarta, hogy változtassuk meg UTÓLAG! bizonyos számok szerzőségét. Kérése azonban teljesíthetetlen.
 
Erre csak a szerzők közös, írásbeli nyilatkozatával, vagy jogerős bírósági döntést követően van lehetőség. (A megjelölt számok zeneszerzői: Bencsik Sándor és Cserháti István halottak.) Két kérdés merül fel. Miért most akarja megváltoztatni az évtizedek óta már tucatnyi kiadványon szerepelt felvételek szerzőségét? Miért nem tette (tehette) meg, amikor a P.Mobil után a P.Boxban együtt játszott a két szerzővel? Egyetlen demó felvétel esetében van lehetőség módosításra. Ez a „Bíborlepke”, melynek szerzői Kékesi László és Földes László. Ők még nyilatkozhatnak. Miután a kiadó megkapta az Artisjus-tól a hivatalos listát, melyben ugyanazok a szerzők, mint az általam leadottban, akkor azt találta ki, hogy tegyünk a CD tokokba egy általa írt lábjegyzetet, amelyben „megmagyarázza” a dolgokat. Ez is elfogadhatatlan. Ugyanannyira, mintha én kértem volna, hogy tegyünk be a tokba egy rólam szóló jelentést „Dalos” ügynöktől.
 
A Kiadó mindent megtett a „Nagy P.” sorozat érdekében, de elege lett „ezekből”. Köszönöm a kiadó vezetőjének, és munkatársainak az eddigi kitűnő munkát. A kialakult helyzet megoldását nem bízom a Jóistenre. Mobilos véleménnyel kezdtem, azzal is fejezem be. „Nincs egyetlen olyan hamis, mocskos, veszett akkord sem, amely azokat a dolgokat kommentálná, amelyeket a P. Mobil egykori tagjai a közönség, a P. Mobil és saját maguk ellen elkövetnek” (Frank Jozé)

 
Schuster Lóránt/P.Mobil
forrás: zene.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.