Tuesday, April 16, 2024
spot_img

Latest Posts

Sárik Péter Trió – Jazz improvizációk Beethoven művekre

Ősbemutató május 8-án a Várkert Bazár Rendezvénytermében
2015. május 8-án 20:30-tól különleges ősbemutatóval emlékezik meg a Sárik Péter Trió Beethoven művészetéről – a zenekar a Várkert Bazár Rendezvénytermében mutatja be “Jazz improvizációk Beethoven művekre” címmel legújabb műsorát, amelyről koncertfelvétel is készül. A koncertre a Beethoven Budán 2015 komolyzenei fesztivál keretei között kerül sor a Budavári Önkormányzat szervezésében.
 
A Sárik Péter Trió számos jazz feldolgozással gazdagította az elmúlt években a zenei kínálatot. A Jazzkívánságműsor koncepció adaptációi érintik a pop és rockzenét, a népzene világát, és természetesen klasszikus zenét, arra viszont még nem volt példa, hogy a zenekar egy szerző több művét is újragondolja.
 
“Megtisztelő és hatalmas feladat egy olyan korszakalkotó zeneszerző műveit feldolgozni, mint Beethoven. Mint minden újragondolásnál, itt is nagyon fontosnak tartottam megőrizni a szerzemények eredeti üzenetét és hangulatát. Emellett megpróbáltam elképzelni, hogy, ha a Mester ma élne, és lenne egy ilyen nagyszerű jazz-triója, mint nekem, hogyan hangszerelné át a saját darabjait. Úgy gondolom, ma is merész, karakteres és újító szellemű lenne. Ezt az irányt követtük mi is a feldolgozásoknál, így valószínűleg többször meglepjük majd a közönséget, hisz bátran használjuk a ma divatos ritmusokat, a modern jazz és pop zene új stílusjegyeit. Nagyszerű játék ez, és többszörösen bebizonyosodott, hogy az igazán nagy művek nem csak az idő próbáját állják ki, hanem mai környezetbe kerülve újjászületnek, és olyan hatást keltenek, mintha most írták volna őket” – mondta Sárik Péter.
 
A koncert repertoárjában Beethoven szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részleteit adja elő a zenekar. Az egyedülálló ősbemutató nem nélkülözi a megszokott “Sárik Péter Triós” karakterjegyeket – a közönség is aktív szerepet kap az est folyamán.
 
A zenekar tagjai: Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (basszusgitár, bőgő), Gálfi Attila (dob).
 
Háttérinformációk
A Beethoven Budán rendezvénysorozatról
Beethoven először és utoljára 1800. május 7-én adott hangversenyt a Várszínházban József nádor felesége, Alekszandra Pavlovna névnapi ünnepségén. Ennek emlékére idén május 7-10. között kerül megrendezésre a Beethoven Budán komolyzenei koncertsorozat a Budavári Önkormányzat szervezésében. Május 7-én Bogányi Gergely hangversenyét, május 8-án az Orfeo Zenekar és a Sárik Péter Trió koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. Május 9-én Beethoven kamaraprogram várja a hallgatóságot, május 10-én pedig az ifjú tehetség, Berecz Mihány ad elő Beethoven műveiből.
 
A Sárik Péter Trióról
 
A Sárik Péter jazz-zongoraművész, zeneszerző nevével fémjelzett zenekar közel egy évtizede meghatározó szereplője a magyar jazz életnek. A Sárik Péter Trió az alapító tagokkal négy albumot jelentetett meg: Better Tomorrow (2008), Pieces (2010), a Fonogram-díjas Jazzkívánságműsor (2012), a Fonogram – jelölt “A világ összes kincse” jazz-mesejáték (2012). 2013 nyarán a Sárik Péter Trió megújult, Fonay Tibor Junior Príma díjas bőgős, basszusgitáros és Gálfi Attila dobos csatlakozott a jazz-zongoraművészhez. 2014 novemberében mutatta be a Sárik Péter Trió a “Jazzkívánságműsor 2” lemezt Micheller Myrtill énekesnő vendégszereplésével. A produkció Budapest kedvenc jazz sorozatává vált, a lemez pedig 2014 decemberében és 2015 januárjában a MAHASZ eladási lista élvonalában szerepelt.
Sárik Péter jazz-zongoraművész, zeneszerző a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, később klasszikus zenei tanulmányokat folytatott Prunyi Ilona irányításával. Jelenleg saját Trióját vezeti, emellett számos zenekarban és előadóval dolgozik. Mint zeneszerző jelentős nemzetközi sikereket mondhat magáénak: kompozíciói rendre dobogós helyezéseket értek el az Egyesült Államok és Nagy-Britannia legjelentősebb dalszerző versenyein. Újszerű, kreatív zenei megközelítései és ötletei olyan műfaji különlegességeket hívtak életre, mint a “Jazzkívánságműsor” vagy “A Világ összes kincse” jazz-mesejáték. A Recirquel újcirkuszi társulat három darabjának (Cirkusz az Éjszakában, Meztelen Bohóc, Párizs éjjel) zeneszerzője, zenei rendezője. Fontosabb díjak: Emerton-díj, Artisjus-díj, Orszáczky-díj, Fonogram-díj. 2014-ben szülővárosa, Cegléd, díszpolgárává választotta.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.