Friday, December 1, 2023
spot_img

Latest Posts

Rocklitera: Baksa-Soós Attila novelláskötete a mai zenei színtérről

A rockzene, az irodalom és a kor sajátos elegye Baksa-Soós Attila Rocklitera Volume 01 című új novelláskötete; a szerzőt a mai magyar alternatív színtér néhány népszerű csapata, előadója ihlette meg új könyvében.

    “Rengeteg sok jó dolog történik mostanában a kortárs könnyűzenében Magyarországon, számos együttes érett be az elmúlt években. A kötetben szereplő előadók jó része barátom vagy személyes ismerősöm. Eredetileg azt terveztem, hogy a Margitszigetre egy pop-rock felhőkarcolót építek, ami bemutatja a kortárs magyar zenét, de gondok voltak az engedélyeztetéssel, így maradt a Rocklitera-projekt” – fogalmazott Baksa-Soós Attila.
A Collective Art kiadó gondozásában megjelent Rockliterában a 30Y, a The Twist, Soerii&Poolek, az Amber Smith, Rutkai Bori, a We Are Rockstars, Frenk, a Zagar, az Isten Háta Mögött, a Nemjuci, a Quimby, a Heaven Street Seven, a Supernem, a Kolin, a Neo, a Kistehén, az Anna & The Barbies, valamint a Hiperkarma egy-egy novella ötletadója, kiindulópontja, szereplője.
A szerző mintegy hetven koncertet hallgatott és nézett végig az elmúlt időszakban Bagdi Grétával, akivel együtt a Gréti és a Varázslók varietészínház tagjai.
“Kicsit úgy érzem, rám sütötték, hogy szürreálisak az írásaim, holott én azt mondom, ezek java része álmokról szól, egyfajta éber látomásokat rögzít. A Rockliterával megpróbáltam visszafogni magamban a szürreálisnak mondott elemeket. A legnagyobb gondban talán a Heaven Street Sevenről szóló, Turnébusz a járdán című novellával voltam, annyira közeli jó barátaimról van szó. Végül talán az ötödik változat mellett döntöttem, amely számos dalszövegrészletre épül” – fejtette ki az író.
A novellákhoz szervesen kapcsolódnak Lékó Tamás művészi fotói, amelyek felfoghatók az írások képi megjelenítéseként. Frenk testét például színes festékekkel pingálták ki, a Nemjuci tagjai az apacsok ösvényére kerültek valahová Amerikába, a kisminkelt Kolin női ruhákba bújt, az Amber Smith öt zenésze pedig mintha Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című filmjéből lépett volna ki.
“Lékó Tamás mellett a dizájnért felelős Farkasinszki Bencével is nagyon jól együtt tudtunk dolgozni, ő gondolta ki a kötet megjelenési formáját. Irodalom és fotó hatott egymásra, és ezeket próbáltuk a zenéhez, annak hangulatához, a zenekarok megjelenéséhez, mondanivalójához igazítani” – jegyezte meg Baksa-Soós Attila.
Hozzátette, hogy a kötet megszületéséhez elképesztő támogatást kaptak a benne szereplő együttesektől, és mindenki azonnal benne volt a legvadabb ötletek megvalósításában is.
A könyv végén a szerző jó néhány koncert időpontját és helyszínét felsorolja az elmúlt évekből; az olvasó, ha akarja, maga is beikszelheti, melyiken volt ott. A szerző azt mondta, látott rossz koncerteket is, de ezek inkább az adott helyek által biztosított nem megfelelő technikai háttérnek voltak betudhatók.
“Kedvenc koncertjeim azok, amelyekre az együttesekkel együtt utazhattam a turnébuszon. Óriási élmény beszélgetni a zenészekkel, jelen lenni a backstage-ben, figyelni a készülődést a fellépésre. Mókás volt, amikor például Beck Lászlóval, azaz Zazával, a 30Y dobosával együtt melegítettünk: ő a koncertre, én a könyvírásra egykezes fekvőtámasszal” – idézte fel Baksa-Soós Attila.
Szerinte a magyar zene világában szerzett élményei egy későbbi 600-700 oldalas novelláskötet alapját is jelenthetik. Addig is készül a mostani könyv folytatása, a Rocklitera Volume 02, amely a magyar alternatív szcéna más csapatai által ihletett írásokat fog tartalmazni. Baksa-Soós hozzátette: a tervek szerint a jövő októberben megjelenő folytatásban egy CD-melléklet is szerepel majd.
A Rocklitera szerzője a hajdani legendás Kex együttes frontembere, az 1971-ben Németországba távozott Baksa-Soós János fia.
“A Kex együttes történetének megírása szerintem másokra tartozik, és sajnálatos, hogy eddig senki nem vette a fáradtságot egy méltó könyv elkészítésére a zenekarról. Bár az élet nagyon elsodort minket egymástól, édesapám minden szempontból hat rám, szellemisége jelen van bennem. Megható számomra, amikor arról hallok, hogy írásaimból idézni szokott és büszke rám. A Rockliterát még nem látta, de természetesen ebből is fogok küldeni neki egy példányt” – mondta az író az MTI-nek.
Baksa-Soós Attila új kötetét legközelebb pénteken mutatja be vetítés és performansz keretében a fővárosi Ankerben.
A “felhőjáró sokcsillagos írókéz” művésznéven (is) író Baksa-Soós Attila 39 éves, tanulmányait a müncheni Műegyetemen, ugyanott az Építészeti Főiskolán és a Nottingham Trent Egyetemen végezte. Eddigi kötetei: 1Hullámon Bár (2003, regény), Éjjeli utas (2006, versek), Cinege a lábát (2009, regény). Tavaly alapító tagja volt a Gréti és a Varázslók varietészínháznak. Ő illusztrálta Lewis Carroll Snyárkvadászatának magyar fordítását (2011).”

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.