Thursday, September 28, 2023
spot_img

Latest Posts

Rock koncert legendákkal – a legnagyobbak emlékére

radicsbelaÉgi Zenekar Fesztivál címmel szervez koncertet Radics Béla, Barta Tamás és Bencsik Sándor emlékére szeptember 30-án 19 órakor a Radics Béla Emléktársaság a PeCsa Music Hallban. A koncert előtt rocktörténeti konferencián vehetnék részt az érdeklődők, ahol többek között egy Radics Béláról szóló könyv is debütál. A rendezvényről és a fellépőkről Hegedűs István főszervezővel beszélgettünk.
A Radics Béla Emléktársaság három „évfordulót” is ünnepel: 30 éve, 1982. október 18-án halt meg Radics Béla, szintén ebben az évben hunyt el Barta Tamás, illetve 25 éve kísérték utolsó útjára Bencsik Sándort. Nagyszabású eseményről lévén szó, kik segítették a társaságot a szervezésben?
Schuster Lóránttal, a P.Mobil vezéregyéniségével és Hajnal Gáborral, a PeCsa Music Hall rendezvényszervezőjével közösen szerveztük a koncertet. Először, még a nyár végén arról volt szó, hogy készül egy önálló Radics Béla- és egy önálló Bencsik Sándor-koncert, csak aztán tolódtak az időpontok, míg mindössze 10 nap választotta volna el egymástól a két rendezvényt. Emiatt, és mert a két koncert közönsége között jelentős az átfedés, arra gondoltunk, összevonjuk a két eseményt. Lórántnak pedig eszébe jutott, hogy vegyük hozzá Barta Tamást is, így három nagyszerű gitárosról emlékezünk meg.
Az esemény házigazdája a P.Mobil és a Tűzkerék xT zenekar lesz: egy órán keresztül ez utóbbi fog játszani volt gitárosuk, Radics Béla műveiből – csaknem a teljes életművelt felvonultatva. Sőt előkerül egy olyan szám is, amely Radics utolsó szerzeménye volt, és csak rendkívül rossz minőségben maradt fenn – ezt a Tűzkerék xT feljavította, áthangszerelte, és egy legendás ZZ Top-jellegű dal született Radics Béla műve nyomán.
A fellépők között régi nagyok, pályatársak is vannak, de felbukkannak új tehetségek.
A koncerten egyrészt fellépnek azok a zenészek, akik még egy zenekarban játszottak Radiccsal, Bencsikkel vagy Bartával: például Harmath Albert, aki a Sakk-Mattban játszott együtt Bélával, vagy mondjuk Bencsik zenésztársa, Kékesi „Bajnok” László a P.Mobilból, vagy Zselencz „Zsöci” László a Pandora’s Boxból. Pályatársak is zenélnek, köztük Lugosi László, a Beatrice gitárosa, vagy Szűcs Antal Gábor, aki Bartát követte a Hungáriában. A harmadik csoportban a „fáklyavivők”, vagyis a követők szerepelnek: gondolok itt Koroknai Árpira a debreceni P.Box kiváló torkú énekesére, aki a Társulatban tűnt fel, vagy a 13 éves Somogyi Remigre mint igazi őstehetségre.
Nagy öröm számunka, hogy Laux József az LGT-ből is elfogadta a meghívásunkat, aki zenésztárásával, Frenreisz Károllyal lép színpadra, illetve Szűcs Antal Gáborral, akivel Frenreisz a Skorpióban játszott együtt – tehát voltaképpen egy fél LGT és egy fél Skorpió lesz egyszerre a színpadon, amire még soha nem volt példa. Ez a koncert több mint harminc év után végre összehozza az embereket. A koncerten mintegy húszperces vetítés is lesz a három gitárosról, amely alatt a gitárfenoménok szerzeményei szólalnak meg instrumentális formában.
Akkor nem szabad, hogy feledésbe merüljön. Megörökítik?
Igen, tervezzük egy DVD kiadását – már a karácsonyra szeretnénk megjelentetni –, hogy az utókor számára is átélhető legyen.
A koncert előtt rocktörténeti előadásokat hallgathat a közönség a PeCsa különtermében. Hogyan merült fel az ötlet?
Csatári Bence újságíró, történész találta ki, hogy a koncertet előadásokkal vezessük be. Sok érdekesség elhangzik: Szőnyei Tamás, az ügynökügyek szakértője például arról mesél majd, hogy Szakállas néven Radics Bélát is megfigyelték; Csatári Bence – aki egyébként rockzenéből doktorált – pedig a rock koncertek szervezésének titkaiba avatja be a közönséget. Ott lesznek még olyan kiváló szaktudósok is, mint Valuch Tibor, Tóth Eszter Zsófia és Klaniczay Gábor. Különlegesség, hogy a programban szereplő Bálint Csabának itt fog debütálni a Radics Béláról szóló,Radics Béla a beatkorszakban című könyve, illetve megjelenik a Rockinform magazin tematikus száma, a Rockinform Special, mely Radics Béla munkásságát igyekszik rekonstruálni. Interjú olvasható benne például Zoránnal, Demjén Ferenccel, Radics utolsó szerelmével, Miskolczi Ilonával, Som Lajossal vagy Póka Egonnal. Az újság DVD mellékletet is tartalmaz: egy régről előkerült felvételt, amelyen a fiatal Radics szerepel egy Sakk-Matt-koncerten a Bem rakparti Művelődési Házban. A filmrészlet akár kordokumentumnak is beillik; látható, hogyan szedik össze az aprópénzt a fiatalok, hogy bejussanak koncertre, Radics pedig foggal gitározik. Az előadások után kerekasztal-beszélgetés lesz, melyen a közönség is felteheti kérdéseit. Lehetőség szerint felvetném, miért tart ott a rockzene, ahol tart, miért került perifériára, miért válik lassan szubkultúrává, miért nincsenek a rock koncerteknek szponzorai, és miért nincsenek elismerve anyagilag is a zenészek, míg bizonyos tehetségkutatókban feltűnt előadók milliókat keresnek – sokszor érdemtelenül.
A koncertből, a fellépők névsorából azért az látszik: nincs minden veszve, a rock lehet a régi, a legendák nincsenek elfeledve.
Úgy látom, hogy a rockzene végre kezdi megtalálni a kultúrában az őt megillető helyét. Radics Bélának 2005-ben állítottunk szobrot, melyet a rockzenészek muzsikáltak össze, Barta Tamás 2010-ben emléktáblát a kapott annak a háznak a falán, melyben lakott, 2012 nyarán Csepel díszpolgárává választotta Radics Bélát, Bencsik Sándor nevét pedig utcanév őrzi Debrecenben. Ezek azért bizonyítékai annak, hogy ők letettek valamit az asztalra.
(Fotó: facebook.com – Radics Béla Emléktársaság)

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.