Categories
Nagyvilág Zenei hírek

Ritka felvétel került elő az elhunyt zenészről

Nyilvánosságra hozták a Nirvana utolsó, müncheni koncertjének hanganyagát. Az audiofelvételen Kurt Cobain hallhatóan nincs jó állapotban.

A Nirvana a legendás MTV Unplugged felvétele után egy hónapig járta  Észak-Amerikát, majd európai turnéra indult. Cobain felesége, Courtney Love nem utazott velük Európába, így a pár második házassági évfordulóját külön ünnepelte. Kurt emiatt sem volt jó passzban, és a szemtanúk szerint egyébként is sápadtnak és betegnek tűnt, az orvosok hörghuruttal és gégegyulladással diagnosztizálták, és hosszú pihenőt javasoltak – de a Nirvana frontembere nem fogadta meg a tanácsot.

A Nirvana utolsó koncertjére 1994. március 1-jén került sor Münchenben, egy elképesztően rossz akusztikájú repülőtéri csarnokban, 3000 ember előtt. Ugyan filmfelvétel is készült a hírek szerint, de ezek a mai napig nem bukkantak fel – viszont itt a koncert utolsó dalának, a Heart-Shaped Box-nak az audiófelvétele (a dal egyébként aNirvana In Utero című lemezén hallható), melyet a Rolling Stone magazin hozott nyilvánosságra.

A koncert után világossá vált, hogy Cobain képtelen folytatni a turnét, így a többi fellépést lemondták. A következő nap Rómába utazott orvosi kezelésre – itt már felesége is csatlakozott hozzá. Március 4-én reggel túladagolásos öngyilkosságot kísérelt meg szállodai szobájukban. Kórházba szállították, ahol visszanyerte eszméletét, majd öt napos kórházi tartózkodás után visszautaztak Seattle-be. A gitáros-énekes-dalszerző – aki március végén elvonókúrára vonult be egy intézménybe, ahonnan egy nap után megszökött – egy hónappal később, valószínűleg 1994. április 5-én öngyilkosságot követett el Seattle-i háza garázsában.

kulturpart.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.