Sunday, May 19, 2024
spot_img

Latest Posts

Realistic Crew: súlyos triphop-lemez magas színvonalon

Negyedik stúdiólemezével jelentkezett a trip-hop egyik legszínvonalasabb hazai képviselője, a tíz éve működő Realistic Crew. A súlyos, lassan hömpölygő zenét tartalmazó Blind Musician című korongról a csapat alapítója, Vranik Krisztián (Krizo) beszélt.

(MTI) – A DDK Records által kiadott Blind Musician súlyos, komor zenéje illeszkedik a zenekartól eddig megszokott absztrakt, kísérletező triphop-hiphop-vonalba. A számok lassú tempóját tört ritmusok ellensúlyozzák, a sebesség csak a hetedik, stílszerűen Tempo című dalban emelkedik, ott is csak a közepétől válik húzósabb elektronikus zenévé.
“Van összefüggés a dalok hangulata és magánéletem történései között, de a hatás fordított, mert kifejezetten felszabadult voltam a dalok írásakor. Egyébként is vidám és nyitott figura vagyok, a számok sötét tónusa valószínűleg egyfajta gyógyír, talán kiírom magamból a belső fájdalmakat, nem pedig megélem. A zenében és a művészetben gyerekkoromtól a mélyebb dolgok érdekelnek, ott pedig szomorú dolgokat is találunk” – fogalmazott Vranik Krisztián.
Mint elmondta, általában ő dönt arról, ki legyen a zenekar tagja, és ezt most az is indokolta, hogy egyedül szerezte az új album zenéit. “Számomra mindig nagyon fontos, hogy jó énekesnővel dolgozhassak. Keresek, kutatok a városban és valahogy rájuk találok, így volt ez korábban Judie Jay-jel és Berger Dalmával, legutóbb pedig Polgár Odett-tel is” – fejtette ki. (Judie Jay a minap mutatta be önálló trip-hop albumát, a pécsi Berger Dalma jelenleg a nu jazzt játszó Singas és az ambientben utazó Volkova Sisters nevű formációban énekel, Polgár Odett pedig a popos alternatív Odett és a Go Girlz! énekesnője is.)
Vranik kiemelte: folyamatos megújulásra törekszik, és ennek velejárója, hogy cserélődnek az emberek körülötte. Hozzátette: ösztönösen dönt az új tagokról. A 2001-ben összeállt Realistic Crew alapítói közül mellette csak Kalotás Csaba(basszusgitár) maradt, a már említett Polgár Odetten kívül jelenleg Németh Péter(Zeek) mc-ként, azaz rapperként, Hegyi Dávid billentyűsként, Tettamanti Tamástrombitásként, Barczi Orsolya pedig hegedűsként szerepel a zenekarban. Az évek során megfordult a csapatban mások mellett a színházi darabok és filmek zeneszerzőjeként ismert csellós, Márkos Albert vagy a Quimby trombitása, Kárpáti Dódi is.
A lemez záródala, a Breath eleje és vége között egy 10 perc 23 másodperces csend van. A zenész elmondta, hogy a csend, illetve annak hossza egy szerelemre és egy dátumra utal. Hidden track-et (rejtett számot) először kedvenc zenekara, a Nirvana alkalmazott, ez is oka annak, hogy ezt a megoldást választotta.
Kitért arra, hogy bár erre a fajta zenére, amit a Realistic Crew is képvisel, eddig nem irányult nagy figyelem Magyarországon, most úgy látja, mintha kedvező változások indulnának be, mintha lenne igény az “odafigyelősebb” zenékre is. Vranik Krisztián szerint például akármilyen is az új médiatörvény, hatalmas dolog, hogy a rádióknak nagyobb arányban kell magyar zenéket játszaniuk, mint eddig.
Egyelőre nem dőlt el biztosan, nyáron mely fesztiválokon lép fel a Realistic Crew, így Krizo azt sem tudta megmondani, játszanak-e a zamárdi Balaton Soundon, ahol az idei sztárfellépő (július 8-án) az egyik nagy példaképük, a bristoli Portishead. “Tavaly felléptünk a Balaton Sound fesztiválon, idén csak az biztos, hogy elmegyek meghallgatni a Portisheadet. Szerintem egyébként a Portishead nem való a techno partykról híres fesztiválra, sokkal mélyebb, személyesebb zene annál” – jegyezte meg.
A Realistic Crew 2008-ban a híres Glastonbury Festivalon is fellépett. Vranik Krisztián elmondta, hogy talán a jövőben is lesz lehetőségük kilépni a nyugat-európai közönség elé, hiszen egy, a lemezeit egész Európában terjesztő német kiadó készül szerződést kötni velük. Az már biztos, hogy nyáron játszanak Szlovákiában és Lengyelországban, és nagyon szeretnék, ha jövő tavasszal a Művészetek Palotájában is adhatnának egy, az elmúlt tíz évüket összefoglaló koncertet.
Vranik Krisztián számos filmhez írt már kísérőzenét, például testvére, Vranik Rolandkét mozijához, a Fekete keféhez és az Adáshoz. Mint elmondta, rendszeresen ír zenét különböző rövidfilmekhez, köztük főiskolás vizsgafilmekhez. “Testvérem magyar-amerikai koprodukcióban készül egy új nagyjátékfilmre, amely egy családi dráma lesz, és én írom a zenét. Egyelőre nem tudjuk, mikor foroghat a film” – mondta végül Vranik Krisztián.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.