Monday, July 22, 2024
spot_img

Latest Posts

Rajkó Művészegyüttes a P’amendében

Suki AndrásM1: film a születésnapját ünneplő zenekarról

Hatvanadik születésnapját ünnepli a Rajkó Művészegyüttes. A P’amende, roma kulturális magazin összeállítása a születésnapi koncerten készült.

A P’amende (Rólunk) július 6-ai, pénteki adását a 60 éves Rajkó Művészegyüttesnek szenteli. A világhírű zenekar júniusban a MOM Kulturális Központban adott nagy sikerű születésnapi koncertet. Az ünnep egyben a visszaemlékezésre is alkalmat nyújtott, a zenészek szavai nyomán a nézők megismerhetik a magyar-roma kultúra követeinek két emberöltőnyi történetét.

Az elmúlt hat évtized alatt a Rajkó Művészegyüttesben mintegy háromezer zenész fordult meg. A Rottenbiller utcai székházban élő közösség sokuknak a családot is jelentette, hiszen a tehetséges tanulók 10-12 éves korukban kerültek fel vidékről, sőt külhonból is a fővárosba.

„Az ifjakba a cigányzenét, annak hagyományait kellett először beoltani – szólal meg archív felvételről Farkas Gyula, hegedűművész, prímás, a Rajkó zenekar alapítója és haláláig a művészeti vezetője.– Egy híres hegedűművész is játszhat magyar nótát, de másként szól, ha cigányzenész teszi ezt. Nem szabad, hogy e stílus elvesszen, mert akkor csak a neve lesz cigányzene, a muzsika maga nem.”

A tanárok a szakma mellett az életre is felkészítették tanítványaikat: Farkas Gyula neveltjei az egész világon megállták helyüket, neves hegedűművészek, prímások váltak belőlük. A 100 Tagú Cigányzenekar javarésze is a „Rajkó” soraiból került ki. A társulatnak az utóbbi évtizedekben nagy harcot kellett vívnia az életben maradásért, de a születésnapon a tagok optimistán tekintenek a jövőbe.

„A Rajkó Művészegyüttes nemzeti értékünk – méltatja jelentőségüket Szenthelyi Miklós hegedűművész. – Az elmúlt 60 év alatt rengeteg siker kísérte útjukat, s művészetükkel a magyar zenei életben is rangos helyet vívtak ki maguknak.”

A június 13-ai koncert a 60 év munkájából nyújtott keresztmetszetet. A magyar dallamok mellett klasszikus slágerek is felcsendültek: Dinicu pacsirtája, Offenbach kánkánja, illetve Hacsaturján kardtánca szemléltette az együttes repertoárjának sokszínűségét.

Adás: P’amende, 2012. július 6., péntek (m1 12.25)

Szerkesztő-riporter: Nagy István

Felelős szerkesztő: Horváth Éva

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.