Friday, December 1, 2023
spot_img

Latest Posts

Popper Péter: A karnevál vége
- Malek Andrea és Perjés János előadásában –

Izgalmas kiadvánnyal jelentkezik a Collective Art kiadó: két sikerkönyv és egy remek színdarab egy hangoskönyvben. A Karnevál vége megható tisztelgés a tavaly elhunyt szerző, Popper Péter emléke előtt – a sikeres “színházcsináló” Perjés János és a kiváló énekes-színésznő Malek Andrea előadásában.

A Ne menj a romok közé és a Részemről mondjunk mancsot Popper Péter élete alkonyán megírt két remekműve, hatalmas közönségsikert aratott mindkettő. A szerző maga is színházrajongó volt, a 80-as években írt is színdarabokat. Műveinek színpadi adaptációját most először rögzíti hangoskönyv a Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínházának előadásában. A kiadvány további különlegessége, hogy már most, december elején debütál a hazai közönség előtt, míg a hangoskönyv alapjául szolgáló színdarab jövő februárban áll először színpadra.

Az ünnepek közeledtével minden évben megnő az érdeklődés az olyan kiadványok iránt, amelyeket igazán jó szívvel ajándékozhatunk szeretteinknek. A karnevál vége hangoskönyv igazi gyöngyszem a karácsonyi könyv- és lemezpiacon: lélekmelegengető borús téli napokra, élvezetes kicsiknek és nagyoknak egyaránt, kötelező darab a Popper-rajongók számára; egy olyan hangoskönyv, amelyet minden egyes meghallgatáskor újra felfedezhetünk magunknak.

December elejétől a könyvesboltokban!

www.collectiveart.hu/popper

Vallomás a négylábúakról, akik nélkül elviselhetetlenül sivár lenne az élet. »Köszöntünk kéz a kézben, részemről mondjunk mancsot« – így kezdődik a Micimackó. Azért lett ez a mondat a könyv címe, mert hiába játékállat a világhírű medve, az igazi állatok éppen olyan tisztaszívűek, mint ő. Ez egy vallomásos könyv, sok mosollyal és szomorúsággal, de mindvégig abban a meggyőződésben, hogy aki nagyon figyel az állatokra, az emberekről is megtud valami fontosat…

A karnevál vége cím mottóként egy, a játékban, így a hangoskönyvben is elhangzó műrészletből való. Villámgyorsan haladunk mind állat-, mind embertartásban, pontosabban emberségünk megtartásában végzetünk felé – tartja műveiben Popper Péter. A karnevál maga az Élet, a Létezés, és ez az anyag a „karnevál” embereiről és állatairól szól. „A teremtés e két furcsa alakjáról, összetalálkozásukról és együttélésükről, amiben sok a mosoly, a hűség, a segíteni akarás, és sok a kín, a vér, a kegyetlenség, mint mindenben, amihez az ember hozzányúl.”
E gondolatok mentén haladt Perjés János, a Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínházának vezetője, amikor a Részemről mondjunk mancsot és a Ne menj a romok közé című művek részleteit két szereplőre írta át.

„Ez a színpadi változat, így a belőle készült hangoskönyv sem hasonlít az eddig megjelent Popper-kiadványokhoz” – mondja Perjés János, aki maga játssza az egyik szerepet is. „A történetek szituációkba helyezve elevenednek meg, Malek Andreával több karakter bőrébe bújunk. Óriási játék az egész, ami a hangoskönyv formájában reményeink szerint az egész családnak szól.”

Malek Andrea úgy tartja, hogy az állatok viselkedésén keresztül sok olyan dologra fény derülhet, ami segíti az emberek közti kommunikációt is. Az állatok nem „játszmáznak”, nem alakoskodnak és a párhuzamban, ami felsejlik az előadásból néhány szituáció megoldásában, ők kerülnek ki győztesen az emberrel szemben. „A párhuzam kedvéért került bele a Ne menj a romok közé című írás néhány epizódja – mondja Perjés János -, mert a megszakadt kapcsolatok tragikuma alcímet viselő anyag sokaknak adhat kapaszkodót a mai világban, legalábbis rávilágíthat tévedéseinkre a kapcsolatok terén. ”

„Ha már ennyi pluszt nyújthatunk a szeretet ünnepe előtt és után a színházi előadásokon, már megérte – mondja Malek Andrea. Számomra külön érdekesség ez a kirándulás, ilyen műfajban még nem próbáltam ki magam, de a kísérletező és útkereső kedvem töretlen. Boldogság, hogy életem első hangoskönyve karácsony előtt jelenik meg!”

A hangoskönyv megjelenését tehát színpadi bemutató követi 2012. február 10-én a Révay utcai Bálint Házban, majd országszerte sor kerül előadásokra. Perjés János régi „harcostársa”, Makranczi Zalán állítja színpadra a művet, aki szintén elkötelezett híve az embereket érintő és segítő ügyeknek.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.