Monday, April 22, 2024
spot_img

Latest Posts

Pokolgép koncert Sepsiszentgyörgyön

10 év után lép fel újra Sepsiszentgyörgyön a Pokolgép zenekar. Kukovecz Gábor és csapata a Diákegyüttesek Találkozóját zárja koncertjével április 3-án a sepsiszentgyörgyi sportcsarnokban. A Pokolgép teljes műsoridős koncertje 21 órakor kezdődik, előtte diákegyüttesek versenyeznek, a nyertes lesz a Pokolgép előzenekara.

Áttekintettük a magyar rockzene klasszikusának történetét.
1980-1986
Sok évvel ez előtt Kukovecz Gábor, Varga “Pepe” Tibor, valamint Paksi Endre együtt zenéltek egy amatőr formációban, ahonnan együtt vonultak katonának is. A leszerelés után már komoly szándékkal folytatták, koncertjeik is voltak, melynek rendszeres látogatója volt az akkor még teljesen ismeretlen Kalapács Józsi. Az egyik buli után végül odasétált a csapathoz, mondván, szívesen énekelne a zenekarban. Amerikai sikersztorihoz hasonlóan a közönségből érkezett énekes azóta maga is legendás alakja a hazai rock életnek.
84′ – 85′ táján a zenekar népszerűsége rohamosan nőtt. Megesett, hogy egy este két művházas koncertet is adtak, ami összesen több, mint ezerötszáz nézőt jelentett. A zenekar ekkor már olyan népszerű bandák előtt játszott mint az Omega, a P. Boksz, vagy a Mobil, és rengeteg önálló klubbulit is csináltak. Ekkor érkezett el először az a pont, hogy a produkció akadályokba ütközött. Pokolgep 1984 Az akkori kommunista kor rendjébe nem fért bele egy olyan zenekar akik maszkokban, bőrben, nyíltan énekelnek olyan témákról ami az ifjúság gondolkodásmódját befolyásolhatja. Gábornak rendszeresen kellett a koncertek után a helyi rendőrőrsön azt hallgatnia, hogy a “szocinak” a Dolly Roll mennyivel szimpatikusabb.
A ‘ 84 augusztusi Motörhead koncert, majd a P. Mobil sétahajós turnéja után, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy a banda komoly tömegeket képes megmozgatni, már konkrétumokról is tárgyaltak az addig fagyos Hungaroton lemezkiadó vezetőséggel. Rajta kívül Nagy Feró is egyengette pályájukat, tanácsokkal, szövegekkel, amivel csak tudta. Az első lemez (Totális Metál 1986. Hungaroton) hatalmas siker lett. Az albumból két hónap alatt 65.000 példány kelt el, összességében úgy 80.000 körül. A másodikból ( Pokoli Színjáték 1987. Hungaroton) már 90.000 ment el, de az is lehet, hogy még több, csak az akkori vezetésnek nem állt érdekében ezt bevallani. Ugyanis, aki 100.000 példány fölött teljesített annak kellett, hogy járjon az 1.000.000 Ft-os reklámkeret. Akkor ez a 100.000 példány volt az aranylemez, összehasonlításképp ma elég 5000-et eladni.
A turnék is nagyon sikeresek voltak, mindenhol teltházak, a szakmai lapok kiemelten foglalkoztak a zenekarral, a közönségszavazásokon a tagok rendre taroltak. A rajongók az egész országon végig kísérték a zenekart. Volt, akinek nyáron az volt a nyaralás, hogy minden állomására elkísérte a turnét. Szép és sikeres idők voltak. Több mai neves csapat nevezi meg egyik hatásának a klasszikus Pokolgép munkásságát.
Az állandó munka, szervezés, szállítás, próbák, koncertek azonban felőrölték a tagok energiáit, és az ellentétek kiéleződtek. Különösen Gábor és Nagyfi Laci zenei ötletei fordultak más-más irányba. Ez vezetett végül hazánk legendás metál csapatának első felállásának végéhez. 1990-ben Nagyfi Laci és Kalapács Józsi kiváltak a zenekarból, majd megalapították a később ugyancsak sikeres Omen-t.
pokolgepKukovecz Gabi, Pazdera Gyuri és Tarca Laci tehát együtt maradtak tele ötletekkel, energiával. Egy zenekar életében a legsúlyosabb probléma az énekesváltás. Gábor egy Led Zeppelin-emlékzenekar, a Coda koncertjén figyelt fel Rudán Józsi hangjára, fazonjára. Az előzetes megbeszélések után ő lett a Pokolgép új énekese.
Ez a felállás is nagy sikereket élt meg. 1991-ben kihozták az Adj új erőt lemezt, amit azóta is az egyik legjobb magyar metál lemeznek tartanak a rajongók. Sikeres turné és egy Metál Lady-lemezes kirándulás után 1992-ben megjelent a Vedd el ami jár lemez, ami fogyás szempontjából továbbra is sikeres volt, ám addigra a hazai zenei piac kezdett átformálódni. Az élőzenére csökkent az igény, művelődési házak helyet klubokba kényszerültek a zenekarok.
1995-ben került megrendezésre az ominózus klasszikus felállású búcsúbuli, amin Joe is vendég volt, Paksi Endrével egyetemben. Mindent a közönségért. A Hungaroton ennek alkalmából megjelentetett egy Best of-ot az első négy lemez anyagából.
Gábor folyamatosan írt dalokat. Az ezekből készült demót Rudán Joe-val fejezte be, és ezzel meg is született a Gép zenekar. Lemezük (A Gép) 1995 tavaszán jelent meg.
A ‘97-es és ‘98-as évek próbatermi munkával teltek. Az 1999 május 8.-i Metál Fesztiválon már ismét Pokolgép néven léptek fel az Omen és az Ossian társaságában. Ezután sikeres turnét bonyolítottak, és beindult a dalszerzés, valamint egy új gitáros felkutatása. A lemez (Csakazértis) 2000. május 13.-án került a boltok polcaira, és aznap mutatták is be a Pecsában, a meghívott vendég U.D.O. és zenekara volt.
pokolgep.logo2001 tavaszán megjelent az első angol nyelvű lemez “Ancient Fever” címmel. A zenekar augusztusban a Vajdaságban, szeptemberben Erdélyben tette tiszteletét, nagy örömet okozva ezzel az ottani híveknek. Az ősz a stúdiózás jegyében telt, 2002. március 8.-án került a polcokra az új lemez (”Te sem vagy más”), már a Hammer Records gondozásában.
Szintén ebben az évben megjelent a “Momentum” album, amely gyakorlatilag egy válogatáslemez régi, régebbi, újabb és egy vadonatúj lassabb hangvételű dallal.
Közben érlelődtek a dalok az újabb anyaghoz. Sokszor előfordult, hogy két koncert között csiszolták, formálták véglegesre azokat.
Így készült a “Túlélő” és el is érkeztünk 2004-hez. November 15.-én megjelent a már régóta várt “sorlemez”, nagy tetszést aratva a közönség körében..
Ebben és a következő évben is egyik koncert követte a másikat, nem maradt ki Erdély, Felvidék és a Vajdaság sem. Az erdélyi körútról útifilm is készült a Duna Tv megbízásából, de sajnos ez a mai napig nem került adásba. 2006 nyarán a zenekar felkérést kapott a Veszprémi Utcazene Fesztiválra, amelyen akusztikus formában kellett a dalokat előadni. Évek óta érlelődött már egy akusztikus lemez gondolata, de e koncert óriási sikerének hatására úgy döntöttek, hogy végre megcsinálják ezt az albumot.
A zenekar stúdióba vonult és pár hét múlva már a boltok polcain volt az “Oblatio”, amelyen áthangszerelt Pokolgép slágerek szerepelnek, egy teljesen új szerzeménnyel együtt. Ekkor 2006. decemberét írtuk, így karácsonyi ajándéknak is kiválónak bizonyult a lemez. Sok rajongó kérte, hogy a fa alatt ez legyen.
Elkészült a zenekar 18. lemeze, “Pokoli mesék” címmel. 2007. decemberében került a boltokba.
Találkozunk minden Pokolgép rajongóval április 3-án a sepsiszentgyörgyi sportcsarnokban!
Jegyek: elővételben 20 lej, helyszínen 25 lej

(emihirek.ro)

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.