Monday, April 22, 2024
spot_img

Latest Posts

Pély Barna: Erdélyben nagyon jó koncertezni

Izgága típus, egyszerre többféle dologgal is foglalkozik ahhoz, hogy teljesnek érezze az életét, mondja a magyarországi Pély Barna. A munkája, a hobbija a zene, és közben nagyon jól érzi magát. Ez sugárzik is róla és elkápráztatja közönségét, fellépésein mi is jól érezzük magunkat. A zenész jelenleg erdélyi turnén vesz részt a B the first (Pély Barna Trio) alakulatával, a csíkszeredai közönséget október 4-én, pénteken este a Park Hotelben szórakoztatták. A zene.ro ez alkalommal kérdezte.

Hol kezdődött a mostani erdélyi turné, és hogyan folytatódik?

Ez a turné Szatmárnémetiben kezdődött, aztán Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen folytatódott. A negyedik állomásunk Csíkszereda, ahol meg is pihenünk egy napot, mert elég kemény négy-öt napon át, pihenés nélkül rock and roll-t nyomni. Innen megyünk Nagyszebenbe, és Kolozsváron fejezzük be a turnét. Utóbbitól egy kicsit parázok, mert egy nagy arénában játszunk, és jó sok embert össze kell gyűjteni, hogy valahogy kinézzen, de hát meglesz. Nagyon jó a hangulat, jól érezzük magunk.

Milyen az erdélyi, a csíkszeredai közönség?

Legutóbb Sárik Péterrel voltunk itt, Csíkszeredában egy fergeteges koncertet adtunk, még a gerendán is függeszkedtem. Az asszony Facebook-on látta a fotókat, és meg is kérdezte, hogy mit csinálok itt. Úgy gondolom, mindenhol nagyon jó a közönség, Székelyudvarhelyen is nagyszerű volt, Szatmárnémetiben annyira gyorsan reagáltak, már az első számtól kezdve, bármit énekeltem, bekapcsolódtak. Minden közönség más, de itt nagyon jó koncertezni, sokkal jobb szerintem, mint Magyarországon. Valami mást érzek itt, másképp reagál a közönség, és mintha több minőségi zenét hallgatnátok.

Ismerjük a Unitedot, legutóbb Sárik Péterrel láttunk, most a Pély Barna Trióval érkeztél. Mi a különbség ezeknek az alakulatoknak az előadása között?

Nagy különbség van a formációk között, a hasonlóság pedig én vagyok. A United alapvetően egy funky-pop zenekar, Petivel jazzt játszunk, a triómmal, aminek egyébként angol változatban B the first a neve, angolul játszunk és teljes mértékben saját számokat. Nem titkolt szándékom, hogy nyugati irányba is elinduljak a zenekarral. Vagy a személyem miatt, vagy mert az embereket érdekli ez a stílus is, egész jól fellendült ez a formáció is. Ebben főleg a rock, a blues és a punk stílusjegyeit ötvözöm, amit én independent punk rock-nak neveztem el, de egyébként, ha nagyon akarom valamihez hasonlítani, akkor olyan, mint a Queen vagy Jimi Hendrix egy kis James Brownnal fűszerezve.

Hogy tud egyvalaki több alakulatban, különböző műfajokat játszik? Úgy gondolom, ez nem egy bevett szokás a zenészek körében.

Lehet azért, mert izgága típus vagyok, és nem elég egyetlen stílus. Úgy tudom teljességgel élni az életem, ha egyszerre többféle dologgal foglalkozok. Szeretek úgy is zenélni, mint a Uniteddal, amikor mindenikünk személyisége előtérbe kerül, szeretek úgy is zenélni, mint a trióban, amikor gyakorlatilag mindenki engem követ. Ezért is egyébként B the first a neve a zenekarnak, nem csak azt fejezi ki, hogy legyél az első valamiben. Ez az én kis királyságom, az én kis játszóterem, ahol össze-vissza rugdosom a labdát, s mindig jó helyre megy, mindig visszapasszolják.

601332_3373031836994_609958449_nRöviden: hogy kapcsolódik össze Pély Barna élete a zenével, mikor kezdődik ez a szerelem?

Kétéves koromban már szépen, tisztán énekeltem, 6 évesen zenei általános iskolába írattak, akkor kezdtem el hegedülni. Gyakorlatilag a hegedülésen keresztül kezdtem közönségnek zenélni, egy vonós zenekarban játszottam. Középiskolásként már alapítottam egy rock zenekart, aztán pedig felvettek a zeneművészeti főiskolára.

Mivel foglalkozol szabadidődben, mikor nem zenélsz?

Őszintén? Zenélek. Nyilván az embernek a magánélete is fontos, tehát élem a magánéletem, és egyébként zenélek. De nem nagyon van szabadidőm.

Ha nem zenész lennél, mivel foglalkoznál?

Irányító alkat vagyok, szerintem valamilyen középvezetői beosztásban lennék. Vagy lehetnék angoltanár, nagyon szeretem a nyelvet. Filmrendező is szívesen lennék, de mindenre nincs az embernek ideje. A szemem nem annyira jó, mint egy operatőrnek, de nagyon jó meglátásaim és ötleteim vannak.

Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve?

A Uniteddal tervezünk egy november 30-i nagykoncertet a New Orleans Clubban Budapesten, aminek az a címe, hogy United – Dalok a ‘B’ oldalról, és minden olyan számot eljátszunk, amelyek nem voltak médiaslágerek, de mi nagyon szeretjük. A trióval valószínűleg folytatjuk a népszerűsítő miniturnékat, egy, a mostanihoz hasonló, hetes-másfél hetes turnét tervezünk Németországba.  

Csont Zsuzsa

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.