Thursday, July 18, 2024
spot_img

Latest Posts

Parov Stelar Band, Belga, Charlie, Deák Bill és Pokolgép a Félszigeten

Pár nappal a kedvezményes jegyárusítási periódus vége előtt újabb nemzetközi, magyar és román fellépőket jelentett be az ország egyetlen teljeskörű  fesztiválélményt nyújtó rendezvénye. 

Tavalyi fergeteges koncertje után idén is fellép a Félszigeten a Parov Stelar Band. Lehet ugyan vitatkozni azon, melyik volt a marosvásárhelyi fesztivál tavalyi kiadásának legjobb koncertje, de az biztos, hogy a Marcus Füreder vezette osztrák csapat mindenki listájára felkerült. Így szinte magától értetődő, hogy Közép-Kelet Európa legjobb tánczenei produkciója, a jazzt house és breakbeat elemekkel ötvöző Parov Stelar Band 2010-ben is a Félsziget vendége lesz, augusztus 27-én. 

Hip-hop, folk, reggae és  punk: röviden ez a Che Sudaka. A Barcelonában, illegális kolumbiai és argentin menekültekből verbuválódott zenekar üzenete az életigenlésről szól. A többek között Manu Chaoval is együttműködő Che Sudakától eleven és boldogságtól rétegzett, ezerszínű muzsikára számíthatunk majd, olyan feltartóztathatatlan energiával előadva, amilyet ritkán láttunk még a Félszigeten. 

És itt nem érnek véget a jó hírek a hip-hopot kedvelők számára, hiszen a műfaj legeredetibb magyar produkciója is jelen lesz a fesztiválon. Aki a Félsziget Fesztivál mindenkori programkínálatából hiányolták a Belga fellépését, most levehetik a napszemüveget: a magyar hip-hop gúnymesterei, azaz Még5lövés, Tokyo és Bauxit rapperek, valamint DJ Titusz elképesztően szellemes stílusgyakorlatai első alkalommal lesznek hallhatóak a Félszigeten augusztus 29-én!  

A korábban említett előadókhoz hasonlóan szintén a Teraszon koncertezik az utóbbi évek legszenzációsabb sikereit elérő romániai rockzenekara, a Grimus is, augusztus 28-án, akárcsak a sör éltetéséből karriert építő Dan Helciug és a Spitalul de urgenţă, amely 27-én lép színpadra. 

De a Félsziget Fesztivál nem csak az utóbbi években befutott előadókról szól: a Party Sátor idei programjában igencsak hangsúlyos szerep jut a magyar és román zenei élet nagy öregjeinek.

A magyar blues koronázott királya újra a Félsziget Fesztiválra érkezik, hogy a több mint negyven éve tartó karrierje legjobb dalait bemutassa: Deák Bill Gyula koncertje idén is kihagyhatatlan programpontnak számít, főleg, hogy ezúttal új lemezének gyöngyszemeit is hallhatják a fesztiválozók. A Deák Bill Blues Band rendszeresen bebizonyítja, hogy van még ötlet és erő a bluesban és a rockban, főleg akkor, ha úgy keresztezik a két műfajt, ahogy arra csak ő képes.  

Természetesen Bill kapitánynak nem egyedül kell gondoskodnia a hangulatról augusztus 26-án a Party Sátorban: Lajkó Félix és bandája először lép fel a fesztiválon, és most sem várható kevesebb a felvidéki hegedűművésztől, mint általában: kirobbanó energia, elvarázsoló szépség, és egy semmihez sem fogható zenei világ. 

Ha eddig nem lett volna egyértelmű, hogy a helyszín első napi programja egyértelműen a vájtfülűeknek kedvez, akkor íme egy újabb bizonyíték: Harry Tavitian és Cserey Csaba duója. A jazz elsőszámú hazai képviselőjének számító zongorista és hűséges ütős társa már nem először örvendeztetik meg a félszigetezőket muzsikájukkal, de ez tipikusan az a zene, amiből sohasem elég.

Előre borítékolható  sikernek számít, mint mindig, Charlie mester és kiváló zenekarának a fellépése a Félsziget második napján. Az Olympia, a Generál és a Tátrai Band egykori frontembere immár negyvenedik éve színpadon áll, és ennek a közönség örvendhet a leginkább. Aki szeretné önfeledten tanulmányozni a minőségi muzsika hallójáratokra gyakorolt hatását, annak Charlie félszigetes koncertjén a helye augusztus 27-én, a Party Sátorban! 

Ugyanitt lép színpadra Magyarország első számú, és mai napig hihetetlenül népszerű  metálbandája, a Pokolgép is. A Kukovecz Gáborék által előadott pokoli színjáték lassan 30 éve hívja össze a pokolnépet, az idei koncertjük azonban különlegesnek számít: itt mutatkozik be először az erdélyi közönség előtt a csapat új énekese, Tóth Attila! 

Szintén a Félsziget Fesztivál Party Sátrában vázolja fel az ideális napi órarendünket Magyarország talán legjobb és leghitelesebb frontembere, Nagy Feró is, aki a többször reinkarnálódott, legendás Beatrice élén vezényli le majd a rendezvény egyik legizgalmasabbnak ígérkező buliját vasárnap, augusztus 29-én.  

Ezen a napon lép színpadra a román blues egyik nagy neve, Mike Godoroja és zenekara, a Blue Spirit is. Vendégük, Marius Mihalache társaságában a Led Zeppelin dalaiból ihletődött, balkáni népzenei ízekkel átitatott produkciót adnak elő, amelynek címe: Balkanic Zeppelin. 

És a végére a nagyszínpadra is maradt egy sokaknak örömet okozó meglepetés: a vasárnapi programot a korábban már bejelentett Korn, Tankcsapda és Zdob şi Zdub mellett a magyar underground nemzetközi szinten legismertebb képviselője, a Subscribe zenekar teszi teljessé. 

A Félsziget Fesztiválra ezen a héten, június 20-ig még lehet 10%-os kedvezménnyel, 179 lejért bérletet váltani az Eventim hálózatában. További részletek: www.felsziget.ro 

A Félsziget eddig bejelentett előadói:  

aug. 26: Ska-P, Babylon Circus, Sub Focus & MC I.D., Pannonia Allstars Ska Orchestra, Deák Bill Blues Band, Lajkó Félix és bandája, Duo Harry Tavitian & Cserey Csaba, Kumm 
aug. 27: The Rasmus, Fedde Le Grand, Parov Stelar Band, Quimby, Charlie, Compact, Kiscsillag, Pokolgép, Şuie Paparude, Dan Helciug şi Spitalul de urgenţă

aug. 28: Omega, Europe, Phoenix, Tricky, Hernan Cattaneo, Noisia, Anima Sound System, Magna Cum Laude, Irie Maffia, Sarmalele Reci, Grimus, Gojira 
aug. 29: Korn, Above & Beyond, Tankcsapda, Zdob şi Zdub, Che Sudaka, Belga, Subscribe, Puya, Mike Godoroja & Blue Spirit feat. Marius Mihalache, Magashegyi Underground

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.