Saturday, June 15, 2024
spot_img

Latest Posts

PANCHAN: ÉDENKELET

Kiss Erzsi színes egyéniség. Állandó vendége az Erik Sumo Bandnek, de énekel a Colorstarban is. Számtalan színházi, táncszínházi produkcióhoz (Artus: Káin kalapja, Osiris tudósítások, Hókirálynő, Arkadas Theather, Köln: Glück), bábelőadásokhoz (Ciróka Bábszínház: A kékruhás kislány története, Kabóca Bábszínház: Csipkerózsika, Budapest Bábszínház: Hárún és a mesék tengere) szerzett zenét. Gyerekelőadás, egészen pontosan babaelőadás (Kabóca bábszínház: Ha Dede) szereplőjeként hagyja magát elvarázsolni az egészen kicsiktől. Időnként kurzusokat tart, tanít. Filmzenét szerzett többek között Sopsits Árpád (légyfogó), Jancsó Miklós (Nekem lámpást adott az Úr Pesten) filmjeihez, de zenésztársaival közös szerzeményei az utóbbi évek magyar filmjeiben (Szajki Péter: Intim fejlövés, Nagy Viktor Oszkár: 3 esküvő – Bernadett és Sanju, Pápai Pici: Tudsz így szeretni?) is felhangzanak. Tavaly októberben saját együttesével, a tagságában megújult Egy Kiss Erzsi Zenével új lemezt adott ki Ugató címmel. Különleges ismertetőjegye, hogy ritkán használja a BKV-t, inkább utcahosszakat gyalogol, mert szeret sétálni. Március 3-án pedig újabb meglepetéssel szolgál, különleges hangulatú, barátaival, művésztársaival alapított együttessel, a Panchannal mutatják be első albumukat, az Édenkeletet.

Panchan Mexikóban azt jelenti, éden.

Egy hely az őserdőben, ahol a bambuszházak távol esnek a nagyvárosoktól.

Oda pihenni, megnyugodni, elvonulni járnak az emberek.

A Panchan különleges felállású ütős-énekegyüttes. A zenekar 2005 végén alakult, Kiss Erzsi (Egy Kiss Erzsi Zene, Erik Sumo Band) színházi zenéi, sajátos a’capellái ihlették a közös munkát. Zenész és színész barátokkal együtt alakult meg a formáció, Szandtner Anna színésznővel (Örkény Színház), Kovács Linda jazz énekessel (Kovács Linda Quartet), Dombi Kati táncossal, színésszel (Artus), illetve Dudás Zsomborral (Rutkai Bori és a Specko Jedno, Pluto, Vasárnapi Gyerekek) és Pápai Istvánnal (Erik Sumo Band, Péterfy Bori & a Love Band), a két ütőhangszeressel megannyi színházi és bábdarab után. A koncerteken a produkció Feke Zsolt bőgőssel mint állandó vendéggel egészül ki.

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

Első lemezük az Édenkelet címet kapta. Az albumot hallgatva, a borítón a bőröndöt, a megannyi matricát, rajzocskát nézegetve messzire utazhatunk, a párás meleg dzsungelből a balkánon át akár észak havas vidékei felé. Bejárhatjuk képzeletben az egész világot.

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

A lemez anyaga a „nyelvtelen nyelven” megszólaló zenei szövegekre épül. A sokszor dobokat utánozó repetitív énektémák, az ütőhangszerekkel együtt ritmizáló, olykor a hangszerek mellé, mögé „bújó” kísérőszólamok valójában mindenki számára érthető matériát alkotnak. Néha úgy érezhetjük, egy mesében vagyunk. Nemcsak az emberi hangok, a hangszerek is átlényegülnek, szerepet játszanak, időnként sötét hangulatokat festenek, hogy végül átvezessenek egy napsugaras afro világba.

Az együttes ritkán koncertezik. Különleges hangulatú fellépéseik színházi előadásként is felfoghatók. Történetek, töredékek emberi hangokon, bűvös „varázsdobokon” elbeszélve.

A lemezbemutató  előadás alkalmával egy nyolcadik barát, Németh Csaba dobos, ütőhangszeres (Egy Kiss Erzsi Zene, Rutkai Bori és a Specko Jedno, Dav) is csatlakozik a zenekarhoz.

A Panchan zenekar tagjai:

Kiss Erzsi – ének

Dombi Kati – ének, kolomp

Kovács Linda – ének, tamburin

Szandtner Anna – ének, rumbatök

Dudás Zsombor – ütőhangszerek,

Pápai István – ütőhangszerek.

Vendég:

Feke Zsolt – bőgő,

Németh Csaba – ütőhangszerek.

Jegyár: 1500 Ft (Jegyek elővételben kaphatók a Budapest Jazz Club jegypénztárában keddtől-szombatig 18-22 óráig.)

Az Édenkelet című lemez a koncert napján a helyszínen kedvezményes áron, 2500 Ft-ért megvásárolható.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.