Monday, May 20, 2024
spot_img

Latest Posts

Összeállt a húszéves Szent György Napok egyhetes programja

Nagyjából  véglegessé  vált  a  20.  Szent  György  Napok  programja,  amely  a nagyközönség  számára  péntektől  el  is  érhető  a  következő linken – jelentették  be  a  szervezők  a  csütörtök  délelőtti  sajtótájékoztatón.  Grubisics Levente  fesztiváligazgató  kiemelte,  hogy  minden  elképzelést  meg  tudtak valósítani, sikerült minden olyan fellépőt leszerződni, akiket eredetileg is szerettek volna. Ennek ellenére a következő hónapban a kínálat még bővülhet,  de ezek többnyire azok a programok, amelyek maguktól működnek évek óta.

Az idei Szent György Napok egy új ötlettel is bővült, folytatta Grubisics Levente. „Mivel azönkéntesség évét írjuk, azt ígértük, hogy mi is hozzájárulunk ehhez oly módon, hogy elindítunk egy úgynevezett önkéntességi mozgalmat. Ez a napokban létrejött,  a  www.sepsi.ro honlapunkon keresztül lehet információkat szerezni és egyben  jelentkezni  is”  –  tette  hozzá  a fesztiváligazgató.  Ez  az  ötlet  annak apropójára  is  született,  hogy  a  Szent  György  Napokon  fellépő  Miklósa  Erika egyben Magyarország önkéntességi nagykövete is, aki nemcsak műsorát, hanem az  önkéntességről  szóló  hasznos  gondolatait,  tapasztalatait  is  megosztaná  a nagyközönséggel.  Ezt kihasználva, május 3-án egy kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül majd, amelyen Miklósa Erika mellett részt vesznek neves magyarországi hivatalnokok,  valamint  a  magyar  kormány  részéről  néhány  képviselő  is.  A beszélgetés  lényege,  hogy  betekintést  nyerhessünk  a  Magyarországon  már működő önkéntesség helyzetébe,  valamint  a jelenleg futó programokba. „Ez a találkozás azért is fontos, mert nálunk az önkéntesség még csak elvben működik, gyakorlatban meg kell  fizetni azokat az embereket,  akik ilyen jellegű munkára vállalkoznak” – fejezte be a gondolatot Grubisics Levente.

A kínálatból idén sem marad ki az ifjúsági sátor, de a tavalyitól eltérően ebben az évben csak egy sátora lesz a fiataloknak, amelynek programját a helyi magyar és román ifjúsági  szervezetek állítják össze.  Ennek helyszíne  a Park Szálló  előtti parkoló  lesz.  Vetélkedők,  humorórák,  élő  koncertek  és  lemezlovasok szórakoztatják majd az odalátogatókat.

„Pozitív visszajelzés, hogy ugyan meg kell dolgozni még mindig a támogatókért, már vannak olyan helyi, megyei és országos cégek illetve vállalatok, akik önként ajánlják  fel  a  rendezvény  támogatását.  Idén  akkora  összeget  sikerült összegyűjteni,  hogy  az  önkormányzatnak  csak  egyharmad  részben  kellett hozzájárulnia a rendezvényhez” – hangsúlyozta a fesztiváligazgató.

Dancs Zsolt programigazgató néhány előadást és fellépést emelt ki az egyhetes gazdag kínálatból, hozzátéve, hogy hat hónap kemény munka van benne. Május elsején,  a  húszéves  Szent  György  Napok  a  már  hagyományos  nyitó hangversennyel rajtol, ahol egy Liszt Ferenc emlékestet hallhat a nagyérdemű a Georgius és a Csíkikamara Zenekar előadásában, karmester a budapesti Werner Gábor, ennek helyszíne a Belvárosi Református Templom lesz. Az első nap másik kiemelt  programja a Magyar  Állami  Népi  Együttes táncelőadása,  ezt  a Tamási Áron  Színház  nagytermében  tartják  meg.  Dancs  Zsolt  kitért  a  színházi előadásokra is, amelyek ebben az évben is sokszínűek és számosak, közülük a Pinokkió mesemusicalt emelte ki a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadásában, valamint  az Égi  Vándor  musicalt  a veszprémi  Pannon Várszínház előadásában. Ezek  május  2-án,  hétfőn  a  Tamási  Áron  Színház  nagytermében,  illetve  a Szakszervezetek  Művelődési  Házában  lesznek  megtartva.  „Külön  örömünkre szolgál, hogy a városnapok harmadik és negyedik napjára két kiemelt bukaresti  színházat láthatunk vendégül. Az egyik a Bukaresti Nemzeti Színház produkciója, a Dialoguri şi fantezii în jazz, amelyet a jazzlegenda Johnny Răducanu és Ion Caramitru híres színész közösen visznek színpadra; a másik a Nottara Színház fellépése  Variaţiuni  enigmatice címmel,  Alexandru  Repanttal  és  Mircea Diaconuval” – mondta Dancs Zsolt. Mindenképpen a nagybetűs programok közé sorolható Miklósa Erika  világhírű koloratúrszoprán ünnepi  koncertje  (szerdán), Fábry Sándor önálló humorestje, amelyre a Szakszervezetek Művelődési Házában kerül  sor  május  3-án,  valamint  Földes  László  Hobo,  Kossuth-díjas  művész Hármasoltár című önálló  előadóestje is,  amelyet  csütörtökön a Tamási  Áron Színház  Kamaratermében  tartanak  meg.  A hétvégi  koncertek  további  kiemelt fellépői Gerendás Péter és barátai (péntek este), Mircea Baniciu (Phoenix, Pasărea Colibri  egykori  szólistája)  és  barátai  élő  koncertje (szombat  este),  valamint  a Circus  hungaricus című  lemez  bemutató  koncertje  és  a  HBB  legnagyobb slágerei  Hobo  és  Bandája  előadásában  (szintén  szombat  este).  A  vasárnapi koncertkavalkádban igazi csemegének számít  a legendás TNT zenekar 15 éves jubileumi  koncertje,  akik  a májusi  budapesti  koncertjük előtt  a városnapokon tartják meg a „főpróbát”.

A  Szent  György  Napok  külön  kiemelendő  ékessége  az  is,  hogy  május  8-án, vasárnap a Hungarofest és a Duna Tv kezdeményezésére megszervezett Európa Nap programcsomaghoz  is  csatlakozni  tudunk  –  emelte  ki  Sztakics  Éva alpolgármester.  Erre a napra egy harmadik  színpadot  szentelnek a szervezők, ahol  Sepsiszentgyörgy és Háromszék reprezentatív előadói és együttesei  lépnek fel, és amelyet élőben fog közvetíteni a Duna Televízió. A stáb úgy döntött, hogy ennek  az  eseménynek  a  Székely  Nemzeti  Múzeum  kertje  a  legmegfelelőbb helyszín,  ahol  etno-,  jazz-  és gyerekprogramokat  szolgáltatnak  a kultúrközönségnek.  A  fellépők  között  említhetjük  a  Háromszék  Táncegyüttes gyermek- és felnőtt tánccsoportját, az Ecou Ifjúsági  Egyesület együttesét, az M Studio  Mozgásszínházi művészeit,  Dancs Annamarit  és Kerényi Miklós Mátét,  a budapesti  Operettszínház  művészeit,  a  NemEz  zenekart  és  a  Transylmania együttest. Ezen felül a Múzeumkertben foglalnak majd helyet a magyar borászok is,  akik  az  általuk  felállított  borkertben  borkóstolóval kedveskednek  az odalátogatóknak. Grubisics Levente fesztiváligazgató itt  kihangsúlyozta, hogy a rendezvény ezen része azért is fontos, mert olyan  közönséget céloz meg, akiket eddig nehezen tudtak kicsalogatni a városnapokra.

Dancs Zsolt  programigazgató a végén nyomatékosította azt is,  hogy ezeken a programokon  kívül  még  számos  gyerek-,  etno-  és  jazzprogram  várja  az itthoniakat  és  az  idelátogatókat,  nem hanyagolandó  el  például  az  esténként működő Jazz kocsma, ahová szintén neves és híres előadók hozzák el  egyéni koncertjeiket.

A 20.  Szent  György  Napok  teljes  programtervezete

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.