Thursday, September 28, 2023
spot_img

Latest Posts

OMEGA – Greatest Performances dupla DVD-n is megjelenik!

image001Magyarország legnépszerűbb rock bandájának nemzetközi slágere, a ‘Gyöngyhajú lány’ számtalan fesztivál díjat hozott a csapat számára a ’70-es években, és azóta is ez a dal képezi minden produkciójuk végén a tetőpontot. Mi is lehetne az Omega legújabb DVD-jének, a ‘Greatest Performances’-nek a záró akkordja, mint a ‘Gyöngyhajú lány’…

A kiadvány a legendás csapat elmúlt két évtizedben adott legjobb nagykoncert felvételeinek a gyűjteménye; gyakorlatilag a megegyező címen kiadott dupla CD, és az azt megelőző szimfonikus ‘Omega Rhapsody” lemez anyagát tartalmazza az Omega 50 éves születésnapjának alkalmából kiadott ünnepi sorozat harmadik kiadványaként.

Az Omega zenei pályafutása összefoglalja Kelet-Európa rock történelmét. A ’70-es évek elején kiadott ‘Elő Omegá’-ból több százezer darabot adtak el Kelet-Berlin és Moszkva közötti térségben, és nem volt ez másképpen az olyan későbbi space-rock albumokkal, mint az ‘’Időrabló’ vagy a ‘Gammapolis’. Az ‘Időrabló’-val, amiből több mint 250.000 példány kelt el Nyugat-Németországban is, amivel a csapat hírnevet és elismertséget szerzett a progresszív rock rajongóinak sorában a vasfüggöny túloldalán is.

A ‘Greatest Performances’ jól illusztrálja a magyar rock zene újjászületését. A ’80-as évek végén az Omega visszavonulni látszott a nyilvános szereplésektől. A mintegy 70.000 rajongó kíséretében adott fergeteges Népstadion koncert azonban fordulatot hozott az életükben. Az Omega hires lenyűgöző koncertjeiről, melyek során a sokszínű hangszerelés remekül ötvöződik a bőséges színpadi fényeffektekkel és Kóbór János elbűvölő színpadi karizmájával.

Az együttes nagy gondossággal megtervezett és összeállított koncertjeit három generáció látogatja. A ‘The Greatest Performances’ DVD ugyan teljes egészében nem tudja visszaadni az élő koncertek atmoszféráját, de kiváló képet ad arról, hogy mit is jelent az Omega a zenei életben, és hogy hogyan fejlődött a stílusa a beat-, a hard- és a progresszív rockon keresztül, miközben nem vetették meg a finom, fülbemászó rock melódiákat sem.

A dupla gitár riffek zenei előrelátásról tanúskodnak, a sok billentyűs hangszer használata pedig monumentális hangzást kölcsönzött a bandának, és az évek múlásával Kóbór János énekhangja sem veszített semmit eredeti fényéből.

“Amíg a Stones fellép, addig biztos, hogy mi is!” – nyilatkozta mosolyogva a frontember, aki 1962-ben alapította a csapatot. A Stones  épphogy egy pár hónappal az Omega előtt adta első koncertjét 1962 nyarán, míg a hazai rock legenda 1962 őszén állt előszőr közönség elé. Valljuk be, egyenlőre egyik banda se úgy tűnik, hogy visszavonulni készül…

www.emimusic.hu

Greatest Performances – 2DVD tracklist:

DVD 1

 1. Addig élj
 2. Hűtlen barátok
 3. Varázslatos fehér kő
 4. A madár
 5. A könyvelő álma
 6. Ezüst eső
 7. A nagy folyó
 8. Ébredés
 9. A malomban
 10. Hazafele
 11. A hetedik napon
 12. Van aki nyugtalan
 13. Nem tudom a neved
 14. Őrültek órája

DVD 2

 1. Gammapolis
 2. Életfogytig Rock and Roll
 3. Naplemente
 4. Mozgó világ
 5. Ballada a fegyverkovács fiárol
 6. Léna
 7. Start
 8. Napot hoztam, csillagot
 9. Égi vándor
 10. Nyári éjek asszonya
 11. Petróleum lámpa
 12. Gyöngyhajú lány

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.