Friday, June 14, 2024
spot_img

Latest Posts

Omega '50 – Az Arénában tartja fővárosi nagykoncertjét a csapat

Eldőlt, hogy az Omega együttes október 6-án a Papp László Budapest Sportarénában zárja a fővárosban jubileumi évét; az idén 50 éves zenekar még soha nem játszott ebben a csarnokban.

    “A május 25-én Miskolcon záruló tavaszi szimfonikus turné nagy sikerrel ment, de októberben az Arénában mást mutatunk a közönségnek: szeretnénk egy igazán látványos, meglepetésekkel teli bulival emlékezni az elmúlt 50 évre” – idézték a szervezők Kóbor Jánost, az Omega énekesét az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.
Mint írták, a háttérben a szimfonikus zenekar az Arénában a klasszikus felállású Omegával közösen fog muzsikálni, az elmúlt évtizedek valamennyi slágere különleges hang- és látványelemek kíséretében csendül fel. A legszerencsésebbek szó szerint az Omegában érezhetik magukat, ugyanis a színpadi kifutót a csapat jellegzetes logójára mintázzák, azon belül is lesznek nézők. A tervek szerint külföldről is várhatók sztárvendégek.
A március 9-én Egerben kezdődött szimfonikus Omega-turné eddigi állomása volt Zalaegerszeg, Tatabánya, Békéscsaba, Nyíregyháza, Szolnok, Kaposvár, Szeged, Szombathely és Pécs; a hármas felépítésű szakasz május 25-én Miskolcon zárul. A zenekar április végén Sepsiszentgyörgyön, május 4-én Szabadkán lépett fel, június 29-én pedig Dunaszerdahelyen játszik.
“Ezek a koncertek hagyományos rockkoncertek a zenekar legnagyobb slágereivel” – mondta Benkő László korábban az MTI-nek.
Az idei jubileumi koncertsorozat harmadik változata, az Omega Rhapsody című produkció májusban három kelet-németországi városban, Lipcsében, Suhlban és Drezdában egy német szimfonikus zenekarral közösen fog megszólalni most csütörtökön, pénteken és szombaton. Az Omega augusztus 17-én Berlinben is játszani fog.
A korábbi tervek között szerepelt, hogy az Omega szeptember 23-án egy nagy ingyenes koncerttel a Hősök terén zárja le a fővárosban jubileumi évét, ám ez végül nem valósul meg.
Az Omega minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara; első koncertjét 1962. szeptember 23-án adta a Műegyetemen. A hatvanas évek második felében első közép-kelet-európai zenekarként turnézhatott az Egyesült Királyságban. Az együttes világszerte több mint 50 millió albumot adott el, itthon eddig tizenhat stúdiólemez mellett több válogatás, koncertalbum és DVD jelent meg. Az együttes Németországban ma is népszerű, az áttörést az 1977-ben ott megjelent Time Robber című angol nyelvű lemez jelentette, amely egymillió példányban kelt el.
Az első Magyarországon megjelent rockalbum az Omega Trombitás Frédi és a rettenetes emberek című nagylemeze volt 1968-ban, amely nagyon gyorsan 100 ezer példányban kelt el. Megszületett a Tízezer lépés, a Petróleumlámpa vagy a Gyöngyhajú lány, utóbbit később a német hard rock sztárcsapat, a Scorpions is feldolgozta, a dal díjakat nyert a tokiói Yamaha Fesztiválon és Mallorcán a Barbarella Fesztiválon.
A hetvenes-nyolcvanas évek space rock időszakának termése az Ezüst eső, a Fekete pillangó, a Léna, a Babylon vagy a Hajnali óceán. Az Omega nevéhez kötődik az első magyar gyémántlemez is ötmillió eladott albumuk után, de a leggrandiózusabb magyar koncertek szintén a zenekarhoz fűződnek, köztük négy népstadionbeli fellépéssel.
A zenekar felállása 1971 óta állandó: Kóbor János – ének, Benkő László – billentyűs hangszerek, Molnár György – gitár, Mihály Tamás – basszusgitár, Debreczeni Ferenc – dob. A csapatban korábban olyan zenészek fordultak meg, mint Presser Gábor, Laux József vagy Somló Tamás.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.