Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Latest Posts

NemEZ: őszinte muzsika

Sepsiszentgyörgyön mutatja be második, Tudtam én… című albumának vadonatúj dalait a nemEZ zenekar április 19-én 20 órától a Lajtha László stúdióteremben. A tagok (többnyire pedagógusok) elmondása szerint az album a februári szünidőben készült Magyarországon, Szabó Miklós (a Kormorán gitárosa) MMM nevű stúdiójában.

 
A zeneszámok többsége hangszeres improvizáció, zenekari „egymás-kóstolgatásából” született a próbateremben, így több esetben a zenészek nem is őrizték meg a népdal eredeti dallamát, de az is előfordult, hogy egy létező népdal dallamát harmonizálták. A 10 dalt rejtő új albumon őrkői, magyarországi vendégzenészek is szerepelnek.
Megvallom őszintén, hogy nem vettem már olyan szkeptikusan kezembe a nemEZ zenekar második, Tudtam én… című albumát, mint két évvel ezelőtt az Ötösfogat című első lemezüket. Azóta már előttem is nyilvánvalóvá vált, hogy a zenekari tagok őszintén, fantáziadúsan, és (ami a legfontosabb) tisztelettel nyúlnak a népzenéhez, és nem csupán egy divathullámot lovagolnak meg.
A tagok többsége már a zenekar megalakulása előtt a népzene közegében nőtt fel, akik pedig nem ezt tették, azoknak a közreműködése pontosan ezen „elfogulatlan” okból értékes az albumon.
A Tudtam én… című lemez egy kétéves koncertsorozat után született meg, hasznosan, közös zenéléssel eltöltött idő volt ez, ami érződik az album dalain is. A hangszerek mögötti zenészek tökéletesen egymásra találnak mind a harmóniák, mind a ritmus labirintusaiban, és ami számomra a legfontosabb, hogy nem érezni verejtékszagot a népdalok különféle zenei stílusokba bújtatásában. Groove-os, igényesen kidolgozott, izgalmas zenei furfanggal meghangszerelt népdalok (néhol a dalokon belüli fordulatosságot hiányoltam) kelnek életre az albumon. Értésünkre adják, hogy a magyar népdalokban (akár a számítógépek steril, szerepjátékos világában régen elfelejtett népmesékben is) egyszerű emberi lélek rejtőzik. Mert a népdal egy történet, amelyet mindenki másképp értelmez, lélekállapotához igazít, majd saját gondolataival, álmaival, félelmeivel fűszerezve egy jó szóval, jó muzsikával továbbad embertársainak.
Ezt teszi a nemEZ zenekar is új albumával, amelynek dalaival az üres fecsegés helyett a természetességre, egyszerűségre találtak rá a zenészek. A zenekari tagok: Kátai Judit (ének, hegedű, ütőshangszerek), Orbán Ferenc (hegedű, ének), Könczey Jenő (billentyűs), Kerezsi Csongor (basszusgitár), Kátai Jocó (dobok).
Közreműködtek: Mocsel Dima Teréz (ének), Csárics Sándor (trombita). Hangmérnök, producer Szabó Miklós, a borítóterv Dávid Eszter munkája.
hirmondo.ro

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.