Sunday, May 19, 2024
spot_img

Latest Posts

Negyedszázadát koncerttel ünnepli a Ladánybene 27

Háromórás koncerttel ünnepli szombaton negyedszázados fennállását Magyarország első reggae zenekara, a Ladánybene 27; az eddig tizennégy albumot jegyzett csapat múltjáról, jelenéről és jövőjéről Bodnár Tibor alapító gitáros beszélt.
“Az elején mindenfélét játszottunk, az alternatívabb dolgoktól kezdve a funkyig. Aztán felfedeztük a brit ska zene vonalát, amit vicces szövegek, tempós számok jellemeznek; előadtunk egy-két Madness-dalt. Az autentikus jamaikai reggae-be akkor szerettünk bele, amikor a rádióban hallottunk egy Bob Marley-lemezt, a Babylon by Bus-t” – idézte fel a kezdeteket Bodnár Tibor.

   
A Ladánybene 27 1990-ben holtversenyben megnyert egy tehetségkutató-versenyt, és ezt követően Szigeti Ferenc lemezkiadó javaslatára fordultak végleg a reggae felé; a debütáló lemez 1991-ben – rajta a Rastafari – már meghozta az ismertséget. Ez volt az első magyar reggae-album, két évvel később jött a második korong, arról a Szedegetem lett nagy sláger.
   
Azóta még tizenkét albumot készített az LB 27, amely a kezdetektől szervez nyaranta reggae-tábort; utóbbi 1999 óta fesztivállá nőtte ki magát. A csapat tagjai kétszer is jártak Jamaicában, a műfaj őshazájában, és többször találkoztak a néhai Bob Marley zenekarával, a Wailersszel.
   
“Jó érzés volt, amikor tetszett nekik, amit játszottunk. Azt nagyon sajnálom, hogy a tervekkel ellentétben a Wailers mégsem jött el a 2002-es Reggae Camp fesztiválunkra, ahol pedig ők lettek volna a főzenekar. Két évvel ezelőtt viszont sikerült egy budapesti koncertet megszerveznünk azokkal a zenészekkel, akik régen Peter Tosh-t és Bob Marleyt kísérték. Az is örök emlék, hogy egy wieseni fesztiválon én segítettem fel a színpadra Jimmy Cliffet, szintén legendás előadót, akit nemrég beválasztottak a rock and roll halhatatlanjai közé” – mondta az LB27 vezetője.
   
A szombati jubileumi koncertről Bodnár Tibor kiemelte: szokatlanul hosszú, 2,5-3 órás műsort fognak adni. Eljátszanak tíz régi dalt, és olyan is lesz, hogy az 1990-es években szerzett dalokat teljesen új, modern köntösbe öltöztetik. Az estet a Budapest Riddim Band nyitja, közreműködik többek között Copy Con és Lego Man, Liló és Sziszi, Vókó Peti és mások. Az LB27 egykori tagjai közül csak a szaxofonos Huba Zoltán lép színpadra, de a koncertre természetesen meghívták Szántó Attilát (Hacsek), az első énekest, Szarka Sándor billentyűst, és Tóth Gábort (Tádé), aki a zenekarról 1996-ban a könyvet írta.
   
“A szombati koncerten búcsúzik a zenekartól Pálinkás Levente, azaz Lewy Brandy billentyűs-perkás, aki helyett Kálmán András lép be a csapatba. Ő húszéves, tehát öt évvel azután született, hogy az LB27 megalakult, és például Hammond orgonán játszik, így a klasszikus roots reggae irány kap egy új színt” – közölte Bodnár Tibor.
   
Mint mondta, örül annak, hogy Magyarországon az elmúlt években nagyon népszerűvé váltak a reggae-ben, pontosabban a műfajhoz kapcsolható stílusokban, a skában és a dancehallban utazó zenekarok, köztük a Pannonia Allstars Ska Orchestra és az Irie Maffia. Az ő sikerük rájuk is ösztönzőleg hat, “frissen és fiatalon” tartja őket.
   
A Ladánybene 27 új lemeze őszre várható, hét számkezdemény már stúdiózásra vár. A hangzás az elmúlt lemezeken követett autentikus reggae vonalat követi. A zenekar még nem említett további tagjai: László M. Miksa (ének), Bokó Zoltán (billentyűk), Hertelendi “Rasta” István (basszusgitár) és Árokszállási RasTamás (dob).
MTI, kultura.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.