Friday, September 22, 2023
spot_img

Latest Posts

Natalie Cole apjával és fiával együtt lép színpadra Budapesten

– Édesapjával, az 1965-ben elhunyt Nat King Cole-lal énekel duettet a technika segítségével Natalie Cole, akit a dobok mögül fia kísér pénteki budapesti koncertjén a Művészetek Palotájában.

     En Espanol című, első spanyol nyelvű lemezének magyarországi bemutatója kapcsán tartott szerdai sajtóbeszélgetésen a kilenc Grammy-díjjal elismert énekesnő az MTI kérdésére válaszolva elmondta: munkája során leginkább a folyamatos megújulás inspirálja, hogy 63 évesen is “új és új színekkel” gazdagítsa zenei világát, valamint új réteget szólítson meg a közönségben.
Úgy véli minden művésznek feladata, hogy időről időre kilépjen saját komfortzónájából, hiszen ez táplálja igazán a kreativitást.
Különleges dolog lesz, hogy apjával és fiával is egy színpadon állhat: Nat King Cole-lal az Acércate Más című érzéki bolerót énekli majd, fia pedig egész koncert alatt ütőhangszereken kíséri. “A fiam, Robert Yancy korábban az asszisztensem volt, de abban nem volt túl jó, így kirúgtam” – mesélte tréfálkozva, majd hozzátette: “Robert később nagyon keményen dolgozott, hogy a zenekar tagjává válhasson”.
Az énekesnő egyébiránt több éve zenél együtt mostani zenekarával, amelynek tagjai olyan sztárokkal játszottak korábban, mint Michael Jackson és Madonna.
Új albuma összeállításával kapcsolatban kifejtette: zenei producere, a kubai származású Rudy Perez elküldött neki 100 spanyol dalt, amelyekbe egytől egyig beleszeretett. “Ekkor azt ajánlotta, hogy az igazi klasszikus latin slágereket dolgozzuk fel, hogy ezzel is tisztelegjünk a latin zene és azok szerzői előtt” – mondta.
Kakukktojásként egy Beatles-feldolgozás, az And I Love Him is felkerült a korongra spanyol nyelven, ennek az volt az oka, hogy a díva egy angolról spanyolra fordított dalt is szeretett volna elénekelni. “A koncerten ez igazi szexi zenei csemege lesz” – hangsúlyozta.
natalie1Natalie Cole egyébként csak néhány szót beszél spanyolul, de énekelni nagyon szeret ezen a nyelven. Mint mondta, fantasztikus érzés spanyolul énekelni, olyan mintha egy másik ember bőrébe bújna.
A világhírű énekesnő nem először jár Budapesten, sőt az újságíróknak azt is elmondta, Isztambul után a magyar főváros a második kedvenc városa.
Új lemezét nemzetközi siker övezi: a megjelenés hetében a Billboard latin listáján első helyen debütált, szeptember végén pedig három kategóriában is jelölték Latin Grammy-díjra.
Egyesült államokbeli koncertkörútja után Cole novemberben indult világkörüli turnéra, amelynek egyik első állomásaként mutatja be a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében a lemezt.
Az albumon egyebek mellett szerepel a Bésame Mucho, valamint Carlos Santana és Tito Puente salsa-rock slágere, az Oye Como Va is.
Natalie Cole ötévesen szerepelt Nat King Cole karácsonyi lemezén, 11 évesen pedig már Ella Fitzgerald-dalokkal lépett fel Los Angelesben.
Tizenöt évesen vesztette el édesapját, akiről elmondta: “Nagyon nehéz egy ilyen világhírű zenész gyerekének lenni, hiszen ő fantasztikus tehetség volt, én meg csak egyszerűen oké vagyok”.
1975-ben jelent meg debütáló albuma, az Inseparable, amellyel azonnal listavezető lett a rhythm and blues listán, és két Grammy-díjat is kapott. 1977-ben is nyert egy Grammyt, a nyolcvanas években azonban inkább drogproblémái és magánéleti válságai kerültek előtérbe. A nagy visszatérést az 1991-ben kiadott Unforgettable: With Love című lemez hozta, amelyből világszerte 14 millió példányt adtak el, három Grammy-díjjal jutalmazták, megkapta az év albumának és az év felvételének járó elismerést is.
A kilencvenes években a dzsesszsztenderdeket felvonultató Take a Look című lemeze vokális dzsessz, míg az édesapjával közösen énekelt When I Fall in Love a legjobb popduett kategóriában nyert Grammyt.
2008-ban Still Unforgettable című albumán producerként is bemutatkozott. Ezzel a lemezzel nyerte kilencedik Grammy-díját, valamint megkapta az NAACP Awardot mint a legjobb dzsesszművész. Natalie Cole már több mint húsz stúdióalbumot készített és számos filmben is szerepelt.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.