Sunday, May 19, 2024
spot_img

Latest Posts

„Nagyot szólhat…” – David Guetta

Szeptemberben jelenik meg David Guetta legújabb, ötödik stúdióalbuma I Found Love címmel, olyan közreműködőkkel, mint Taiu Cruz, will.i.am, Nicki Minaj és 50 Cent. Előtte persze zenél még nekünk egy hatalmasat a Balaton Soundon július 10-én este tíztől, természetesen a Nagyszínpadon.

– Az előző albumod, a One Love óriási világsiker volt. Hasonló sikerre számítasz most is?
– Amikor azt az albumot készítettük, leginkább csak jól akartuk érezni magunkat. A résztvevők közül senki nem számított rá, hogy egy dance lemez ennyire sikeres lehet, ezért nem is éreztük magunkat nyomás alatt. Én a korábbi lemezeimmel, a saját világomban, európai dance zenészként sikeresnek számítottam, de nem hittem, hogy ennél van feljebb, hogy amit a barátaimmal szórakozásból csinálunk, az lesz az új pop Amerikában. Senki nem gondolta, hogy milliószám veszik majd a lemezt, hogy a dance meghatározó lehet. Talán csak az I Gotta Feeling és a Rock that Bodykészítése a Black Eyed Peas-zel volt komolyabb, egyrészt, mert ők már akkor nagy szám voltak, másrészt mert Will már akkor határozottan ezt a hangzást kereste. A többiek csak azért jöttek, hogy egy jót bulizzunk a stúdióban. Az új album készítése más volt: persze most is buliztunk, de mindenki tisztában volt vele, hogy amit készítünk, az nagyot szólhat, hogy a zenénk és a dance világsiker.
– Hol készült a lemez?
– A lemez valamivel több mint egy év alatt készült el, a nagy részét a saját új stúdiómban vettem fel, Ibizán. Annak a helynek különleges hangulata van, bármikor betoppanhat valaki, barátok és nagyszerű zenészek, mint will.i.am., Afrojack vagy Akon. Azt hiszem, Taio Cruzzal a Little Bad Girl is ott készült Ibizán. Ibiza a dance és a partizás Mekkája, önmagában az, hogy ott saját stúdióm lehet, óriási inspiráció!
– Mi más inspirálta még az új albumot?
– A legnagyobb inspirációt a klubok adják, a turnék, a partik és az emberek, mert ez az életem. Úgy érzem, fontos különbség köztem és más producerek közt, hogy én DJ-ként tesztelem a zenémet. Nappal írom a számokat, este lejátszom őket, figyelem a bulizók reakcióját, és jegyzetelek.

Nagyítás

– Az electro és a hip-hop ma mainstream, bekapcsolod a rádiót, és mindenhol az szól. Hatással volt ez az új lemezre?

– Az, hogy a két évvel ezelőtti zeném lett Amerikában a meghatározó hang, arra ösztönöz, hogy még többet adjak bele a munkába, mert úgy érzem, felelősséggel tartozom. Nem akarom teljesen megváltoztatni a zenémet, de az emberek azért szerettek, mert más voltam, tehát most is újítanom kell. Ha Usher, Enrique Iglesias és Rihanna azt a hangzást követi, amit én hoztam két éve, akkor nekem valami újjal kell visszatérnem. Ez volt az új lemez kihívása: hogy tudjak egyszerre hű maradni magamhoz és nyújtani valami mást is.
– Hogyan találod meg a zenédben az egyensúlyt a mainstream és a régi rajongóidnak való megfelelés között?
– Ez az igazi kihívás a dance-ben, hogy egyszerre kell fejlődni és a gyökereidhez hűnek maradni. Meglehetősen önpusztító közösség vagyunk, ahol nem igazán jó dolog a siker, a hírnév. Ha valaki befut, szinte rögtön mentegetőzni kezd, és készít tíz nagyon underground lemezt, hogy megmutassa, nem adta ám el a lelkét. Én sosem így tekintettem a zenére. Mindig is azt akartam, hogy a dance ugyanolyan népszerű legyen, mint mondjuk a hip-hop, a rock vagy a pop. Át akartam lépni a kereteken, mert ezek ostoba szabályok, én jó zenét akarok csinálni, nem undergroundot vagy mainstreamet. Olyan zenét, amit a világ legjobb DJ-i játszanak, és a rádióból is az szól, olyan zenét, ami mindenhol összehozza az embereket. Dance zenét, amit hip-hop DJ-k játszanak és olyan rap-betétes számokat, amit house DJ-k is feltehetnek. Rengeteg tehetséges ember van, rengetegen dolgoztak velem ezen a lemezen, és én mindegyik szubkultúrából a legjobbat szeretném kihozni. Ezt próbálom elérni a zenémmel.
– Mit jelent számodra a siker, a karrier?
– A sikerben az a legjobb, hogy ajtókat nyit meg az ember előtt. Nekem a siker lehetőséget adott, hogy a legnagyszerűbb művészekkel dolgozzam együtt. Hogy olyan fesztiválokon lépjek föl, ahol a világ legnagyobb rock zenekarai játszanak. Az elmúlt egy évben szó szerint milliók előtt zenéltem, a legnagyobb fesztiválokon, saját önálló fellépéseken, stadionokban… az egész szinte hihetetlen. Beindult a karrierem, miközben a dance kultúra berobbant a világba, így most ez egy nagyon különleges pillanat az életemben. És azt hiszem, hogy minden DJ életében, hiszen a dance az egész világon hódít. Hihetetlen dolog, nagyszerű. És végtelenül hálás vagyok a rajongóimnak, a közösségnek, a közösségünknek. Több mint 18 millió ember követ a Facebookon, rengetegen a Twitteren, így közvetlenül tudunk szólni egymáshoz. Az internetnek köszönhetően a dance kultúra, ami korábban többnyire underground volt, és minden országban sajátos és egyedi, most egyszerre hatalmasra nőtt, és egyetlen közösséggé állt össze. Egy nagy, világra szóló család lettünk, ami már nem underground, és mégis egy közösség. És ezt imádom.

est.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.