Friday, December 1, 2023
spot_img

Latest Posts

Na mizu, ingyenes letöltés?

Gerényi Gábor, az Index.hu társalapítója Tusványoson a G. sátorban beszélt a Mizu titkáról, a magyar zeneipar helyzetéről és előző éjszaka elfogyasztott folyadékok miatti másnaposságról.

Gerényi Gábor együtt alapította az Index.hu-t néhány zenemániás barátjával, és már a kezdetektől azt szerették volna, hogy a szöveges tartalom mellett zenés tartalmat is szolgáltathassanak – derült ki a tusványosi beszélgetésen.


Ám akkor a lemezkiadók még azt mondták nekik: ha ennyit és ennyit fizettek, feltehetitek a számokat. Mára már 180 fokos fordulatot vett az ügy, most a kiadók fizetnének.
GG, a magyar Don Quijote
Gerényi több mint tíz éve folytatja szélmalomharcát értünk. Azért, hogy ingyen letölthessünk zenét, és emiatt senki ne koppintson az orrunkra.
A Nagy Magyar Zene Jogvédői Alkotóistenek és Szerzőművészek Számára Alapítvány és hasonló szervezetek természetesen még tiltakoznak, ám az idő múlásával egyre rugalmasabbak lesznek, és lassan ők is belátják, hogy az ingyenes zeneletöltés jó. Nemcsak nekünk, elvetemült kalózoknak, hanem mindenkinek.
De miért jó? Öreg zenészek mindig azt kérdik: mi az üzlet abban, hogy az emberek nem vásárolják meg a lemezeiket, hanem ingyen letöltik őket. A választ Fluor Tomi példája segítségével világíthatjuk meg.
Fluor Tamás nem hülye
Fluor Tomi okos gyerek – szögezte le GG. Tény, hogy régóta nem volt a magyar zene világában ekkora hatalmas sláger, mint aMizu (GG szerint legalább 100 éve, de lehet, hogy több). Nem volt olyan szám, ami szinte egy időben eljusson ennyi emberhez, beszivárogjon és életben maradjon a legkülönfélébb társadalmi rétegekben. Falusi diszkósoktól az értelmiségi elitig és yuppikig mindenki élvezi, idézgeti. Mi a titka ennek a sikernek?
Fluor felismerte, hogy egy dalnak az tesz a legjobbat, ha mindenhol elérhető. Ha mindenkihez eljut egy szám, akkor valószínűleg megszeretik. Ő és kis csapata szétküldözgették a Mizut boldog-boldogtalannak, akik aztán tovább küldözgették a linket vagy az mp3 fájlt, és hamarosan országos jelenség lett belőle.
Ez a válasz az öreg zenészek kérdésére. Ma Fluor Tominak kábé napi 6 fellépése van. 20 perc színpadi lötyögésért, ahol playbackről szól a zene, kap 150 ezer forintot. Na itt az üzlet az ingyenes zeneletöltésben.
Az élő zene új honfoglalása
Fel kell ismerni – érvelt GG –, hogy az ingyenes letöltések jót tesznek a nagyzenekaroknak (akik a gázsi nagy részét koncertezésből kapják, a lemezeladás nem nagyon érdekli őket), a kezdő zenekaroknak (akiket a közönség így ismer meg) és a már ismert zenekaroknak (akik több meghívást, lehetőséget kaphatnak, ha mindenfelé terjed a zenéjük).
Annak idején, amikor megjelent a hanglemez, mindenki attól tartott, hogy ez megöli az élő zenét. Ma attól tartanak, hogy az ingyenes letöltés megöli a hanglemezpiacot. GG szerint ez jó, mert megnövekedett az élő fellépések presztízse, és ismét elfoglalja azt az őt megillető helyet, amit a hanglemez megjelenése előtt birtokolt.
A zenekarok lehetősége az életben maradásra ma már nem abban rejlik, hogy jó lemezeket készítenek, és a kiadók segítenek terjeszteni a zenét. A zene globális produktum – mondja GG. Eddig csak oda jutott el, ahova a hanglemezkiadók elvitték, ma már ott vannak a blogok, a YouTube, a SoundCloud, a Last.fm és egy csomó más lehetőség. Megtörténhet, hogy egy kis magyar zenekart így fedeznek fel például Paraguayban, és meghívják őket oda játszani.
Ha okosan csinálod, mint Fluor Tomi, elérheted, hogy zenédre bárhol vevők legyenek a világon. Ilyesmire a magyar zeneiparban eddig még nem volt példa.

manna.ro

http://manna.ro/tech/na-mizu-ingyenes-letoltes-2011-07-22.html

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.